Furuen klamret seg til fjellet, så når furuen skulle flyttes til London, måtte fjellet bli med.  Foto: Naturally Norway
Furuen klamret seg til fjellet, så når furuen skulle flyttes til London, måtte fjellet bli med. Foto: Naturally NorwayVis mer

Nå skal norsk natur på utstilling

Norsk naturhage på prestisjeutstilling i London

For første gang er Norge representert i det som gjerne kalles "OL i hagedesign", Chelsea Flower Show (CFS). Den årlige blomster- og hageutstillingen går av stabelen i bydelen Chelsea i London fra 24. til 29. mai i år.

Drømmehagen begynner med en perfekt plen: Slik blir gresset grønnere på din side av gjerdet

Det er hagedesigner Darren Saines, som sammen med Den norske ambassaden i London, Innovasjon Norge, Kebony, samt en rekke andre aktører, har bestemt seg for å sette Norge, norsk hagedesign, arkitektur og miljøteknologi på kartet i denne prestisjefylte konkurransen.

- Dette er en unik mulighet til å vise noe av særpreget ved den norske naturen og unike norske planter og byggematerialer. Vi har mye å vise frem, og det er en stor ære å være den som er ansvarlig for designet av Norges paviljong, sier Saines i en pressemelding.

Ingen furie i furua, men en bit av fjellet fikk være med da furua skulle flyttes til hageutstilling i London. Foto: www.naturallynorway.com
Ingen furie i furua, men en bit av fjellet fikk være med da furua skulle flyttes til hageutstilling i London. Foto: www.naturallynorway.com Vis mer


- Det er ikke ofte man har anledning til å representere landet sitt i en slik prestisjefylt sammenheng. Vi hadde aldri klart å få på plass en slik satsing hvis det ikke hadde vært for de mange bidragsytere som har stått på for å få dette realisert.

Og det er ingen liten jobb som står bak det ferdige resultatet. Til høyre kan du se bilde av en 6,5 tonn tung larvikittblokk med et førti år gammelt naturlig "bonsaifurutre" som er et av mange elementer i hagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Slik får du drømmehagen

Norsk og naturlig – foss og furubonsai

"Kebony - Naturally Norway", som hagen heter, skal fronte norsk design og arkitektur, med spesielt fokus på nye miljøvennlige produkter i kombinasjon med tradisjonelle norske byggematerialer. Navnet Kebony er fra initiativtaker til prosjektet Kebony, firmaet som har utviklet en miljøvennlig metode som skal gi vanlige treslag egenskapene til tropisk tømmer.

- Det hjelper imidlertid lite å lage flotte materialer hvis man ikke får dem frem i en sammenheng som gjør at man blir lagt merke til. Det finnes få om noen arenaer som er bedre egnet til det enn nettopp Chelsea Flower Show, sier Jan Terje Nielsen i Kebony i en pressemelding.

Hagen henter inspirasjon fra den norske naturen og Norges naturlige skjønnhet, og inneholder både fossefall og fjellvann. En sentralt plassert paviljong inneholder ulike funksjoner med alt fra kjøkken og dagseng, dusj og biopeis, og gir muligheter til å nyte de ulike sesongene i hagen.

Jan Terje Nielsen fra Kebony (t.v) og hagedesigner Darren Saines foran furuen som skal til hage-OL i London. Foto: www.naturallynorway.com
Slik skal den norske hagen se ut. Design er av Darren Saines og designkontoret StokkeAustad. Foto: www.naturallynorway.com
Ingen furie i furua, men en bit av fjellet fikk være med da furua skulle flyttes til hageutstilling i London. Foto: www.naturallynorway.com
Foto: Naturally Norway
Fra arbeidet med å sette opp paviljongen, som åpner mandag. Foto: Naturally Norway
Foto: Naturally Norway

Artikkelen fortsetter under bildekarusellen

Nye hagemøbler? Ikke kjøp disse!

Hagedesignernes paradeutstilling

Chelsea Flower Show er verdens desidert mest prestisjetunge begivenhet innen hagedesign. Hvert år i mai viser verdenskjente designere frem sine hager for 160 000 tilskuere og 2300 journalister, i håp om å vinne den svært ettertraktete gullmedaljen. Bare deltakelse i utstillingen er forbundet med høty prestisje, og selveste Hennes Kongelige Høyhet Dronning Elizabeth åpner hagemønstringen.

Normalt er det cirka 35 utstillingshager, men bare 14 i kategorien Show Gardens, hvor Kebony - Naturally Norway konkurrerer.

- Vi har store forventninger til Chelsea Flower Show som døråpner for Kebony hos et publikum som til nå dessverre altfor ofte har brukt truede tropiske tresorter i sine hager.
Bare i Europa omsettes tropisk tre for mellom 40 og 50 milliarder kroner årlig. Hvert år forsvinner regnskog tilsvarende størrelsen av hele England, og vanvittige 20% av verdens Co2-utslipp kommer fra denne avskogningen, sier Nielsen.

På nett: Darren Saines, Kebony, Naturally Norway