Nå kommer kapselvaskemaskinene

Med Mieles nye vaskemaskin slipper du å tenke. Nesten.

Du får kjøpt kapsler med spesialvaskemidler til Mieles nye vaskemaskiner. Men det er ikke det som er smart.  Foto: MIELE
Du får kjøpt kapsler med spesialvaskemidler til Mieles nye vaskemaskiner. Men det er ikke det som er smart. Foto: MIELE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I år lanserer den tyske hvitevareprodusenten en av sine største produktnyheter på flere tiår. Én av nyvinningene i den nye vaskemaskinserien W1 er vaskemiddel i porsjonskapsler.

– Dette skal gjøre det enklere ved spesialvask, sier Stian Normann-Arvesen, produktsjef i Miele, til DinSide.

Men trenger vi det?

Det finnes en rekke ulike spesialvaskemidler, til sportstøy, dun, silke og fritidstøy med membran, men fortsatt er det mange som dropper dette, og ødelegger klærne i vask. Det skal ikke mer til enn at du kjører allværsjakken én gang i maskin med feil vaskemiddel før membranen er tett, og de tekniske egenskapene til plagget er ødelagt.

Vi ønsker å gjøre det lettere for folk å vaske rent, uten å ødelegge klærne, sier Stian Normann-Arvesen. Foto: PER ERVLAND
Vi ønsker å gjøre det lettere for folk å vaske rent, uten å ødelegge klærne, sier Stian Normann-Arvesen. Foto: PER ERVLAND Vis mer


– Man kan selvsagt bruke egne vaskemidler, men ikke alle orker å ha så mange forskjellige vaskemidler til vasker de kun kjører én eller to ganger i året. Her kan du kjøpe en pakke med forskjellige kapsler, så har du til alt du trenger uten å måtte fylle opp skapet helt.

Miljømessig er det ikke optimalt med kapsler, med så mye emballasje i forhold til mengden vaskemiddel, men de skal i det minste kunne gjenvinnes etter bruk.

Les også: Slik vasker du treningstøyet

Smart doseringssystem gir renere vask

Mieles nye vaskemaskiner doserer automatisk, og skal gi klesvasken en optimal blanding av enzymbasert og blekemiddelbasert vaske Foto: STIAN NORMANN-ARVESEN
Mieles nye vaskemaskiner doserer automatisk, og skal gi klesvasken en optimal blanding av enzymbasert og blekemiddelbasert vaske Foto: STIAN NORMANN-ARVESEN Vis mer


Utenom kapslene er det særlig én ting som er interessant med de nye vaskemaskinene: W1-seriens automatiske doseringssystem, som de har valgt å kalle TwinDos. Selvdoserende vaskemaskiner er imidlertid ikke noe nytt, lignende maskiner finnes blant annet fra Bosch, Siemens og Samsung.

W1-serien er giret for å kunne kombinere enzymbasert og blekemiddelbasert vaskemiddel i én og samme vask.

– Det er i hovedtrekk to typer vaskemiddel: De enzymbaserte, flytende vaskemidlene; og det hvite pulveret som inneholder blekemiddel, forklarer Normann-Arvesen.

Bruker begge i samme program

Enzymbaserte vaskemidler er mest effektive for å løse opp fettflekker, samtidig som de bevarer farge, men skal du få knekken på grønske-, blod- eller rødvinsflekker, må man gjerne tilsette blekemidler også. (Funker ikke det kan du prøve dette geniale trikset!)

– Ideelt sett burde man kombinere disse to, for å ta knekken på alle flekkene samtidig, men de ulike stoffene nøytraliserer hverandre, så om man bruker begge to, vil de slå hverandre ihjel, sier Normann-Arvesen.

TwinDos-systemet lar deg bruke begge i samme program og, for å unngå dette, skyller godt mellom vaskene.

Du kan selvsagt eksperimentere selv på din eksisterende vaskemaskin med ulike vaskemidler i kammeret for hovedvask og forvask, noe som kan fungere fint på hvitvask, men for eksempel på fargete klær skal du være veldig stø på hånden for ikke å bleke klærne i stedet for bare å bleke bort flekken.

Les også: Vaskepulver er bedre enn flytende tøyvask

Bedre såpefordeling

Miele lanserer også en ny tørketrommel, med mulighet for duftkapsler. Dette fordi vi bør kutte bruken av skyllemiddel, spesielt om vi tromler tøyet som uansett gjør det mykt, og duften blir slått ut av fibrene.  Foto: STIAN NORMANN-ARVESEN
Miele lanserer også en ny tørketrommel, med mulighet for duftkapsler. Dette fordi vi bør kutte bruken av skyllemiddel, spesielt om vi tromler tøyet som uansett gjør det mykt, og duften blir slått ut av fibrene. Foto: STIAN NORMANN-ARVESEN Vis mer


En annen nyhet med W1-serien er det system som fanger opp vannet som synker til bunns i den ytre trommelen og sprøyter det

– Såpen har en tendens til å synke til bunn, så PowerWash-systemet suger det opp og sprøyter det inn igjen i trommelen, slik at tøyet skal få mest mulig kontakt med såpevannet.

Dette bidrar til å redusere vasketiden, og maskinen kan vaske en 60 graders bomullsvask på under én time og fortsatt energiklassifiseres som en A. (Ønsker du A+++ på samme vask, velger du normalprogrammet som tar i underkant av tre timer.)

DinSide så W1-maskinene første gang på IFA-messen i Berlin i 2012. Da var de enda på prototypestadiet, og i fjor vår ble de lansert på det belgiske og nederlandske markedet, før de nå rulles ut over hele Europa.

Prisen på vaskemaskiner i W1-serien starter på 15.000 for den aller enkleste varianten (enten med automatisk dosering eller PowerWash), opp til 23.000 for den mest avanserte.

Mer produktnytt: Samsungs nye vaskemaskin kan du styre med mobilen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer