Nå vil klatremusene bo hos deg

Det har du ikke lyst til. Slik stopper du dem.

Klatremus er skumlere enn sitt rykte.  Foto: Vidar Selås
Klatremus er skumlere enn sitt rykte. Foto: Vidar SelåsVis mer

Klatremus er ikke bare en søt syngende mus som bor i Hakkebakkeskogen. Det er navnet på en smågnager som kan gjøre stor skade på hus og hage. Og i år bør du være ekstra på vakt, for det er ekstra mange klatremus, skriver Bayer Garden i en pressemelding.

– Klatremus kan ødelegge frukttrærne dine og deretter gå løs på huset ditt, sier Peter Hjuler i Bayer Garden.

Klatremus er også den arten som oftest smitter mennesker med musepest, en sykdom som i verste fall kan gi nyresvikt.

Sjekk krypene du helst ikke vil ha i hus

Klatremusår


Det er fjorårets gode blåbærsesong som får den tvilsomme æren for årets store klatremusbestand. For god tilgang på blåbær gjør at mange klatremus overlever vinteren. Nå gjelder det at vinteren ikke skal overleves inne hos deg.

– Når kulda setter inn, kan klatremusene trekke inn i bolighus på leting etter mat. De kan gnage løs på klær, gardiner, møbler, bøker, malerier og elektriske ledninger. En annen art som ofte invaderer hus i lavlandet i Sør-Norge er liten skogmus, men denne er det ikke så mange av i år, ifølge Vidar Selås, professor ved Institutt for naturforvaltning ved Universitetet for miljø- og biovitenskap.

Slik kommer krypene inn: - Har sett rotter komme opp av toalettet

Hva gjør du om ulykken er ute?

Dersom du har mistanke om at du har fått mus på besøk, er det første du bør gjøre å få klarhet hva problemet er, og eventuelt hvor stort omfang. Har man fått mus i hus, må man bekjempe problemet. Landets skadeyrbekjempere girer nå opp til det Christian Krogstad i ABS Skadedyrkontroll beskriver som høysesong.

- Det er viktigere enn folk tror. Folk tenker kanskje at mus er søte. Men de kan være direkte farlige. De gnager blant annet på ledninger, og dette kan føre til brann, sier Krogstad til DinSide.

Selve museproblemet bekjemper man mest effektivt ved bruk av gift.

- Det finnes også feller som er et alternativ, eller kan brukes i kombinasjon, sier Krogstad. - Man kan ta mange mus med feller, men man tar sjelden alle. Det kan hende at man løser problemet med bare å bruke feller, men sannsynligheten for at man løser det helt uten gift er liten.

For å finne ut om det faktisk er mus som er problemet, kan du tilkalle et skadedyrfirma. Krogstad forteller at de ofte blir tilkalt for å kartlegge problemet - og omfanget av dette. Dette gjør vi ved hjelp av gift/feller, og vi følger gjerne opp i en periode over noen uker.

Når musene er borte er det på tide å tenke preventivt.

Slik stopper du dem

For å unngå at klatremus og andre gnagere kryper inn i huset ditt, er det viktig å tette alle sprekker og åpninger. Musene er gode klatrere og kan komme seg inn i små hull, også helt oppe under taket.

– Alle åpninger større enn én centimeter bør stenges, sier Vidar Selås.


Også på hytta er det viktig å forberede seg mot musebesøk. Det viktigste er at hytta er helt tett. Du kan også pakke mat i bokser og gjøre det samme med annet som kan være fristende musemat, som stearinlys.

– I tillegg kan man sette ut gift til musene. Musegift og feller er effektive for å bekjempe klatremus. Er du godt forberedt, unngår du at gnagere invaderer huset hver høst når kulda kommer, sier Peter Hjuler i Bayer Garden.

Det er imidlertid ikke alltid dette er nok.

- Man kan prøve å tette og sikre huset, men det er dessverre ikke alltid det holder. Man kan tette de minste sprekker, men de finner ofte en vei inn likevel, sier Krogstad.

Problemer med skadedyr? Slik blir du kvitt dem

Han forteller at det er mulig å få i stand en serviceavtale om skadedyrbekjemping. Dette er vanlig i bygårder, men også mulig for privatpersoner i eneboliger - eller andre småhus.

- Det er litt sånn som avtaler man har med vaktselskaper mot innbruddstyver. Bare at her er det snakk om en annen type skadedyr.

Disse serviceavtalene går ut på at skadedyrkontrollselskapet kommer jevnlig og inspiserer og passer på.

- Vi bruker åtestasjoner som vi setter rundt boligen. Disse lar oss måle om det er aktivitet av rotter og mus, og så bruker vi dette for å finne ut om vi trenger å gripe inn for å bekjempe problemet, sier Krogstad.

Åtestasjonene bygget opp på en slik måte at åten er sikret slik at hverken barn eller større dyr skal kunne komme inn, og eventuelt få i seg giften. Og Krogstad presiserer at det ikke nødvendigvis brukes gift når åtestasjonene brukes som detektorer.

Prisen på en slik serviceavtale vil avhenge av boligens størrelse og omfanget av problemet. Men du må regne med å betale rundt 3-5.000 kroner for at et firma holder boligen din under oppsikt.

- Det er mange som har det, og man sikrer verdiene sine på en god måte, og kan føle seg tryggere, sier Krogstad, som i disse dagene forbereder seg på en eksplosjon i henvendelser.

Pristest: Så mye koster boligalarmen

Flere vintergjester

Det er ikke bare musene som søker varme innendørs i vinterhalvåret. Også edderkopper, skrukketroll, tusenbein og saksedyr gjør i disse dager seg klar for overvintring, og søker seg inn i sprekker i husveggen, der det er akkurat passe varmt.

Les mer: Slik stopper du de ubudne vintergjestene.

Kilde: Bayer Garden, Mus-info.no