Nå vil Ikea leie ut kjøkkenene sine

Den svenske møbelkjeden går nye veier i sin ferske bærekraftsstrategi.

Ikea vurderer å leie ut kjøkken. Foto: Ikea
Ikea vurderer å leie ut kjøkken. Foto: Ikea Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvorfor kjøpe når du kan leie? I Storbritannia vurderer den svenske møbelkjeden nå å lease ut kjøkken som ledd i sin nye bærekraftsstrategi.

– Vi kan for eksempel ha rimelig leasing av kjøkken; slik at i stedet for å selge et produkt, selger vi en tjeneste, sier Stewe Howard, til den britiske nettavisen Financial Times.

Han peker på at Ikeas trelastfirma Swedwood allerede ettersøker gamle Ikea-produkter for å kunne bruke råmaterialene om igjen. For eksempel kommer omtrent halvparten av trevirket som brukes i en av fabrikkene i Frankrike fra resirkulerte Ikea-produkter.

Her kan folk resirkulere Ikea-møblene sine

– Vi vil ha smartere forbruk, og kanskje folk er mindre knyttet til å eie møblene sine, sier Howard.

Her er kjøkkenbytting vanlig

Kjøkken-leasing er ikke helt ukjent. For eksempel er det etter det DinSide erfarer vanlig å få oppgitt to priser på en bolig når du skal leie i det tyske leiemarkedet: Med og uten kjøkken.

Mange velger å kjøpe eget kjøkken, og tar dette med seg etter endt leieforhold eller selger det videre til neste leietaker. Månedlige avdrag på et enkelt Ikea-kjøkken vil komme på mindre enn tillegget i husleien - og de fleste vil oppleve at de kan selge kjøkkenet etter noen år.

Vi sjekker reklamepåstandene: Er dette Norges billigste kjøkken?

Ikke til Norge

Kjøkkenleie

Ville du vurdert å lease kjøkkenet ditt? (Avsluttet)
Nei(53%) 155
Ja(27%) 80
Kun om jeg leiet bolig(20%) 58
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ifølge Sara Lossius, kommunikasjonsrådgiver IKEA Norge, kommer ikke Ikea til å starte utleievirksomhet av kjøkken i Norge.

– Her i Norge går salget av kjøkken svært bra. Det kan ha en sammenheng med at en stor andel eier husene sine, mens det er langt vanligere å leie bolig i Storbritannia - og ellers i Europa, sier Lossius til DinSide og tilføyer at de har mange andre planer for hvordan de kan ble mer bærekraftige.

I disse dager lanserer den svenske møbelkjeden en nye bærekraftsstrategi, People & Planet Positive. Planen har tre hovedpunkter:

  • Inspirere til et mer bærekraftig liv hjemme; for eksempel gjennom resirkulering og energisparing.
  • Arbeide for å bli energi- og ressursuavhengig. Det er her kjøkkenleasingen kommer inn i Storbritannia:

    – Globalt skal IKEA utvikle sortimentet kontinuerlig og gjøre produktene mer bærekraftige ved å sørge for at alle materialene til hjeminnredningsproduktene, inkludert emballasjen, er fornybare, resirkulerbare eller resirkulerte, skriver møbelkjeden i en pressemelding.

  • Sosialt engasjement overfor ansatte, deres familier og lokalsamfunn - i hele verdikjeden.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!