Samsung nye 9-serie blir en av årets råeste 3DTV-er. Lanseres rundt sommertider  2010
Samsung nye 9-serie blir en av årets råeste 3DTV-er. Lanseres rundt sommertider 2010Vis mer

Nå kommer de første 3DTV-sendingene

Men du kan la brillene ligge på hyllen en liten stund til.

Er du en av dem som ikke får nok av 3D-filmer på kino og boltrer deg i kjøttboller, blå romvesen og eventyrland så ofte du kan? Nå kommer de første 3D TV-sendingene. I Storbritannia og Irland.

I fjor annonserte den britiske kringkasteren Sky at den ville lansere Europas første 3DTV-kanal i 2010, og nå er dagen snart her. Lørdag tredje april er dagen, og Sky 3D sparker passende i gang sendinger med en Premier League-kamp mellom erkerivalene Manchester United og Chelsea.

Ikke bare fest: 3DTV kan gjøre deg syk

For de sportsinteresserte

Pubvertene har forberedt seg, og ifølge gizmodo.com har mer enn tusen puber på de britiske øyene allerede bestilt den nye kanalen, og det samme gjelder selvfølgelig også privatpersoner som har det rette utstyret. Er du mer eller mindre tilfeldig turist i Storbritannia eller Irland denne dagen, anbefaler vi deg å sjekke med pubene i nabolaget. Har de tilgang til 3D-kanalen, averterer de helt sikkert med det.

Planen er å sende minst fem ligakamper til i 3D, før sesongen ender niende mai, i tillegg til en rekke andre fotball- og tenniskamper.

I tillegg til sportsarrangementer vil Sky 3D vise ulike programmer i 3D utover dagen.

Nå kommer 3DTV-ene

Kan jeg se 3DTV?

3D-sendinger er ennå ikke fastsatt for Norge, og det er i utgangspunktet ikke mulig å få inn Sky 3D i Norge. Nå har ikke vi prøvd dette selv, ei heller har vi muligheten til det, men det sies at man enkelte steder på sørvestlandet skal kunne klare å få inn kanalen. Forutsetningen for å ha glede av 3D-sendinger er uansett at du har et TV-apparat som klarer å vise innholdet, og ikke minst en avspiller som klarer å sende formatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kanskje greit å ikke være først?


Før du blir alt for misunnelig på britene, kan det imidlertid vært verdt å minne om følgende: Du må fortsatt kjøpe deg en 3D-klar TV for å få effekt av 3D-kanalen, og du må fortsatt ha på deg 3D-briller.

3D-klare TV-ene har heller ikke begynt å bli hyllevare i butikkene. For selv om alle de store produsentene, blant annet Philips og Samsung, har presentert 3DTV-nyheter for våren 2010, så er det fortsatt svært få (om noen) modeller som har kommet i butikken. En ting er likevel sikkert: Ved lansering vil 3DTV-ene være dyre, og jo lenger du venter jo rimeligere vil en 3D-klar TV bli.

Det viktigste poenget er nok likevel at 3D-teknologien stadig utvikles til det bedre, og selv om Sky 3D kommer først så vil de neppe være best.


Så vidt vi har forstått vil nemlig ikke Sky 3D klare å gi 3D-effekt i full HD: Bildet er 3D-stereoskopisk, som vil si at det komprimerer høyre og venstre bilde side om side i en HD-frame.

Her er det i stedet BBC HD og ITV som ser ut til å ligge best an. Deres 3D-system vil nemlig kunne gi 1080p-oppløsning på begge øynene. Mer avansert altså, men de har foreløpig ikke fastsatt noen lanseringsdato.

Men hva synes du om 3D-revolusjonen som skal komme? Del det med oss i diskusjonsgruppen lenger ned!

Kilder: Gizmodo, IFA-messen 2009 og Elektronikkbransjens pressekonferanser i Berlin.