Nå må du flytte inn disse

Ser tomatplanten din slik ut? Da bør du snart ta den inn.

Vil du høste de siste grønnsakene, bør du snart tenke på å ta grønnsaksplantene inn, før frosten kommer. Foto: Kristin Sørdal
Vil du høste de siste grønnsakene, bør du snart tenke på å ta grønnsaksplantene inn, før frosten kommer. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært gode forhold for grønnsaksplanter i bed og krukker mange steder i sommer. På tross av det fortsatt blide været, i alle fall på Østlandet, begynner grønnsaksveksten å sakke ned.

Dersom du har tomatplanter med grønne tomater som den ovenfor, eller andre typer grønnsaksplanter stående på terrassen, som fremdeles har umodne grønnsaker på planten, bør du snart begynne å tenke på å ta planten inn.

– Hvis du ønsker å ta inn grønnsaksplantene på høsten så kan du det. Da bør det gjøres i midten av september før temperaturen blir altfor lav, forteller Line Ringstad i BoGrønt Rom Hagemiljø til DinSide.

Les også: Vi la bleier i blomsterkassene. Her kan du se hvorfor

La de modne inne

Grunnen til å ta inn grønnsaksplantene nå, må være for å la eventuelle umodne grønnsaker som fremdeles henger på planten, til å modnes.

For grunnen til at tomatplanten din kanskje har stått i ukesvis med grønne tomater som ikke helt ser ut til å ville modnes, er fordi det begynner å bli lavere temperaturer og mindre sollys ute.

– Tomatene kan du jo ta inn og sette i vinduskarmen eller i nærheten av et vindu så de får masse lys og varme slik at de tomatene som er grønne kan modnes før du eventuelt kaster plantene, forteller Ringstad.

Grønnsaksplantene tåler ned til 0 grader, og dette er det samme for alle typer - uansett hvilket grønnsaksslag det er snakk om.

Dersom du ikke har noe sted å sette grønnsaksplanten, men likevel har lyst til å få med deg det siste av avlingen, kan du også plukke de umodne grønnsakene - eksempelvis de grønne, umodne tomatene - og la de modnes i en skål.

Da er det imidlertid ett triks du bør bruke:

– Da kan det være lurt å ha noen epler som ligger ved siden av, da etylengassen fra epler gjør at de modnes lettere. Hvis tomatene er veldig små, er det ikke sikkert at de modnes, forteller Ringstad.

Klarer du ikke spise opp alle tomatene med én gang? Slik bør du oppbevare den

Start på ny frisk neste sommer

Ringstad sier videre at det mest vanlige imidlertid er å la grønnsaksplantene visne ute når frosten kommer.

Det er i alle fall ikke mye poeng i å forsøke å holde liv i grønnsaksplantene gjennom vinteren med sikte på balkongkassene neste sommer.

– Det er ikke noe vellykket prosjekt å ta vare på grønnsaksplantene over vinteren, da de bare blir stygge og vil ikke rette seg opp igjen. Bedre å starte våren med nye frø eller planter som da er sunne og friske, uttaler Ringstad.

Les også: Slik får du krydderplantene til å vare lenger

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!