Er den gravid, bør du ihvertfall forhindre den å stifte bo hos deg. For i løpet av vinteren kan den bli til 60. Foto: Tomas Čekanavičius
Er den gravid, bør du ihvertfall forhindre den å stifte bo hos deg. For i løpet av vinteren kan den bli til 60. Foto: Tomas ČekanavičiusVis mer

Nå vil rottene inn i hus

Smågnagerne formerer seg i rekordfart. Slik stopper du dem.

Når det blir kaldt ute, vil småkryp og smågnagere inn. Rottene er blant de største, og er også blant dem som kan gjøre størst skade.

– Den dyreste rotteskaden vi har dekket, kom på 2 millioner kroner. Da måtte et helt hus totalrenoveres etter at rottene hadde herjet, forteller takstsjef Gunnar Leira i Tryg forsikring i en pressemelding. - Rotter regnes som et av de fremste skadedyrene på verdensbasis. De kan i løpet av kort tid gjøre stor skade på en bolig, sier Leira.

Her er boligens fem verste fiender

Måtte rive huset

 Foto: Tryg
Foto: Tryg Vis mer


En Tryg-kunde rev huset, solgte tomten og flyttet sin vei etter å ha vært utsatt for rotteangrep.

– Det hender fra tid til annen at vi har tilfeller med svært omfattende skader. Da har rottene gjort så stor skade i bygningskonstruksjonene at det trengs utstrakt rehabilitering. Men heldigvis er de fleste rottesakene vi har av moderat størrelse, forteller takstsjefen.

Det viktigste er at du er oppmerksom og tar tak i problemet i tide, før det vokser deg over hodet, og skadedyrene får ta over boligen din.

– Rotter har en formidabel formeringsevne. Får du én gravid hunnrotte i huset, kan du under optimale forhold risikere å få en bestand på 60 individer etter bare fire måneder, sier han.

Det vil si i midten av februar.

De bor i kloakken: - Har sett rotter komme opp av toalettet

Sjekk før du kjøper

            Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer


Ifølge Leira er mange av skademeldingene i forbindelse med eierskifte av boliger. Han vil råde alle om å gardere seg ved boligkjøp, spesielt om man kjøper litt eldre boliger:

 • Spør selger eller megler spesifikt om det har vært rotteproblemer
 • Sjekk egenerklæringen i prospektet
 • Spør gjerne om tilstandsrapport på boligen, som går lenger enn taksten
 • Benytt deg av undersøkelsesplikten din: Sjekk kjeller, loft og kryploft for spor
 • Er du i tvil? Gi bud med forbehold (om at boligen ikke er invadert av rotter)

Les også: Slik holder du smågnagerne ute

Slik kan du unngå at rottene flytter inn hos deg:

Her har rottene laget seg et hjem i isolasjonen. Foto: Tryg
Her har rottene laget seg et hjem i isolasjonen. Foto: Tryg Vis mer


Det er særlig på høsten du bør være oppmerksom på skadedyrene. Og ved hjelp av enkle tiltak kan du stoppe dem før de får slått seg ned:

 • Vær spesielt oppmerksom høst og vinter. Når det er kaldt trekker dyrene inn. Rottene søker etter varme omgivelser og leter etter åpninger for å komme seg inn. De trenger ikke mer enn et hull som er 1,2 cm i diameter, og mus kommer seg inn gjennom hull som er halvparten så store.
 • Er det gravearbeider i nærheten av huset? Rottene bor i grunnen og i kloakksystemet, og vil ofte komme opp når det graves.
 • Ikke gi dem mat! Pass på at matavfall legges i lukkete beholdere og ha lokket godt på søppelspannet. Har du husdyr eller liker å mate fuglene, må du unngå at rottene får tak i den samme maten. Ikke la rottene få fråtse i nedfallsfrukt og komposthauger, det samme gjelder søl fra fuglebrett og fuglenek
 • Se etter avføring og urinflekker.
 • Unngå åpne kjellervinduer, særlig i den kritiske perioden senhøstes når kulden setter inn.
 • Pass på at det ikke er åpninger i grunnmur eller kledning og tett igjen med rottenett om nødvendig.
 • Hold eiendommen ryddig og oversiktlig. Ved og materialer bør lagres med minst 50 cm avstand til vegg og minst 35 cm opp fra bakken. Bed og busker tett inntil husveggen kan skjule rotter på vandring.
 • Har du mistanke om at du har fått rotter i huset – bruk ørene! Rottene er ikke lydløse, men de er mest aktive om natten.