<B>IKKE SNACKS:</B> Dette er nemlig posesuppe. Foto: ELISABETH DALSEG
IKKE SNACKS: Dette er nemlig posesuppe. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Nå kan du koke suppe på perler

Små perler med frysetørket suppe skal gi fyldigere middag.

Ved første øyekast ser innholdet i skålene over ut som en slags linser, eventuelt en type snacks i samme familie som wasabierter og chilinøtter. Det er langt mer trivielt. De små kulene er innholdet i Knorrs nye suppeposer.

LES OGSÅ:

– Vi har omgjort suppepulveret til smaksperler, sier Bjørn-Vidar Holtung, Business Unit Manager i Unilever, som blant annet eier merkevaren Knorr.

I disse dager slippes 1.700 nye dagligvarer i butikkene, og Knorrs nye suppeposer er en del av dem. De slipper ni ulike smaksvarianter, alle med perler i stedet for pulver.

Dagligvarenytt i februar: Nå får du brunost på tube!

Skal smake mer

Bjørn-Vidar Holtung i Unilever Foto: ELISABETH DALSEG
Bjørn-Vidar Holtung i Unilever Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Suppeperlene er en del av Knorrs strategi for å redefinere oppfatningen av posesupper, ifølge Holtung, men rent praktisk har det ikke så mye å si for deg som vil lage posesuppe.

Du kjøper dem i tørrvarehyllen, og du rører dem ut i vann på gryten, akkurat som med ordinære posesupper.

En skulle kanskje tro at det vil være litt vanskeligere å røre ut de små pulverklumpene, akkurat som det tar litt lenger tid å løse opp en gjenstridig buljongterning enn en vanlig posesuppe, men det oppfører seg egentlig på akkurat samme måte. Den eneste umiddelbare forskjellen vi ser er at suppene er litt tykkere enn vi er vant til at posesupper er.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har satset på litt kraftigere smaker, vi tror nordmenn er klare for litt mer smak, sier Holtung.

Det skal altså smake mer. Vi har smakt oss kjapt igjennom de ni nye suppene, og de er fyldigere enn tidligere, men her har nok også økt bruk av krydder og forholdet til vann noe å si.

Posesuppene har nå større biter av grønnsaker, som denne brokkolibiten.  Foto: ELISABETH DALSEG
Posesuppene har nå større biter av grønnsaker, som denne brokkolibiten. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

I tillegg er grønnsakene frysetørket i større biter, slik at du skal få litt mer å tygge på. Her merket vi den største forskjellen i forhold til ordinære posesupper, nemlig at grønnsakene er større enn 0,3 ganger 0,3 centimeter. Du kan tygge på dem. Men det er fortsatt ikke helt det samme som å spise ferske eller frosne grønnsaker, så vi anbefaler fortsatt å putte i litt ferske grønnsaker i gryten om du tyr til posesuppe.

Selve posen skal være enklere å åpne, du kan rive den opp for hånd, og trenger ikke bruke saks. Du bør imidlertid ikke pensjonere kjøkkensaksen helt, du kan bruke saksen til mye mer enn å åpne suppeposer.

Hvorfor ikke ferdigsuppe?

Ferdige supper i pose du kun trenger å varme opp er et stadig vanligere syn i butikkene, og har gjort ferdigsupper hakket mer sexy enn suppeboksene Warhol så ironisk ikoniserte. Ifølge Holtung vil det komme nyheter også her etter hvert, men nordmenn har ikke helt tatt de oppvarmingsklare suppene til hjertet.

Det er likevel den nest største kategorien supper vi kjøper, og vi kjøper mye suppe, nærmere bestemt 24,5 millioner pakker suppe i året. Posesupper har fortsatt den største andelen av markedet med 63 prosent, mens 18 prosent er ferdigsupper, fem prosent ferske supper og fire prosent av suppene kommer fra boks.

DinSide har akkurat prøvesmakt ferdige fiskesupper, og her er forskjellene store: Se hvilken du bør kjøpe.

... og vi kan også anbefale på det sterkeste å lage suppen selv. De beste suppene vi lager, har base i noe de aller fleste kaster i søppelet: Rekeskall og andre skalldyrrester. Surr litt grønnsaker, tilsett kraft kokt på "søppelet", litt fløte og et par fiskebiter og en vinrest eller en sprut sitron.

