Det amerikanske presidentparet fikk se 3D-reklame under SuperBowl i hjemmekinosalen i det Hvite Hus. Men det blir nok en stund til du kan gjøre det samme i din egen stue.  Foto: White House Photo by Pete Souza
Det amerikanske presidentparet fikk se 3D-reklame under SuperBowl i hjemmekinosalen i det Hvite Hus. Men det blir nok en stund til du kan gjøre det samme i din egen stue. Foto: White House Photo by Pete SouzaVis mer

Nå kommer 3D-sendingene

Canal Digital tester 3D-TV sendinger.

Canal Digital har som første TV-distributør i Norge tatt imot og testet live 3D-sendinger. Dette skjer nå under French Open.

3D-sendingene er fortsatt på teststadiet, og det er kun i Telenors lokaler på Fornebu at signalene kan tas inn.

- Hensikten med testingen er å tilegne seg mer kunnskap og klargjøre for fremtidig distribusjon av 3D-sendinger, skriver digital-TV-leverandøren i en pressemelding.

I Storbritannia og Irland er sendingene allerede i gang: Her kan du se fotball-VM i 3D.

I front

3D-sendingene er et samarbeid mellom Canal Digital, Eurosport, Panasonic og Telenor Satellite Services.

- På samme måte som vi ledet an i satsningen på HDTV og digital-TV i Norge, har vi som mål å ligge i front når det gjelder 3D. I forbindelse med French Open er vi de første i Norge til å teste live 3D-sendinger, sier Kenneth Tjønndal Pettersen, informasjonsdirektør i Canal Digital i en pressemelding.

- Dette er en spennende fase som vi nå beveger oss inn i, og dette vil på sikt skape helt nye TV-opplevelser.

Vår TV-tester er nesten ferdig med å teste 3DTV fra Samsung, og resultatet er snart klart. Følg med på DinSide i ettermiddag.

Signalene kommer fra Telenors nye Thor 6-satellitt, som øker kapasiteten slik at det blir mulig å sende TV i flere dimensjoner gjennom parabolnettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Satellitt er en perfekt plattform for overføring av 3DTV-signaler i høy kvalitet, fordi dekningen blir svært bra i de markeder man ønsker distribusjon.

Via satellitt er det også mulig å lansere nye tjenester med stor kapasitet på svært kort tid.

Det er kanskje nærliggende å tro at det vil være parabolkundene som kan få disse signalene først, men det avkrefter Torkel Aamodt Thoresen, teknologisjef i Telenor Satellite Broadcasting.

- Vi leverer signaler til kabel, satelitt, IPTV og også Norges Televison og RiksTV, sier Thoresen til DinSide. - Det vil altså gjelde både kabel og parabolkunder.

Thoresen er hovedansvarlig for den tekniske operasjonen bak 3D-testen.

Les også: Verdens første 3D-TV-kanaler

3D-klar til London-OL?

3D-sendingene som testes nå er til intern bruk, og har til hensikt å øke kompetansen, lære mer om hva som ligger i de nye mulighetene og se nærmere på hvordan 3D vil oppleves for seerne. Men noen snarlig overføring til kundenes TV-skjermer kan vi ikke vente oss.

3D-løsningen som testes kalles side-by-side, og har ifølge Thoresen en rekke mangler. Det kan kun brukes til 3D-sendinger, og gir ikke full HD-oppløsning på begge øyne.

- Vi både ønsker og jobber internasjonalt for at man skal få en standard som gir full HD til begge øyne. Den standarden er det vanskelig å si når er klar, men håpet er at det vil være klart til London-OL, sier Thoresen.

Han avviser ikke at det vil kunne komme side-by-side-sendinger, men forteller at han ønsker å unngå det. - Vi ønsker ikke å ha midlertidige standarder.

- Det er fortsatt et godt stykke frem til at 3D blir vanlig som kringkasting, men vi er i høyeste grad med på den teknologiske utviklingen. 3D-sendinger vil bli en viktig del av morgendagens TV-tilbud, sier Thoresen.