Nå kutter også Samsung plasma-produksjonen

Og dermed er det kun LG igjen.

<b>UTDØENDE RASE:</b> Samsungs 64-tommer F8505 (PS64F8505ST), kan være din siste sjanse dersom du ønsker deg en plasma-TV fra den koreanske giganten. Foto: SAMSUNG
UTDØENDE RASE: Samsungs 64-tommer F8505 (PS64F8505ST), kan være din siste sjanse dersom du ønsker deg en plasma-TV fra den koreanske giganten. Foto: SAMSUNG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Panasonic ga opp plasmaproduksjonen for godt i 2013, har det vært opp til Samsung og LG å dra lasset videre.

Nå ser det imidlertid ut til at også Samsung har gitt opp, for det meste tyder på at årets 2014-plasma-modeller blir de siste fra den koreanske giganten. I stedet blir det altså de buede kant-LED-modellene som får hovedfokuset framover.

Er du på jakt etter en av de siste plasma-TV-ene fra Samsung, er det altså bare å komme seg til butikken før de forsvinner for alltid.

LES OGSÅ: Panasonic slutter med plasma

For få kunder velger plasma

Selv om plasmaentusiastene er svært ivrige, er de dessverre ikke mange nok til å sikre framtidig produksjon. I følge Globalpost og Cnet, sier nemlig Samsung rett ut at etterspørselen etter plasmamodellene er for lav til å sikre videre produksjon etter 2014.

DET VAR EN GANG i 2009... 3D på en helt sort plasma-skjerm kunne få selv innbitte TV-testere til å gape. Foto: Øyvind Paulsen
DET VAR EN GANG i 2009... 3D på en helt sort plasma-skjerm kunne få selv innbitte TV-testere til å gape. Foto: Øyvind Paulsen Vis mer


I praksis vil det si at det kun er LG av de kjente produsentene som fortsatt ser ut til å ha en plasma-produksjon i 2015, og også der telles det naturlig nok på knappene.

En av LGs tidligere plasmapanel-fabrikker har for eksempel allerede gått over til å produsere solcellebatterier i stedet.

Bedre totalt plasmasalg enn forventet

I følge analyseekspertene hos DisplaySearch økte nemlig salget av plasmapaneler i første kvartal 2014. Ser man nærmere på tallene skyldes imidlertid dette at TV-salget i såkalte «nye markeder» har eksplodert.

Veksten var spesielt stor i Latin Amerika, der det tydeligvis var svært mange som kjøpte ny stor TV til fotball-VM.

I praksis betyr det at Samsung nå må øke modellutvalget sitt av LCD/LED-TV-er for å dekke for bortfallet av plasmamodeller. DisplaySearch spår derfor et økt inntog av svært prisgunstige LCD/LED-modeller i 40-, 48- og 58-tommers størrelser framover, for at ikke Samsung skal tape markedsandeler på verdensbasis.

Vil du savne plasma-TVene? (Avsluttet)
Tja, utviklingen går videre, så jeg takker for følget.(37%) 1414
Nei, dette var på høy tid.(36%) 1376
Ja, dette er synd. Må kjøpe en av de siste modellene(27%) 1043
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det måtte komme

At plasma-teknologien har vært på vei til å bli utfaset på grunn av andre teknologier, er selvsagt ingen overraskelse.

Hovedforklaringen er ganske enkelt at de aller fleste TV-kundene velger LCD-TV-er med LED-belysning når de står i butikken, og når de i tillegg kan friste med 4K-oppløsning blir det ikke akkurat enklere å velge en plasma-modell.

Her får du alle våre TV-tester!

Sist, men ikke minst, har vi også OLED-teknologien som endelig har begynt å komme i store størrelser, og som vi vil se stadig mer av framover.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!