Nå skal støvsugeren være «lydløs»

Er det noe poeng? Vi har latt vår gamle traver møte markedets to stilleste støvsugere.

<b>BARE BRÅK?</b> Vi lot vår gamle traver fra Miele (oppe til høyre) møte Electrolux' grønne UltraSilencer (nede til venstre) og Bosch' In'genius ProSilence Plus (nede til høyre).  Foto: ELISABETH DALSEG
BARE BRÅK? Vi lot vår gamle traver fra Miele (oppe til høyre) møte Electrolux' grønne UltraSilencer (nede til venstre) og Bosch' In'genius ProSilence Plus (nede til høyre). Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Støvsugere går gjennom en aldri så liten revolusjon for tiden. Ikke bare skal de være energieffektive. Nå kappes produsentene om å lage minst lyd.

Den svenske hjemmeelektronikkprodusenten Electrolux var først ute, og lanserte sin modell UltraSilencer i 2010.

Med kun 61 desibel (db) laget den langt mindre lyd enn tradisjonelle støvsugere, men den skåret også bra på andre områder. Så bra at den vant de europeiske forbrukerrådenes test av støvsugere i 2011.

Nå kommer også den tyske elektronikkprodusenten Bosch på banen og har lansert en enda mer stillegående maskin: GL-80 In’genius, med et maksimalt lydnivå på 59 desibel.


De fleste ordinære støvsugere ligger på cirka 80 desibel når man bruker de på maks effekt.

SENTRALSTØVSUGER: 1,5 millioner nordmenn burde ha denne

Hører du forskjell?

Vi bestemte oss for å høre på støvsugerne. Denne gangen har vi ikke testet yteevnen, men kun sett på støy. Er det noen forskjell? Har det en betydning? Kan du høre forskjell?

 


Så mye lyd lager de:

Vår gamle støvsuger skilte seg markant ut: Den var absolutt støyverstingen på testlabben vår. Men de to andre? Vi tok med støymåler, og målte hvor mye lyd de laget.

Merk at det er endel bakgrunnsstøy i rommet, det er ikke lydtett og har et vifteanlegg som bråker, men de faktorene er felles for alle støvsugerne:

 


Vi brukte en app vi allerede hadde installert på iPhonen vår som heter Decibel 10th, og det finnes flere andre alternativer: Vi har testet AudioKit

Den lille forskjellen

Forskjellen mellom de to stillegående og den gamle støvsugeren er markant, spesielt på full fres.

Er støy (eller mangel på denslags) viktig for deg, vil vi absolutt anbefale å gå for en av de mer stillegående modellene. De lager fortsatt lyd, men er langt mindre sjenerende enn den støvsugeren vi hadde fra før.

Forskjellen de to imellom er imidlertid langt mindre. Dette til tross for at målt støy spriker noe mer enn oppgitt lydnivå:

Stille støvsugerduell
MerkeModellOppgitt lydEffektPris (Elkjøp.no)
ElectroluxUltraSilencer Green61 db1.000 watt2.495 kroner
BoschIn'genius ProSilence59 db700 watt3.795 kroner


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!