Nå må du skrive boligselvangivelse

Ligningsverdien skal justeres for alle norske boliger. Sjekk hva det vil bety for deg.

I høst må du skrive egen selvangivelse for boligen din. Heldigvis skal det være ganske enkelt.  Foto: PER ERVLAND
I høst må du skrive egen selvangivelse for boligen din. Heldigvis skal det være ganske enkelt. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I høst skal ligningsverdien på alle norske boliger justeres. Dette skal boligeiere gjøre selv.

Den 31. august starter Skatteetaten utsendelsen av mer enn 1,9 millioner brev til landets boligeiere. Disse vil da bli bedt om å rapportere inn enkle opplysninger om boligareal, byggeår og beliggenhet, som skal danne grunnlag for den nye ligningsverdien. Fristen for dette er 15. oktober.

- Formålet med endringen er å skape bedre sammenheng mellom boligeiendommers ligningsverdi og omsetningsverdi. Dette fører til en mer rettferdig formuesverdsetting av boliger, sier skattedirektør Svein Kristensen.

Den nye ligningsverdien for boligen din vil ligge til grunn både når Skatteetaten skal sende ut nye skattekort, og vil være med på selvangivelsen for 2010.

Skattedirektør Svein Kristensen tror vi vil få et mer rettferdig system med den nye ordningen. Foto: Per Ervland
Skattedirektør Svein Kristensen tror vi vil få et mer rettferdig system med den nye ordningen. Foto: Per Ervland Vis mer

Hvor mye er boligen din verdt?

Finn ut med vår boligtakstkalkulator

Slik gjør du:

For å beregne boligens ligningsverdi trenger Skatteetaten følgende tre tall fra deg:

  • Areal (P-rom) eller BOA
  • Alder/byggeår
  • Boligtype
Du kan levere opplysningene på SMS, på Skatteetatens nettsider, du kan fylle inn skjemaet som følger med informasjonsbrevet og sende dette til Skatteetaten - eller levere det direkte til ditt lokale ligningskontor.


Det opp til deg å få klarhet i disse tre tallene. Har du nettopp kjøpt eller solgt bolig, vil du lett kunne finne dem i salgsoppgaven. Men det kan hende du må gjøre en liten egeninnsats for å fremskaffe alle fakta. For eksempel sjekke blokkens byggeår med styrelederen i borettslaget, eller ta frem målebånd og beregne arealet selv.

Smart verktøy: Les vår test av lasermåleren som kan beregne både rom og flater

NB! Dersom du kjøpte bolig før 1. januar 2008, eller i løpet av første halvår 2008, kan det hende det er brukt andre arealbegreper, ettersom P-rom, eller primærrom-begrepet først ble tatt i bruk da. Du kan bruke BOA, boligareal, dersom du har dette, hvis ikke må du beregne areal på nytt.

Den gode nyheten er at de nye reglene krymper boligen i mange tilfeller.

Slik blir omfordelingen:

Omleggingen av ligningsverdien på boliger vil for de fleste føre til ytterst små endringer i skatten, ifølge finansminister Sigbjørn Johnsen.  Foto: Per Ervland
Omleggingen av ligningsverdien på boliger vil for de fleste føre til ytterst små endringer i skatten, ifølge finansminister Sigbjørn Johnsen. Foto: Per Ervland Vis mer


Med dagens system er boligens ligningsverdi alt fra et par-tre til 30 prosent av boligens markedsverdi. Sikkerhetsventilen ligger i dag på 30 prosent, så dersom din boligs ligningsverdi er høyere enn 30 prosent av markedsverdien, har du kunnet prute den ned.

Målet med den nye reformen er at alle primærboliger skal få en ligningsverdi på 25 prosent av markedsverdien. Dersom den er høyere enn 30 prosent, vil du kunne be om å få satt den ned, slik som før. Eier du flere boliger, vil ligningsverdien for sekundærboliger utgjøre 40 prosent av beregnet markedsverdi, med en sikkerhetsventil på hele 60 prosent av markedsverdien. Ligningsverdien av fritidsboliger vil ikke bli berørt.

På en pressekonferanse tidligere i dag, presiserte finansminister Sigbjørn Johnsen at det skal ikke innføres en egen boligskatt, men ligningsverdien av boligen skal slås sammen med annen formue, og du vil eventuelt måtte betale formuesskatt. Men selv om mange nå vil oppleve at formuen øker, vil ikke dette nødvendigvis bety økt skatt. For samtidig med at boligens ligningsverdi øker, skal også innslagspunktet for formueskatt heves til 700.000 for enslige personer, og 1,4 millioner kroner for gifte par.

Har du lån til over pipen og føler at du sitter trangt i det, skal du imidlertid ikke behøve å bekymre deg. For endringen vil først slå inn dersom du er i en formueskatteposisjon. Eier banken 90 prosent av boligen, kan du altså puste lettet ut. Det skal også litt til før formuesskatten vil slå inn:

- Har du ellers ingen formue, vil en enslig person kunne eie en bolig verdt 2,8 millioner, og et par eie en bolig til 5,6 millioner, før man vil få et økt skattetrykk, forsikrer Finansministeren.

Han forteller at denne omleggingen ikke vil gi noen total skattelettelse, men snarere gi en mer rettferdig fordeling av skattetrykket.

Alt om skatt på DinSide

Hvem rammer reformen?

Slik ser boligselvangivelsen ut. Du må fylle ut boligtype, byggeår og areal. Foto: Per Ervland
Slik ser boligselvangivelsen ut. Du må fylle ut boligtype, byggeår og areal. Foto: Per Ervland Vis mer


- Det er viktig at vi har et skattesystem som blir oppfattet rettferdig, sier finansminister Sigbjørn Johnsen. - Nå er det svært tilfeldig, med store forskjeller både mellom by og land, men også mellom nye og gamle boliger i samme nabolag.

Den nye reformen skal få en slutt på nettopp dette.

Beregninger fra Finansdepartementet viser at omtrent 155.000 vil få økt skatt. Omtrent 615.000 vil få skattelettelser, og 120.000 vil slippe unna formueskatt med den nye ordningen. De som får en lettelse på mer enn 6.000 kroner har en gjennomsnittlig bruttoinntekt på rundt 300.000 kroner, mens de som får økt skatten med mer enn 15.000 kroner i året har en gjennomsnittsinntekt på tre millioner kroner.

Verst i Oslo og Rogaland: Her vil ligningsverdien tredobles!

Hva skjer om du ikke leverer?

Dersom du ikke fyller inn opplysningene før fristen for å levere selvangivelsen, vil Skatteetaten fastsette ligningsverdien ved skjønn. Dette er sjelden til din fordel, og du kan også miste dine rettigheter til å klage, eller prute på ligningsverdien.

Nysgjerrig? Du kan sjekke din nye ligningsverdi allerede nå, men merk at kvadratmeterprisen som legges til grunn vil kunne justeres før den endelige ligningsverdien fastsettes. Sjekk din nye ligningsverdi på Skatteetatens nettsider.

Fortsatt forvirret?

Du kan lese mer på Skatteetatens temasider. Du kan også se videoen under, der de har fått hjelp av styreformann Narvestad, som prøver å sette seg inn i de nye reglene:


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!