1.700 nye dagligvarer

Denne uken slippes 1.700 nye dagligvarer i butikkene, og vi har flere av dem, blant annet brunost på tube og nye mellommåltider.

Også Grandiosaen har fått seg en litt annerledes makeover i år, med ost både over og under, i motsetning til fjorårets Grandiosa med kebabsmak som kunne rulles.

Her kan du se noen av nyhetene som kommer i februar. Vi har også prøvesmakt noen av nyhetene - du kan lese våre kommentarer under bildene:

Her kan du se osten under Grandiosaen. Ifølge Marius Niva, kokk og produktutvikler, lønner det seg å steke pizzaen med bakepapir første halvdel av steketiden, før du fjerner det og ferdigsteker. Foto: Kristin Sørdal
Merius Niva, kokk og produktutvikler hos Orkla Foods, viser frem én av de to nye Grandiosaene med ost også under bunnen. Foto: Kristin Sørdal
Grandiosa Helmax kommer i to varianter: med pepperbiff og løk - og med skinke og salami. Vi har prøvesmakt pizzaen med skinke og salami, og synes bunnen var veldig sprø og crispy. Og i alle fall sprøere enn det vi husker at grandiosabunnene er. Den var i tilleg ganske sterk, så den ekstra ostesmaken fikk vi egentlig ikke noe føling med. Foto: Kristin Sørdal
Nytt fra Gilde, med sunnhetsfokus. Foto: Produsenten/DinSide.no
I tillegg til boksvarianten, kommer Joika nå også på pose. Og som mini-boller. Foto: NORTURA/DINSIDE.NO
Ny serie med oliven av varianten Hojiblanca, fra Ybarra. Foto: TORE MOKSNES/DINSIDE.NO
Relansering og to nye smaker med marinader. De nye smakene er Smoky Honey og Sweet chili-marinade. Foto: TORE MOKSNES/DINSIDE.NO
Sweet Baby Rays med ny smak: Honey Barbecue sauce. Økologisk agavesirup er et alternativ til sukker, og kan brukes blant annet i oljedressinger, marinader mm. Foto: TORE MOKSNES/DINSIDE.NO
Storselgeren av påleggsmakrell fra Stabburet er den originale Makrell i tomat, men flere av de nye smakene holder stand i hyllene. Nå lanseres en ny variant: Makrell i tomat og basilikum. Vi har smakt på den, og førsteinntrykket er at den smaker absolutt av basilikum - men vi vil fremdeles foretrekke originalen. Foto: KRISTIN SØRDAL
Stabburet lasagne med ny oppskrift, og i både familiestørrelse og for én person. Smaksprofulen skal ifølge produsenten være litt mer barnevennlig og tilpasset "den norske smaken". De understreker at den lages med norsk kjøtt (ref. hestekjøttskandalen fra i fjor). Den produseres i Tyskland, men med norsk storfekjøtt fraktet til produksjonsanlegget. Foto: KRISTIN SØRDAL
Nå kommer Big Onne pizza med biff. Big One ble lanert på det norske markedet i 2004, men har aldri vært med biff - før nå. Her vist av Marit S. Marvik, fagsjef i Orkla Foods Norge. Foto: KRISTIN SØRDAL
Serien med kokkeklare supper fra Stabburet ble lansert i 2012, og har ifølge produsenten fått en god mottagelse. Nå kommer en ny variant: Kokkeklar blomkålsuppe, som her tilberedes av Marit S. Marvik, fagsjef i Orkla Foods Norge. Foto: KRISTIN SØRDAL
Kokkeklar blomkålsuppe ferdig laget. Vi har prøvesmakt, og synes den smakte godt - med gode og store blomkålbuketter. Foto: KRISTIN SØRDAL
To nye paier fra Stabburet: Bacon og brokkoli, nå i familiestørrelse (har vært i små porsjoner tidligere). Og kylling og asparges, som er en helt ny smak. Foto: KRISTIN SØRDAL
Fire nye fiskeretter fra Findus: Torskefilet med kavring i to varianter (med 72 og 75 prosent fisk), og Gastro fiskefileter i to smaksvarianter. Foto: FINDUS/DINSIDE.NO
To nye "Dagens middag" til fire, samt ny pytt i panne med ost og smårettbacon. Foto: FINDUS/DINSIDE.NO
Tine kommer med en ny serie mellommåltidsprodukter, bestående av ulike kombinasjoner cottage cheese, havregrøt og yoghurt med mysli. Vi har smakstestet noen av disse, sammen med flere andre mellommåltidsprodukter. Du kan lese testen her.14 Gresk Yoghurt med bringebær, granateple og müsli fikk terningkast 5, mens 14 Cottage Cheese med mandler og 14 Gresk Yoghurt naturelle kun fikk terningkast 2. Foto: TINE
Nytt lunsjprodukt fra Fjordland. Foto: FJORDLAND/DINSIDE.NO
Nye, raske middagsretter fra Fjordland. Foto: FJORDLAND/DINSIDE.NO
Brunost på tube. Foto: TINE/DINSIDE.NO
Mills med to sunnere påleggssalater, med yoghurt. Foto: MILLS
Coop lanserer 45 nye varer under Coop-merket, samt noen få under X-tra og Coop Änglamark og Smak forskjellen. Kvalitet og mindre pakninger er to trender, og blant nyhetene i små forpakninger finner du Coop Snitzel, Coop Grillpølse, Coop Blodpudding, Coop Lungemos og Coop Røkt kjøttpølse. Foto: COOP/DINSIDE.NO

