Nå må du måle radon i utleieboligen

Målesesongen nærmer seg slutten, og leier du ut bolig er du pålagt å utbedre i år.

Det følger mange plikter med å leie ut bolig. En av dem er å sørge for at radonnivået i boligen ikke overskrider 200 Bq/m3. Foto: Colourbox.com
Det følger mange plikter med å leie ut bolig. En av dem er å sørge for at radonnivået i boligen ikke overskrider 200 Bq/m3. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leier du ut bolig? Det følger en rekke plikter med, og regelverket blir stadig oppdatert. 1. januar neste år slår den nye strålevernforskriften inn, og alle utleieboliger må oppfylle nye krav, melder Statens strålevern.

Radonnivået skal være så lav som det er praktisk mulig å få til, og aldri over 200 Bq/m3. Ved registrerte nivå over 100 Bq/m3 skal utleier iverksette tiltak for å utbedre boligen.

Rent praktisk betyr det at du har under ett år på deg til å måle verdiene, og foreta eventuelle utbedringer. Men du bør handle raskt, for du må måle over tid - og dette bør helst skje i de kaldeste månedene, fra november til mars, litt avhengig av hvor i landet du bor.

Les mer om hvorfor du bør måle radon om vinteren

Slik sjekker du

Her er eksempler på elektronisk radonmåler (til venstre) og en boks med sporfilm (til høyre) fra nettbutikken Tryggogsikker.no. Foto: PRODUSENTEN
Her er eksempler på elektronisk radonmåler (til venstre) og en boks med sporfilm (til høyre) fra nettbutikken Tryggogsikker.no. Foto: PRODUSENTEN Vis mer


Det kan derfor lønne seg å ta en sjekk, det vanligste er å bruke sporfilm. Statens strålevern anbefaler at du foretar målinger fra midten av oktober til midten av april. Siden radonkonsentrasjonen kan variere fra dag til dag og uke til uke, anbefaler de at du har sporfilmen hos deg over en periode på minst to måneder. Og som minimum bør du ha to sporfilmer per bolig, minst én per etasje.

Operasjonen er heldigvis langt enklere enn det kanskje høres ut: Sporfilmene er små bokser, omtrent på størrelse med fyrstikkesker. De sendes vanligvis i posten, og du setter dem selv ut, før du sender dem tilbake til et laboratorium for analyse.

Det finnes også elektroniske radonmålere som kan egne seg for borettslag eller sameier, der en skal måle på mange steder.

En oversikt over firmaer som tilbyr radonmåling finner du hos Statens strålevern.

Du kan også ta en manuell sjekk av sprekker et cetera i kjeller eller underetasje, men merk at radon også kan sive inn i boligen gjennom sprekker som ikke kan ses med det blotte øye.

Er huset kaldt? Sjekk selv hvor varmen lekker ut

Slik sikrer du deg


1. juli 2010 ble det obligatorisk med radonsperrer i alle nye boliger. Det legges membraner, og arbeidet må utføres riktig og nøyaktig, siden det ikke er mer enn en ørliten ujevn skjøt eller sprekk for å få lekkasje inn i boligen. Radonsperrer er greit å installere under bygging, men dyrt å ettermontere.

Får du målt for høye verdier, bør du straks kontakte en ekspert for råd om hvordan du utbedrer situasjonen. Ta gjerne kontakt med flere, for å høre hvilke tiltak de anbefaler (og for prisoverslag).

Tiltak for å sikre boligen kan variere fra å tette igjen sprekker i konstruksjonen via aktiv trykksenkning av byggegrunnen til å installere gode balanserte ventilasjonssystemer - eller en kombinasjon av disse. Se også faktaboks under.

Hos Radoneksperten finner du en oversikt over firmaer som legger Radonsperrer.


Deler av informasjonen i artikkelen har tidligere vært publisert på DinSide.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!