Distré? Dette strykejernet fra Philips svir ikke klærne, selv om du går fra det med sålen ned, slik som her. Foto: Elisabeth Dalseg
Distré? Dette strykejernet fra Philips svir ikke klærne, selv om du går fra det med sålen ned, slik som her. Foto: Elisabeth DalsegVis mer

Nå kan du gå fra strykejernet

Philips nye strykejern brenner ikke hull i tøyet, uansett hvor lenge det blir liggende.

(IFA 2012): Det er ikke så mye som kan gå galt når du stryker klær. Men når det først går galt, går det ordentlig galt. Én ting er at du svir et hull i skjorten eller duken eller hva det nå er du stryker, men i verste fall kan du starte en brann. Ifølge tall fra Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO) er uaktsomhet i forbindelse med bruk av elektrisk utstyr en av de vanligste brannårsakene i norske hjem.

Selv om komfyren troner på toppen av denne lite hyggelige statistikken, skal en ikke undervurdere risikoen ved å glemme strykejernet. Og her er vi sløve! Ifølge en tidligere undersøkelse fra Electrolux glemmer én av fire å ta ut kontakten når de er ferdige med å stryke. Og en av to har brent seg på strykejernet.

Lei av å stryke skjorter? Siemens ironman stryker skjortene, mens du gjør noe annet. Vi har testet.

Én smart temperaturinnstilling

Philips PerfectCare Aqua. Foto: Produsenten
Philips PerfectCare Aqua. Foto: Produsenten Vis mer


Man skal alltid være aktsom, men er du av den litt distré, men i motsetning til de fleste andre strykesystemer er Philips nye strykesystem stilt inn slik at du ikke trenger å være redd for klærne - eller boligen - om du går fra det i et par minutter, fordi poden har falt i trappen eller potetene koker over. Selv om det står med sålen ned på klærne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Temperaturinnstillingen på jernet er nemlig satt så lav at du ikke bare kan stryke alt som i utgangspunktet tåler å strykes, men denne temperaturen er også så lav at ikke noe vil ta fyr.

Egen dampstasjon

Vi skrev strykesystem og ikke strykejern over, og det er fordi dette ikke er et ordinært dampjern, men et strykejern koblet til en egen dampstasjon. Det er kanskje ikke like effektivt som de største stasjonene man ser på renserier, men langt mer praktisk, fordi tanken er så liten at den kan stå på brettet.

Dette gjør også at strykejernet er langt kraftigere enn et ordinært dampstrykejern, så den lave temperaturen betyr ikke at du ikke får bukt med gjenstridige skrukker. Dette tar dampen seg av - mens selve sålen på strykejernet holder en lav temperatur for både din og tøyets sikkerhet. Dampen skal være så effektiv at du kan stryke plagg som henger.

På bildet over kan du se strykejernet hvile på et silketørkle. Der sto det i flere minutter mens vi var der - og i flere dager gjennom hele IFA-messen.

Philips PerfectCare Aqua lanseres i disse dager, og koster 2.199 kroner.

Slik unngår du flekker fra strykejernet

Tretrinns sikkerhetssystem fra Electrolux

Electrolux 5safety, skrur seg av automatisk.  Foto: Produsenten
Electrolux 5safety, skrur seg av automatisk. Foto: Produsenten Vis mer


Philips er ikke de eneste som er på banen med sikre strykejern. Electrolux lanserte tidligere i år strykejernet 5Safety, som har tre ulike sikkerhetsinnstillinger. For det første, går du fra jernet med sålen ned, vil det slå seg av etter 30 sekunder. Dette gjelder også dersom det skulle falle på siden. I tillegg vil det skru seg av etter åtte minutter, dersom det blir stående på hælen.

Når du kommer tilbake etter å ha reddet potetene, eller plastret poden, og løfter på jernet, vil det skru seg på igjen.

– Det er viktig å ta brannrisiko i hjemmet på alvor, og dette strykejernet er et viktig bidrag i så måte, sier Nina Lorentzen, kategorisjef i Electrolux Norge i en pressemelding.

Electrolux 5Safety har en veiledende utsalgspris fra 799 kroner.

Philips PerfectCare Aqua. Foto: Produsenten
Electrolux 5safety, skrur seg av automatisk. Foto: Produsenten
Phililpsjernet kan du feste til vanntanken, slik at du enkelt kan bære det rundt. Foto: Produsenten
Du kan også bruke PerfectCare Aqua i vertikal posisjon, superpraktisk for å rette ut rynker på jakker og kjoler. Foto: Philips
Smarte sikkerhetsinnstillinger på Electrolux' nye strykejern. Foto: Produsenten