Nå skal Ikea-møblene lade mobilen din

Møbelserien med trådløse ladesoner kommer til Norge 15. april.

<b>LADER PÅ KRYSSET:</b> Nå kommer Ikea med møbler med innebygget ladestasjon, eller ladestasjoner du kan bygge inn i møblene dine.  Foto: IKEA
LADER PÅ KRYSSET: Nå kommer Ikea med møbler med innebygget ladestasjon, eller ladestasjoner du kan bygge inn i møblene dine. Foto: IKEA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig med at Samsungs nye toppmodeller Galaxy S6 og S6 Edge ble lansert i går, sprakk nyheten om at koreanerne også har samarbeidet med møbelgiganten Ikea. Og det er det gode grunner til.

For det at Samsungs nye mobiler er klare for trådløs lading er hyggelig nok. Det som gjør det til noe mer enn bare nok en kul skrytefinesse, er jo om man også får ladesoner som gjør det mulig å utnytte finessen til fulle.

Det er naturlig nok her Ikeas møbelserie, og ikke minst utbyggingssett, kommer inn i bildet.

Se Philip Starcks sofa med ladestasjon for Cassina

Fiks ferdig løsning, eller tilpass til møblene du allerede har

GJØR DET SELV: Du kan også bygge inn ladepunktene i møblene du allerede eier. Jyssen trådløst ladepunkt 200 kroner, Fixa hullsagsett i fem deler til drill: 39 kroner.  Foto: IKEA
GJØR DET SELV: Du kan også bygge inn ladepunktene i møblene du allerede eier. Jyssen trådløst ladepunkt 200 kroner, Fixa hullsagsett i fem deler til drill: 39 kroner. Foto: IKEA Vis mer


En ting er at du skal kunne kjøpe ferdige møbler, som for eksempler gulvlamper og nattbord med ferdigmonterte ladesoner.

Det som virkelig imponerer er at Ikea også selger ladeenheter som lar deg montere trådløse ladesoner på de møblene du allerede har.

Dette viser ikke bare at løsningen ser ut til å være godt gjennomtenkt, men også at Ikea omfavner trenden stadig flere Ikea-kunder har: Altså at de «hacker» eller forbedrer sine eksisterende Ikea-møbler.

LES OGSÅ: Slik fikser du på ferdigmøblene

De nye møblene lanseres i Norge den 15. april, og prisene på de ferdige møblene varierer fra 498 kroner og oppover, mens selvbyggersettene starter på 200 kroner.

LADEMATTER: Ønsker du ikke å bore i benker og bord, får du kjøpt løse ladematter som kan flyttes rundt etter behov. Her er Nordmärke enkeltrbrikke for trådløs lading med USB-port til 369 kroner. Fås i bjørk (som på bildet) og i en hvit utgave. Foto: IKEA
PRISEKSEMPEL: Arbeidslampen Varv til 595 kroner. Foto: IKEA
GJØR DET SELV: Du kan også bygge inn ladepunktene i møblene du allerede eier. Jyssen trådløst ladepunkt 200 kroner, Fixa hullsagsett i fem deler til drill: 39 kroner. Foto: IKEA
BYGG INN I BENKEN: Trådløs leder for nedfelling i bord/benkeplate, ligger på 200. Foto: IKEA
Priseksempel: Arbeidslampe 595 kroner, nattbord fra 498 til 798 kroner. Foto: IKEA
Foto: IKEA
SMART I ENTREEN: Nattbordet Selje med ladepunkt og USB-port, 498 kroner. Foto: IKEA
INNEBYGD LADING: Her er noen av Ikeas ferdiglagde møbler med innebygd trådløs lading. Vi er imidlertid mest imponert over byggesettene som gir deg finessen i de møblene du allerede har. Foto: IKEA
Foto: IKEA

Se bildespesial for eksempler:

LES OGSÅ: Slik pimper du Ikea-møblene dine

Trådløs og trådløs....

FLERE LADEPUNKTER: Nordmärke trippelladebrikke, 695 kroner. Foto: IKEA
FLERE LADEPUNKTER: Nordmärke trippelladebrikke, 695 kroner. Foto: IKEA Vis mer


Vi må selvsagt presisere at løsningen ikke er 100 prosent trådløs: Selve ladepunktet må nemlig fortsatt ha strømtilgang for å kunne lade opp din mobile enhet.

Det du slipper er altså å plugge en ladekabel inn i mobilen din, når løsningen er på plass er det altså bare å legge fra seg mobilen på sonen - og så vil ladingen skje automatisk.

I tillegg til at du slipper ledingsrotet, er en annen praktisk fordel med trådløs lading at du kan lade flere mobiler samtidig på samme ladepunkt.

Men slipper vi en formatkrig?

Både Samsungs nye mobiler og Ikeas møbelserie vil støtte den såkalte Qi-standarden for trådløs lading, og tanken er altså at du bare skal kunne legge fra deg mobilen på møblenes ladesoner for å lade opp mobilen.

Det er imidlertid ikke alle merker som støtter denne ladestandarden.

-Blant annet Apple har en restriksjon på sine telefoner, så enn så lenge har vi et løst mobilcover som lar deg lade iPhonen trådløst, sier Stine Odland, kommunikasjonsrådgiver i IKEA til Dinside.

På sikt skal det bli enda enklere, og du skal kunne lade iPhonen trådløst ved hjelp av et klistremerke på baksiden av mobilen.

Den store elefanten i rommet er imidlertid hvorvidt det blir Qi- eller det konkurrerende PMA-alternativet, som vil bli den framtidige standarden for trådløs lading. Dette må vi imidlertid komme tilbake til, men The Verge har en artikkel om temaet for de som er interessert.

LES OGSÅ: Nå blir Ikeas Bestå-system nytt

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!