Nå kommer sneglene...

Vil du unngå invasjon av brunsneglene, bør du starte kampen nå.

Slimete problem. Foto: ARILD ANDERSEN / BIOFORSK
Slimete problem. Foto: ARILD ANDERSEN / BIOFORSK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den snørike, men milde vinteren kan dessverre ha hatt en uønsket bieffekt: Gunstige forhold for Iberiasneglen, melder Newswire.

Og jo tidligere du starter kampen, jo større en sjansen for å vinne.

Ifølge Arild Andersen i Bioforsk er brunsneglen, eller Iberiaskogsneglen som den egentlig heter, helt avhengig av fuktighet for å overleve. Og etter snøsmeltingen om våren er det ekstra fuktig - og gode vilkår for de forhatte sneglene. Unge snegler overvintrer nemlig i hagen.

Han anbefaler å starte kampen allerede nå, mens sneglene er små.

Bioforsk har et samarbeidsprosjekt med Universitetet i Bergen om hvordan bli kvitt brunsnegleproblemet.

Gjør det selv: Slik anlegger du plen

"Mordersneglen"
Iberiasneglen har blitt viet mye oppmerksomhet de siste årene. Den brune sneglen har spredt seg svært raskt, og fortærer det den kommer over, prydplanter, som nytteplanter. Ikke minst kan det være irriterende å se kjøkkenhagen forsvinne, og det er heller ikke særlig fristende å gå barbeint på en gressplen som er full av slimete snegler.

Rådene for å bli kvitt det slimete problemet er mange. Og etter å ha snust litt rundt på nettet etter hvordan man blir kvitt sneglene, kan man lure på hvem det egentlig er man burde kalle mordere.

Les også: Grønne uterom for latsabber

Slik blir du kvitt dem:

Preparatet Nemaslug inneholder små parasitter som gir brunsneglen ufrivillig spisevegring, som leder til død i løpet av et par uker. Skal være mest effektiv på yngre snegler.

Noen plukker sneglene og koker eller fryser dem.

Klipp plenen ofte. Sneglene liker mørke og fuktige steder.

Strør du salt på sneglen dør den. Tilsvarende skjer om du sprayer salmiakk på, og salmiakk skal heller ikke ødelegge plantene rundt. Preparatet Golf Algin skal virke på samme måte.

Brunsneglen skal også være en hund etter øl, og da spesielt mørke ølsorter. Ta en isboks, skjær ned kantene, men la hjørnene stå igjen. Sett på lokk, slik at regnvann ikke vanner ut ølet. Grav boksen litt ned i bakken, slik at det blir lettere for sneglene å komme til - og så skal du kunne tømme ut øl og snegler et par ganger i døgnet.

Det finnes også et par ulike varianter av sneglefeller på markedet, som du kan fylle med øl - eller frukt.

Strø kaffegrut rundt bedene, dette liker visst ikke sneglene.

Preparatet SmartBayt fungerer omtrent som rottegift. Det er attraktivt åte, og gir sneglene en falsk metthetsfølelse. Når sneglene tror de er mette, graver de seg ned i jorden, der de dør.

Har du pinnsvin eller grevling i hagen, skal disse kunne hjelpe mot sneglen.

Er alle råd prøvd uten hell, kan du prøve rådet fra Mona Burå. Hun har tidligere rådet VGs lesere til å skaffe seg moskusender i kampen mot brunsneglen.

Døde snegler skal kunne graves ned i hagen, og blir til ny jord.

Hva er ditt beste knep i kampen mot brunsneglene? Diskuter under.

Kilde: Newswire, Wikipedia, VG.no, Db.no

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!