Nå kommer miljøhusene

Snart bygges Norges første svanemerkete hus. Se bilder her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svanemerkete boliger

For omtrent ett år siden lanserte Skanska Nordens første svanemerkete hus på det svenske markedet. Der har entrepenøren nå oppført 50 slike hus, og på nyåret fikk de også lisens til å bygge slike hus i Norge.

>> Se store bilder av miljøhuset

Huset som er svanemerket er av typen Uniqhus, som er heleid av Skanska i Sverige, men byggestilen er typisk dansk. Huset er bygget i mur. Arbeidet med det første Uniqhuset i Norge skal etter planen starte til våren, og huset skal bygges i Ski kommune.

Snart kan også Nordmenn bo i Svanemerkete boliger. Foto: Skanska
Snart kan også Nordmenn bo i Svanemerkete boliger. Foto: Skanska Vis mer


Ifølge Skanskas direktør for produkt prosessdesign, Jan Christian Ruud er Skanska også i dialog for å bygge svaneboliger i Kristiansands- og Oslo-området.

Uniqhus-konseptet er bygget opp slik at en har flere valgmuligheter på utseende. Utifra et grunnhus kan en utvide eller redusere som en vil. Det er imidlertid ikke et ferdighus, men så en kan ikke uten videre kjøpe et svanehus og sette opp på egen tomt. Skanska skaffer tomt, bygger hus - for så og selge prosjektene.

Han røper også at Skanska er i fortsatt dialog med organisasasjonen Miljømerking, og at entrepenøren ønsker å kunne tilby svanemerkete leiligheter i blokker på sikt.

Kostnader

Den endelige prisen på de svanemerkete husene er ennå ikke fastsatt, men ifølge Ruud vil de nok ligge i det øverste prissjiktet til Skanska.


- Prisen på selve huset vil nok ligge mellom tre og 3,5 millioner kroner, sier Ruud. Dette er for et hus på 120 kvadratmeter. I tillegg kommer tomtekostnader.

Prisene vil variere fra region til region, blant annet avhengig av tilgang på arbeidskraft i området.

- Det er ikke bare et miljøvennlig hus, men et eksklusivt arkitekttegnet hus, sier Ruud til DinSide.

I tillegg skårer boligene høyt på krav til energiøkonomisering. Dette vil på sikt betale seg, da det jobbes mot at dette skal bli en del av takstgrunnlaget når boliger skal takseres eller selges. Det at miljøhuset bygges i mur, vil lette de årlige vedlikeholdskostnadene.

Nyttig på nett: Les mer om svanemerking av småhus, Skanska Uniqhus, Ecolabel