Nå kommer vinteren

Har du forberedt hus og hytte på sprengkulden?

Så ille kan det gå i sprengkulda. Bilde fra Forsikringsselskapet Tryg. Foto: Tryg
Så ille kan det gå i sprengkulda. Bilde fra Forsikringsselskapet Tryg. Foto: Tryg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brrrrr! Varsler kuldebølge og -25 og Kuldesjokk fra Sibir kunne vi lese på forsidene før helgen. Og temperaturene kryper ubønnhørlig nedover. De fleste har for lengst vært på loftet og funnet frem vinterfrakk, varme sko, lue og votter. Men har du gjort det samme for huset ditt? Her er sjekklisten:

Unngå frostsprengning av vannrør

Det ble meldt inn drøyt 30 000 vannskader i private boliger og hytter til forsikringsselskapene de første tre månedene i år. Det er 126 prosent mer enn i samme periode i 2009, viser tall fra FNO.

- Nå håper vi folk har lært av den strenge vinteren, og er forberedt, sier Steffen Gjørva, senior skadesjef spesialskade i Tryg i en pressemelding. Han peker på at det står oppført i forsikringsavtalen hvilke forpliktelser du selv har for å forebygge skader.

Sjansen for skade er størst når vannet er stillestående, for eksempel når du er bortreist, men det kan også oppstå i rør i ekstra kalde rom om natten, for eksempel i kjelleren.

Dyr frost i vinteren som var: - Skadene kostet oss 350 millioner kroner mer enn frostskadeutbetalinger ien normalvinter, sier Steffen Gjørva, senior skadesjef spesialskade i Tryg. Foto: Sintef Byggforsk
Dyr frost i vinteren som var: - Skadene kostet oss 350 millioner kroner mer enn frostskadeutbetalinger ien normalvinter, sier Steffen Gjørva, senior skadesjef spesialskade i Tryg. Foto: Sintef Byggforsk Vis mer


Har du først hatt problemet én gang, så vet du hvor de kritiske stedene er, og kan begynne å finne løsninger. Har du nytt hus, eller har nylig flyttet inn er det verre, men det er likevel noen generelle risikoområder man kan ta for seg.

Les mer: Slik sikrer du deg mot frostsprengning av vannrør

Skal du reise bort, selv om det bare er for et par dager, kan du ta et par smarte grep, ifølge Sintef Byggforsk:

  • Stenge hovedvanntilførselen før du forlater boligen - eller hytten
  • Åpne kraner etter at du har stengt stoppekranen, slik at ikke vann blir stående i rørene
  • lukke alle lufteventiler og vinduer
  • sette opp dører til rom med vannrør slik at varmen kan spre seg dit
  • Skru gjerne ned termostat på ovner, men la dem stå på full effekt, slik at de kan ta opp kampen med plutselige fall i temperaturen
  • om mulig ikke senke temperaturen i boligen lavere enn ca 10 ºC
NB! Ikke glem hytten. Har du ikke skrudd av vannet og tømt rørene ennå, er det kanskje smart å gi ditt andre hjem et besøk i helgen.

Oppvarming

Fyrer du med ved, og ønsker å holde varmen i vinter, bør du få opp farten - brennkvikt. For med forrige kalde vinter friskt i minne, har nordmenn gått mann av huse for å sørge for at de ikke skal fryse i år.

Nå haster det å kjøpe ved. De som skal ha det bør kjappe seg litt, sa daglig leder i Norsk Ved, Oddvar Espegard til DinSide forrige uke. Norsk Ved er et forum for vedprodusenter, med rundt 4.000 medlemmer som serverer vednæringen i Norge.

Før du kjøper, kan det også være verdt å tenke over hvilken ved du vil ha. For selv om bjørkeved er vanlig, er det ikke denne det lønner seg å fyre med: Disse vedsortene gir mest varme.

Sjekk også: Hva er billigst av ved, koks og pellets?

Bygg inn varmepumpen

Har du varmepumpe, vil denne kunne hjelpe deg et godt stykke på vei, ihvertfall når gradestokken viser ensifrede minusgrader. Men passer du ikke godt nok på utedelen vil den kunne ise ned, og ytelsen senkes betraktelig.

Da kan det hende du må gjøre som vår leser og varme opp varmepumpen, men det beste er å være føre var: Slik slipper du å avise varmepumpen.

Det er ennå ikke for sent å montere varmepumpe, men sørg for at du får en godkjent installatør. Merk også at noen advarer mot å installere varmepumpe i kulden, mens andre sier ja - eller tja.

Lønner det seg å installere varmepumpe? Regn ut med vår smarte varmepumpekalkulator.

Sjekk også vår varmepumpeguide

Bytt strømleverandør:

Enten du synes det er logisk, irriterende eller ironisk: Når temperaturen går ned, går strømprisene, nesten uten unntak, i stikk motsatt retning. Det er derfor ekstra viktig å sjekke at du ikke betaler for mye for strømmen før vinteren setter inn. Heldigvis er det enkelt både å sjekke om du betaler for mye for strømmen, og å bytte til en billigere strømleverandør.

Med vår smarte strømkalkulator kan du finne ut hvilken strømleverandør og hvilket abonnement som lønner seg for deg. I Strømkalkulatoren finner du enkelt frem til kontaktdetaljer for det selskapet du ønsker å bytte til. Ved hjelp av urlen til selskapets nettsider, klikker du deg videre, og så er det bare å fylle ut med relevante data.

Du kommer til å trenge litt informasjon, du ikke nødvendigvis husker på, så det kan være greit å finne frem dette på forhånd:

  • Målerpunkt Id (dette finner du på strømregningen din)
  • Målerstand (bør leses av så nært opptil byttetidspunkt som mulig)
Har du dette klart foran deg, er operasjonen gjort på få minutter: Fyll inn alle felt, og trykk bekreft. Så ordner strømselskapet resten. Din nye leverandør vil informere din nåværende strømleverandør og netteier om leverandørskifte, og omtrent tre uker senere vil byttet skje. Du vil nå motta strøm fra din nye strømleverandør.

Du kan også spare mye med smart strømstyring som automatisk senker temperaturen når du ikke er hjemme.

Snømåking

Ønsker du ekstra drahjelp til snømåkingen i vinter, kan en snøfreser være løsningen. Og da bør du handle relativt kjapt. For ifølge Christian Brenne, daglig leder i Stiga som blant annet produserer snøfresere, er ettersørselen rekordhøy i år.

- I løpet av mine ti år i Stiga har jeg aldri sett noe lignende. Forespørslene kommer lenge før snøen. Vi har aldri solgt så mange snøfresere så tidlig før, sa Brenne til DinSide tidligere denne måneden.

Les mer: Hvilken snøfreser bør du velge?