Det skal mye til å bli lagt merke til i helgas annonsejungel.<br />
Ill: Anne Angelshaug.
Det skal mye til å bli lagt merke til i helgas annonsejungel.
Ill: Anne Angelshaug.Vis mer

Nå slipper du boligkøen

BOLIG: Renteøkning, fotballl EM og en opphoping av boliger til salgs gir tomme boligvisninger i hovedstaden om dagen. Budrundene er tamme, og for første gang på lenge kan du få kjøpt bolig til takst.

Tro det eller ei: Meglerne i Oslo sliter med å få solgt sentrumsnære boliger om dagen. Visningene er dårlig besøkte, og kjøperne vegrer seg for å legge inn bud. Noen meglere skylder på EM, andre på renteøkning. Hva skjer?

- Vi har enormt mange boliger til salgs nå. Jeg tror det skyldes en opphoping etter streiken, da vi nesten ikke fikk solgt noe. Og at mange ønsker å selge før fellesferien. Denne helga og den neste vil det være ekstra mye å velge i, sier Stein Vaagan, faglig leder i Exact eiendom.

Flere annonserunder

Vaagan tror renteøkningen kombinert med det enorme utbudet på boliger i Oslo, gjør at kjøperne tar det mye mer med ro enn tidligere.

- Kjøperne lar seg ikke stresse. Noen er nok også litt avventende på grunn av renteøkningen. Mange boliger må annonseres en andre runde for at vi skal få solgt dem, sier Vaagan.

Det vil med andre ord si at selgerene må ut med 8.000 til 15.000 kroner i ekstrakostnader til ny annonsering. De må også regne med en dårligere pris for boligen enn for tre måneder siden.

Prisfall: 200.000 kroner

- Selgerne får ikke topp-pris nå. Leiligheter selges til takst. Det er nytt. Tidligere var det vanlig å få 100.000 til 200.000 kroner over takst for en tre-roms. Men nå er takstene også blitt noe oppjustert, sier Vaagan.

Han vil ikke gå så langt som å si at du nå kan gjøre et boligkupp. - Men du slipper de hektiske budrundene, sier Vaagan.

DinSide har vært på en rekke visninger av sentrumsnære leiligheter i Oslo den siste uka. Boligene har vært i god stand, og har hatt en normal pris ut fra dagens marked. Før påske ville interessen for disse boligene høyst sannsynlig vært overveldende, med start på budrunden etter første visning. Da kunne boligen til og med blitt solgt før visningene startet.

Velg riktig budtaktikk

Nå er situasjonen en helt annen. Ingen av leiligheten vi så på, ble solgt den første uka visningene. Den første uka etter visning, kom det inn kun ett bud på en av fem leiligheter. Budet låg 150.000 kroner under takst. Ifølge megler vil ikke selger godta en så lav pris. Vil du lese mer om hvilken budtaktikk som lønner seg å bruke i et rolig marked, kan du klikke her: Budprosessen i et rolig marked

- Selg i fellesferien

I NOTAR eiendom i Oslo sliter de også med salget.

- Vi har alt for mye til salgs nå før sommerferien. Vi må annonsere boligen i opptil fire helger før den blir solgt, sier megler Jørn Olsen. Ifølge Olsen går boligene i NOTAR også til priser rundt takst om dagen.
- Ut fra situasjonen vil jeg si: Kjøp nå, men selg i fellesferien, sier Olsen.

Bra salg i Bergen

Tar du turen over fjellet, til Bergen, vil du finne et helt annet boligmarked enn i hovedstaden.

- Aktiviteten i Bergen er mye høyere enn i resten av landet. Forrige uke var den nest beste salgsuka til nå i år, sier Asbjørn Myrstøl som er statsautorisert eiendomsmegler i NOTAR eiendom Bergen.

I Bergen har en heller ikke merket noe prisfall de siste månedene.

- 90 prosent av boligene selges til takst eller mer. Jeg tror det trege markedet i Oslo skyldes at det er så mange flere boliger å velge i der, sier Myrstøl.