<b>Fast:</b> Bruker du samme elektriker flere ganger, vil han vite hva som har blitt gjort - og hvordan. Foto: COLOURBOX
Fast: Bruker du samme elektriker flere ganger, vil han vite hva som har blitt gjort - og hvordan. Foto: COLOURBOXVis mer

Nå kan du få fastelektriker

Hvorfor er det bare kroppen din og bilen din som skal få nytte av fast ekspertise?

Alle som bor i Norge har rett på en fastlege. En lege som kjenner deg, og kroppen din, og som lettere kan stille diagnose dersom noe er galt. De aller fleste av oss har i tillegg en fast tannlege, som kaller inn til en sjekk en gang eller to i året, for ikke å snakke om at mange har en fast frisør, som sørger for at håret får det stellet det trenger, enten det er hver sjette uke, en gang i kvartalet, eller et par ganger i året.

Vi tar også godt vare på bilen vår, og lar fagpersoner sjekke tilstanden etter den har gått for eksempel 20.000, 40.000 og 60.000 kilometer. Nå ønsker Nelfo, foreningen for EL og IT-bedriftene sammen med Elektroforeningen å innføre lignende ordninger for det elektriske anlegget i boligen din.

"Fastelektrikere", som de har valgt å kalle det, ble lansert med det formålet at el-sikkerheten i norske hjem skal forbedres. Ordningen ble lansert 10. oktober i år.

– Det er vanlig med jevnlig kontroll av bilen, helsen og tennene. Men det blir sjelden foretatt kontroll av det elektriske anlegget i boligen. Dette til tross for at fire av ti branner har elektrisk årsak, sier styreleder Tor-Erling Johnsen i Nelfo, Foreningen for EL- og IT-bedriftene i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske anlegg blant de svakeste i Europa: En av fire har aldri kontrollert det elektriske anlegget

El-anlegget laget for gammelt forbruk

Fast: Bruker du samme elektriker flere ganger, vil han vite hva som har blitt gjort - og hvordan. Foto: COLOURBOX
Fast: Bruker du samme elektriker flere ganger, vil han vite hva som har blitt gjort - og hvordan. Foto: COLOURBOX Vis mer


Med mindre du bor i en splitter ny bolig, eller har oppgradert det elektriske anlegget de siste årene, er sjansen stor for at du burde få sjekket det.

– Hverken gamle boliger med skrusikringer, eller nye boliger med det billigste av elektriske installasjoner, er tilpasset dagens høye elektrisitetsforbruk. Store kabelklyser og manglende overspenningsvern er dessverre vanlig i norske hjem, sier Johnsen.

Noe kan du også gjøre selv; for visste du at forgrenere og skjøteledninger kan være brannbomber?

Å ha en fastelektriker innebærer at en elektriker kommer jevnlig på kontroll og sjekker at både el-anlegg og elektriske apparater er i orden.

Vil du virkelig være på den sikre siden? Se de smarte løsningene i nytt USBL-prosjekt

Ikke bare håndverker

Elektrikere som tilbyr fastelektrikeravtale er medlemmer av Nelfo og oppfyller de nødvendige kompetansekravene.

– Det koster ingenting å ha en fastelektriker, du betaler kun for arbeid som utføres. Avtalen starter med en brannforebyggende el-kontroll som gir et riktig bilde av tilstanden til anlegget, sier fastelektriker Olav Haugene i STX Grenland.

El-kontrollen resulterer i råd og tilbud om tiltak du må gjøre noe med på grunn av sikkerheten. Du får vite hva du bør gjøre og hva du kan gjøre for å øke komfort og funksjonalitet.

Fastelektrikeren skal gi veiledning om alt fra strømsparende tiltak og styringssystemer, til riktig leselys. Du kan også få råd om bruk og vedlikehold av anlegg og elektrisk utstyr.

– I løpet av livet ditt forandrer det elektriske behovet seg kontinuerlig. Ominnreder du for eksempel barnerommet til kontor, trenger du trolig strømuttak til PC, printer og leselys. Pusser du opp kjøkkenet, er det påbudt med komfyrvakt. 13 prosent av alle branner i Norge skyldes faktisk tørrkoking, sier Haugene.

Som boligeier får du jevnlig oppfølging av fastelektrikeren etter avtale. Du får også råd ved kjøp eller salg av bolig.

Nordmenn leker elektrikere: Farlig, mener Norsk brannvernforening

Presentasjon på nett

Det hjelper ikke om elektrikeren du bruker er aldri så kvalifisert: Dersom han ikke gir deg en samsvarserklæring (lovpålagt dokumentasjon om utført elektrisk arbeid), er installasjonen ulovlig. Fastelektrikerordningen går et skritt lenger: Ikke bare skal du være garantert å få det viktige papiret, elektrikeren legger også ut alt arbeid han utfører i hjemmet ditt i en egen boligmappe på nettet:

– Norske boliger skifter ofte eier, og kjøperen vet sjelden hva som er blitt gjort av elektrisk arbeid eller at alle forskrifter er fulgt. En mappe som følger boligen vil bety et stort løft for el-sikkerheten, sier administrerende direktør Jostein Skree i Nelfo.

Boligselgerens trumfkort: med en eltakst stiller du sterkere

Å velge å benytte seg av denne ordningen er ikke bindende i den forstand at du er pålagt å bruke samme elektrikeren resten av livet. Du kan selvfølgelig bytte fastelektriker, eller få inn en annen elektriker dersom du vil. Du forplikter deg imidlertid til å ikke gjøre ulovlige inngrep i el-anlegget.

Elektrikere tilknyttet den nye ordningen finner du på fastelektriker.no.

Mer informasjon om fastelektrikerordningen får du i denne videoen som Newswire har produsert på oppdrag for Nelfo:

111031_fastelektriker_HD (mp4 91 243 kB)