Nå må du ha røykvarsler i hver etasje

Nye brannforskrifter fra nyttår.

<b>KJØP FLERE:</b> I år trenger du flere av disse i taket dersom du har stort hus. Foto: SHUTTERSTOCK/CIGDEM/NTB SCANPIX
KJØP FLERE: I år trenger du flere av disse i taket dersom du har stort hus. Foto: SHUTTERSTOCK/CIGDEM/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om du har et hus med to eller flere etasjer, er det én ting du må huske på når vi nå skriver 2016.

I den nye forskriften om brannforebygging som trådte i kraft 1. januar står det:

Eieren av boliger og fritidsboliger skal sørge for at byggverkene har brannalarmanlegg eller et tilstrekkelig antall røykvarslere. Det skal være minst én detektor eller røykvarsler i hver etasje, som skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket.

LES OGSÅ: Slik brannsjekker du boligen din

Anbefaler seriekobling

- Dette har jo egentlig ikke vært noe problem, for jeg vil tro at de fleste med hus på mer enn én etasje har tatt seg råd til å anskaffe seg det nødvendige antallet røykvarslere. Men nå er dette altså forskriftsfestet, sier Anders Blakseth, avdelingsleder for forebygging i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. (DSB).

SERIE: Med seriekoblet alarm får du størst trygghet, mener DSB. Foto: SIKKERHETEN-SELV.NO
SERIE: Med seriekoblet alarm får du størst trygghet, mener DSB. Foto: SIKKERHETEN-SELV.NO Vis mer


Kravet til at røykvarslerne skal kunne høres i alle rom der det oppholder seg mennesker er ikke nytt, men blir jo enda mer aktuelt med de nye bestemmelsene. Det er ikke sikkert det holder med røykvarsler i gangen utenfor soverommene. Uansett er det smart å ha røykvarslere på hvert av soverommene.

Både optiske og ioniske røykvarslere er lovlige, men Blakseth har et klart råd til de som nå måtte løpe ut for å skaffe seg en eller flere i tillegg til de som allerede er installert i huset.

- Mitt klare råd er seriekoblede, optiske røykvarslere. Nå får du trådløse typer til en rimelig penge. Mange, spesielt de som er koblet til vaktselskap, er også intelligente på en slik måte at de varsler om dårlige batterier og tilstand.

LES OGSÅ: Gammel røykvarsler? Få den ned med én gang!

Kommunen avgjør feiingen

NYE FEIEREGLER: Når feieren skal komme, er det nå kommunen som avgjør. Foto: NTB SCANPIX
NYE FEIEREGLER: Når feieren skal komme, er det nå kommunen som avgjør. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


Blakseth anbefaler folk å skifte batteri én gang i året, og viser til røykvarslerdagen 1. desember hvert år. Han er også klar på at kravet til hørbarhet, noe som kan føre til at du må anskaffe røykvarslere i flere rom.

Reglene om hvor ofte du må feie pipa er også noe endret. Piper skal feies ved behov. Det er fortsatt opp til kommunen å bestemme dette behovet, men tidligere var det et minimumskrav om hvert fjerde år. Dette minimumskravet er nå borte.

- Med varmepumpenes inntog fyrer folk sjeldnere. Dermed er behovet for inspeksjon ikke fullt så stort lenger. Men vi ønsker at kommunene skaffer seg oversikt for å kunne avgjøre hvor ofte de skal sjekke tilstanden på fyringsanleggene.

Blakseth understreker at kravene også gjelder hytter og fritidsboliger, både når det gjelder feiing og antallet røykvarslere.

Det holder ikke med batteri

Det aller beste er uansett røykvarslere som er koblet til strøm, men batteri som tilleggskilde.

STRØM: Brannvarslere som dette må til i hus som er bygget etter 1. juli 2010. Foto: VERISURE
STRØM: Brannvarslere som dette må til i hus som er bygget etter 1. juli 2010. Foto: VERISURE Vis mer


Har du et hus som er bygget etter 1. juni 2010 (datoen da byggeforskriften TEK10 trådte i kraft) , er det faktisk ikke lov å basere seg på ren batteridrift.

- Mange tror det er mulig å montere røykvarslere med batteri som strømkilde, noe som er upresist. Saken er at det gjelder kun i anlegg montert før byggeforskriften TEK 10 trådte i kraft, skriver elsikkerhetskonsulent Ralph Buchmann i NEMKO i en e-post til Dinside.

- For alle hus og leiligheter bygget etter TEK 10 skal varslerne være tilkoplet en 230V strømkilde og ha batteribackup. Det vil i praksis si en form for brannsentralløsning.

Flere saker om røykvarslere:
Varsler brann på en helt ny måte
Denne bør du ha med deg på ferie
Røykvarsleren som sender SMS

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!