<b>Lagringsplass:</b> Utstyrsboden har blitt lovfestet i byggteknisk forskrift.  Foto: Colourbox.com
Lagringsplass: Utstyrsboden har blitt lovfestet i byggteknisk forskrift. Foto: Colourbox.comVis mer

Nå må du bygge bod

Nye byggeregler påbyr bod for deg som skal bygge nytt.

Planlegger du å bygge nytt? En revisjon av byggteknisk forskrift innebærer at det nå er pålagt med en oppbevaringsplass eller bod på minimum fem kvadratmeter i alle hus som byggmeldes etter 1. juli. Dette ifølge boligleverandøren Nordbohus' boligmagasin.

Nye byggeregler fra 1. juli: Her er de viktigste endringene

Ønsker seg mer plass

Behovet for lagringsplass, enten det gjelder hyller, skap, kott eller boder, er en gjenganger på lister over hva nordmenn ønsker seg. I undersøkelsen Future Living fra Prognosesenteret svarte 68 prosent at dersom de kunne velge ett rom til, står en ekstra bod øverst på ønskelisten. En fersk undersøkelse av Norstat på vegne av Ikea viser at en av to ønsker mer bedre løsninger for å få orden på ting i hjemmet. Klær, sko, utstyr til fritidsaktiviteter og hobbyer, samt søppel vokser oss bokstavelig talt over hodet.

Bruk den plassen du har: Slik får du mest mulig ut av (eller inn på) den plassen du har til rådighet

Når paragrafen på bod og oppbevaringsplass i byggteknisk forskrift nå er blitt revidert, er boden med plass til sportsutstyr, verktøy og alt det andre som er kjekt å ha blitt et lovfestet krav. Den skal enten være i huset eller for eksempel i en garasje, og må stå klar når huset er ferdig til overtakelse. Tidligere gjaldt dette kun bygninger med flere boliger, mens det på et mer generelt grunnlag ble sagt at det skulle være tilstrekkelig plass egnet for oppbevaring.

- Selv om vi vet at det vil bli behov for bodplass, opplever vi at det har blitt nedprioritert. De som kjøper hus har ofte blikk og fokus på andre rom enn bod, og ønsker en større enebolig på et plan. Utfordringen er å finne aktuelle tomter med nok plass, sier Stian R. Moursund, markedssjef i Nordbohus i en pressemelding.

Lovpålagt bodplass er nå standard i deres boliger.

Er du ikke avhengig av lagringsplass i selve boligen, kan du kanskje ha nytte av et lite anneks? Se hva du kan bygge uten byggemelding.

Flere endringer

Påbudt bod er langt fra den eneste endringen du må ta hensyn til dersom du skal bygge nytt eller pusse opp i høst. 1. juli i år trådte en rekke endringer i kraft. Blant annet må alle nye boliger ha radonsperre og lekkasjesikring, mens de strenge reglene rundt bygging eller oppussing av baderom som ble innført i fjor er nå myket opp.

Les mer: Her er de nye byggereglene

Ja, det er smart med bod, men er det greit at myndighetene regulerer størrelsen? Diskuter under.