Nå kommer kjøleskapene uten kompressor!

Det betyr mindre bråk og vibrasjoner.

<B>KOMPRESSOR:</B> Denne delen sitter i dag i det aller meste innen kjøl/frys. Snart kan den være historie. Foto: ABOUTYOURREFRIGERATION
KOMPRESSOR: Denne delen sitter i dag i det aller meste innen kjøl/frys. Snart kan den være historie. Foto: ABOUTYOURREFRIGERATION Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vil ennå gå noen år før vi opplever det, men kinesiske Haier sier at de har verdens første kjøl/frys uten kompressor på gang.

Kjøpe nytt kjøleskap? Her er sjekklisten

Dermed vil du slippe den irriterende duren som akkompagnerer det rolige måltidet med familien ved kjøkkenbordet hver gang kompressoren starter.

Brikke erstatter motor

Løsningen er en brikke på størrelse med et kredittkort. Denne sitter i kjøl/fryseskapet i stedet for den store, stygge svarte motoren.

BRIKKE: Motoren i kjøleskapet er snart historie, skal vi tro kinesiske Haier. Foto: HAIER
BRIKKE: Motoren i kjøleskapet er snart historie, skal vi tro kinesiske Haier. Foto: HAIER Vis mer


- Dette er det aller første kjøle/fryseskapet uten motor eller kompressor. Dermed får du null vibrasjon, null temperaturvariasjon og sterkt redusert lyd, skrøt Haiers Europa-sjef Yannick Fierling under en den internasjonal IFA-pressekonferansen på Malta i helga.

Lukter det vondt? Slik får du bort lukta fra kjøleskapet

- Vi er helt alene om denne teknologien, sier Haier-representanten Piergig Bouret til Dinside.

Men bruker den mindre strøm?

For øvrig er både Bouret og de andre Haier-representantene vi snakket med svært sparsomme med teknisk informasjon. Selv om de kan love mindre støy, sier de ingen ting om strømforbruket. Siden de ikke trekker fram dette som lavere enn med kompressor, går vi utfra at det er likt eller høyere.

Rim? Slik av-iser du kjøleskapet

kommer: Kjøl/frysen som Piergig Bouret fra Haier viser fram har fortsatt motor. Men en ny type uten kompressor kommer i løpet av et år eller to. Foto: TORE NESET
kommer: Kjøl/frysen som Piergig Bouret fra Haier viser fram har fortsatt motor. Men en ny type uten kompressor kommer i løpet av et år eller to. Foto: TORE NESET Vis mer

Ifølge Bouret er det ikke satt noen lanseringsdato før de nye kjøleskapene. Men det er på det rene at de vil bli presentert på IFA-messen i Berlin i begynnelsen av september.

Vinskap kommer først

I første omgang kommer det et vinskap med den nye teknologien.

Kjøpe vinskap? Dette bør du vite først

Mange vin-entusiaster mener at vibrasjon er skadelig for de edle dråpene. Og da er jo et skap uten motor gull verd. Slike har eksistert lenge, men dette skal altså være det første med teknologien som Haier mener er først ute med å gjøre også stasjonære (det finnes 12-voltsskap for båt/hytte uten kompressor) kjøl/freys kompressorløse.

Skapet vil koste rundt 1.000 euro (om lag 8.451 kroner) i Europa.

Ingen planer om Norge-lansering

Trolig kommer verken vinskap eller kjøleskap med Haikers nye teknologi til Norge med det første.

- Her i landet har vi mest fokus på varme- og kjøleprodukter. I første rekke selger vi varmepumper, opplyser Are Haugen hos Haier Norge til Dinside.

Egne temperatursoner: Slik blir kjøl/frys-framtida

Haugen utelukker likevel ikke at slike produkter kan komme på sikt.

- Det er kjedene som i stor grad bestemmer hva som skal tas inn. Men at det vil skje mye på dette området i tiden som kommer, er sikkert.

Reiseomkostningene til denne reportasjen er dekket av IFA-messen. Les mer her

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!