Uten melk og soya: Melange i foliepakke uten melk og soya, til steking og baking, for de som er intolerante mot melk, laktose og soya. Foto: MILLS
Kjeksnytt: Safari minikjeks i seks porsjonsposer og sjokoladekjenningen Crispo, nå som Crispokjeks. Foto: ORKLA
Mer stort: Nordmenn vil ha storplater, ifølge produsentene. Dermed kommer storplate med salte peanøtter fra Polly og med Nidars melkesjokolade. Og melkesjokolade med smørbukk-karamell. Og ikke å forglemme: Laban-nyheter. Foto: ORKLA
Helt gresk: Tine Matyoghurt Gresk type erstatter dagens Tine Matyoghurt. Kommer i vanlig og lett type. Foto: TINE
Biola Frukt i to typer: Eple/Drue/Pasjon og Appelsin/Mandarin er en fruktdrikk tilsatt biolabakterien LGG. Et melkefritt alternativ til vanlig Biola. Foto: TINE
Sesongens storsatsing fra Tine: Mellommåltidsserien 14 med cottage cheese, gresk yoghurt mm. Disse produktene er allerede ute i kiosken. Foto: TINE
Vekk med brunosthøvelen: Nå skal du SMØRE brunosten på skiva. Foto: TINE/DINSIDE.NO
Mer grøt: Fjordland hadde stor suksess med sin byggrynsgrøt i fjor. Nå kommer de med en ny havregrøt. Grøt er in! Foto: FJORDLAND
Kjapt måltid: Nye lunsjretter fra Fjordland. Foto: FJORDLAND/DINSIDE.NO
Ferdigmaten: Nye ferdigretter fra Fjordland. Foto: FJORDLAND/DINSIDE.NO
Salatvri: Sunnere med salat på skiva med yoghurt i påleggsalatene fra Delikat. En stor del av majonesen er erstattet med yoghurt = lavere kaloriinnhold. Delikat kommer med to ulike varianter: En med reker, ingefær og pepperrot, og den andre med skinke, agurk og hvitløk. Foto: MILLS
Intet nytt inni: Her er nyheten BEGERET, som skal være lettere å åpne - for både høyre- og venstrehendte brukere. Foto: MILLS
Mer som skal være enklere å åpne og lukke: Yoghurt med skrulokk. Du har kanskje sett noe liknende på rømmeboksen? Foto: TINE

Vi har også rukket å smaksteste flere av nyhetene, se hva vi synes om de nye mellommåltidene, og ti ferdigmiddager; signert blant annet ferdigmiddagmotstander Eyvind Hellstrøm.