Nå kommer de blågrønne nyansene

Vil du innrede med dem, er det én farge du bør unngå. Det kan bli vanskelig for de aller fleste.

Ulike blågrønne nyanser fra Fargerikes "Årets farge" til venstre, og fra Akzo Nobels "Colour Future" til høyre.  Foto: Fargerike/Nordsjö
Ulike blågrønne nyanser fra Fargerikes "Årets farge" til venstre, og fra Akzo Nobels "Colour Future" til høyre. Foto: Fargerike/Nordsjö Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Glem de blåblå en liten stund. Det er blågrønt som gjelder. Både det internasjonale malingsfirmaet Akzo Nobel som blant annet har Nordsjö i Norge og den norske interiørkjeden Fargerike har talt: 2014 blir blågrønt.

Nordsjö har valgt ut en spesifkk blågrønn de kaller Teal, en variant av petroleumsblå med litt ekstra grønnskjær i som neste års farge i sin store årlige fargeanalyse Color Futures. Fargerike går for hele spekteret av blågrønt, fra de sarte, nesten hvite, nyansene (Alice, Valumesøster), til en så mørk blågrønn farge at det må et trenet øye til for å se at det ikke er svart.

– Vi er på vei ut av en epoke der grått, sort, hvitt, beige og greige er på vei ut. I butikkene våre ser vi at flere og flere velger farger, sier Dagny Thurmann-Hoelseth, kreativ leder i Fargerike.

Er blågrønt noe for deg? Se ulike eksempler fra Nordsjö og Fargerike i fotoalbumet under:


Fjorårets farger var forøvrig indigo fra Nordsjö, og lilla fra Fargerike

Vanskelig med eggehvitt

De blågrønne tonene blir fremtredende i trendbildet for neste år, skal vi tro kreativ leder i Fargerike, Dagny Thurmann-Holseth i Fargerike.  Foto: Elisabeth Dalseg
De blågrønne tonene blir fremtredende i trendbildet for neste år, skal vi tro kreativ leder i Fargerike, Dagny Thurmann-Holseth i Fargerike. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Både Nordsjö og Fargerike lanserer fargekart med mange forslag til farger som kan kombineres med de blågrønne nyansene. Aksentfargene vil variere etter som hvilken nyanse du velger, og ikke minst hvilken stil du har; men for de fleste blågrønne nyanser er korall eller terracotta en fin kontrast.

Det er imidlertid én farge du bør unngå: eggehvitt. Eller hvitt med ulike gule nyanser i, om du vil.

– Den varme eggehvite fargen bør du passe deg for, for den slår ut som gul. Akkurat som du får gule tenner i nærheten av disse nyansene, sier Thurmann-Holseth til DinSide.

Blogger og fargeinspirator Will Taylor viser her frem årets farger sett fra internasjonalt, amerikansk og norsk perspektiv (f.v.) Foto: Elisabeth Dalseg
Blogger og fargeinspirator Will Taylor viser her frem årets farger sett fra internasjonalt, amerikansk og norsk perspektiv (f.v.) Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Det kan by på problemer for de aller aller fleste. Det er ikke rent få som har valgt hvitt brukket med litt gult i interiøret, en variant av eggehvitt, eller bomull, som den også kalles. Selv de som har gått for det siste tiårets populære S0500N, eller en nyanse av denne på veggene, altså en farge kun iblandet svart kan komme til å slite, spesielt om du bor i en ny bolig.

Problemet er listverket, som ser hvitt ut mot det nøytrale, men som vil se gult ut mot en blågrønn vegg.

Mange velger ferdigmalte hvite lister, både ferdighus og når de pusser opp selv, for å slippe malerjobben. Det er lettvint, men da får man ikke en nøytral hvitfarge, men en varmere hvitfarge som er brukket med gult, nærmere bestemt NCS-fargekode S0502Y. Det er bare noen dråper per spann maling, men det er akkurat nok til at det vil slå ut som gult, i møte med en kjølig gråblå farge.

– Det er på tide at produsentene henger med. Den eggehvite er tilpasset tidligere fargetrender, mens det siste tiåret har kjøligere farger vært langt mer populære, sier Thurmann-Holseth.

Ifølge Thor Linberg, markedssjef hos listverkprodusenten Barkevik, er årsaken til at det meste av listverket som selges hos byggevarehandelen er malt med fargekoden NCS S0502Y, at dette er fargen som de fleste vindus- og dørprodusentene har valgt som standardfarge. Produsentene av listverk har rett og slett bare tilpasset seg dette.

Markedet er imidlertid i ferd med å snu, selv om det tar tid.

– Vi ser at flere etterspør nøytrale S0500N, og fører dette ferdigmalt for endel av listene våre, men ikke alle, sier Linberg til DinSide.

Han legger til at det selvsagt er mulig å bestille til alle typer lister, og at de kan spesiallage ferdigmalte lister i alle fargenyanser.

Det lønner seg altså å spørre. Og om ingen etterlyser andre nyanser, vil man fortsette med en eggehvit tilpasset 90-tallets bonderomantikk og 00-enes kaffelattefarger, i lang tid fremover. Ta kontakt med din lokale produsent eller byggevarehus for å undersøke mulighetene der.

Det er selvsagt ikke verre enn at man maler de eggeskallfargete listene. Og lurer du på hvordan, kan du lese mer her: Slik maler du lister.

Knekk fargekoden:

Det er vanskelig å gjengi på bilder, du må nesten se det selv, men de to lyse fargeprøvene ser vanligvis hvite ut, her ser de gule ut - og de trekker også grønt ut av de blågrønne fargeprøvene, slik at de fremstår som blågrå i stedet for blågrønne. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Det er vanskelig å gjengi på bilder, du må nesten se det selv, men de to lyse fargeprøvene ser vanligvis hvite ut, her ser de gule ut - og de trekker også grønt ut av de blågrønne fargeprøvene, slik at de fremstår som blågrå i stedet for blågrønne. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Selv om mye maling har fancy navn, som caffelatte, eggeskall eller fransk grå, er all maling også kodet. Det finnes flere system, men de fleste malingsfabrikanter forholder seg til NCS-koder.

En typisk grå fargekode kan se slik ut: S3020-Y40R.

Kort fortalt fungerer det slik: S3020 sier noe om at det er sort i fargen; etterpå om hvor mye sort som er i (30 prosent). De to neste sifferne sier noe om hvor mye farge som er i. Resten av fargen er hvitt.

Y40R sier at fargen er gul med 40 prosent rødhet. Dersom det ikke er noe farge, står det en N etter koden.

Y - gul
R - rød
B - blå
G - grønn
N - nøytral
S - står ikke for sort, som man kanskje skulle tro, men for Second Edition, den nyeste utgaven av NCS-systemet.

Trenger du hjelp til å finne fargekoden? Smarttelefonen kan være din beste venn, og vi har testet ett av fargematchverktøyene som er på markedet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer