<strong>TRUKKET TILBAKE:</strong> Denne stolen inneholdt det forbudte muggmiddelet, og ble trukket fra markedet. Foto: Ellos/Sft
TRUKKET TILBAKE: Denne stolen inneholdt det forbudte muggmiddelet, og ble trukket fra markedet. Foto: Ellos/SftVis mer

Nå skal det bli forbudt

Midlertidig forbud er ikke nok. Nå skal antimuggmiddelet bort.

Mugg er et problem for produsenter som lagrer og sender varer over tid og større avstander. For å bekjempe muggen, tar enkelte i bruk antimuggmiddelet dimetylfumarat. EU og Norge innførte et midlertidig forbud mot dimetylfumarat fra mai 2009. Likevel har stoffet dukket opp med jevne mellomrom i varer som blir distribuert og solgt i Europa.

Frankrike foreslår nå et permanent europeisk forbud mot dimetylfumarat i produkter, melder Klima- og forurensningsdirektoratet i en pressemelding. Det europeiske kjemikaliebyrået ECHA har lagt ut forslaget om forbud på sitt nettsted, og ber om kommentarer til forslaget før 21. september 2010, med høringsfrist 21. desember.

Også i Norge


I fjor ble det også funnet dimetylfumarat i møbler solgt her hjemme. Statens forurensningstilsyn (Sft) meldte om at det ulovlige antimuggmiddelet ble funnet i enkelte sofaer og lenestoler importert av postordreselskapet Ellos i Norge, og kunder skulle få tilbud om retur av disse møblene.

Les også: De farlige møblene

Antimuggmiddelet er funnet under møbelpolstringen i sofaer og stoler, fastteipet under fôret i ridehjelmer, i skoesker og i støvletter. Middelet finnes gjerne i poser som til forveksling kan ligne tørkemidlet silica.

Mange har fått helseskader

Middelet er helseskadelig for mennesker. Det kan blant annet gi kraftig eksem, irritasjoner i hud og øyne og skader som ligner på brannskader.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I mange europeiske land har det kommet rapporter om flere tilfeller av alvorlige allergireaksjoner; i Storbritannia er det registrert mer enn 6.000 personer som er rammet etter kontakt med dimetylfumarat.