Foto: DinBank.no
Foto: DinBank.noVis mer

Nå kan du få billigere boliglån

Er det på tide å refinansiere?

De har gjemt det godt, men leter du nøye på DinBanks nettsider finner du noe som må være en av tidenes mest gunstige boliglånsrenter: 2,58 prosent effektiv, eller 2,55 prosent nominell rente!

Det er imidlertid ikke sikkert at akkurat du kvalifiserer for å få denne renten. DinBank tilbyr det kun til kunder som har mer enn 50 prosent sikkerhet for lånet sitt. (Les mer om vilkår nederst i artikkelen.) Men at du kan spare på å refinansiere lånet ditt når renten kryper nedover, er det liten tvil om.

Ikke bare boliglån? Her er de beste bankene - akkurat nå.

Bedre sikkerhet enn du tror?

Å låne innenfor femti prosent sikkerhet vil si at lånet ditt ikke er større enn halvparten av hva boligen din er verdt. Bankene belønner dem som har lite lån i forhold til boligens verdi, og du får stort sett bedre betingelser jo høyere sikkerhet du har for lånet ditt.

De fleste har imidlertid lånebetingelser i forhold til hvor mye boligen var verdt den dagen de tok opp lånet. De smarte refinansierer - prater med banken og justerer lånet og betingelsene etterhvert. For lånet blir jo gradvis nedbetalt, og til tross for prisfallet i høst, er boligprisene fortsatt på en oppadgående kurve. De har faktisk steget hele 12 prosent siden desember!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å refinansiere lånet er kanskje enda mer aktuelt dersom det er lenge siden du kjøpte. Prisstatistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes forening viser at gjennomsnittlig kvadratmeterpris på norske boliger har steget med over 60 prosent siden 2003. Her må man ta høyde for de mange nye boligene som kom på markedet i denne perioden, som jo har en høyere kvadratmeterpris enn brukte boliger, men prisoppgangen for brukte boliger sto langt fra stille denne perioden.

Er du kunde i DinBank.no? Hva synes du om vilkår og service fra internettbanken? Diskuter i debatten under.

Hvor stor sikkerhet har jeg?

For å finne ut hvor stor sikkerhet du har for lånet ditt må du finne ut hvor mye boligen din er verdt i dagens marked. Selv om lånetilbudet fra DinBank kan synes langt utenfor rekkevidde, er det fortsatt mye å tjene på å gå fra å låne 80 prosent av boligens verdi til 70 eller 60.

For å finne ut hvor du havner på denne skalaen må du vite hvor mye boligen er verdt - i dag. Den enkleste, kjappeste og billigste måten å finne ut hvor mye din bolig er verdt på i dagens marked, er å bruke vår boligtakstkalkulator. Vi har fått tilbakemelding fra flere av våre lesere at deres bank har godkjent taksten fra vår boligtakstkalkulator når de har refinansiert.

Merk at kalkulatorens resultat er avhengig av beregningsgrunnlaget, altså antall boliger som er til salgs i ditt område akkurat nå. Og i fellesferien er det gjerne stille på boligmarkedet, så er det noe ekstra billig - eller dyrt - til salgs i ditt nærområde kan dette gjøre utslag på den endelige taksten.

Så hvorfor ikke benytte seg av at det er rolig på boligmarkedet om sommeren og få profesjonell hjelp? En rekke eiendomsmeglere tilbyr gratis verdivurdering, eller meglertakst. Du må gjerne hente inn flere - for å få et så godt grunnlag som mulig. Er det ingen som tilbyr dette i din hjemkommune, kan du vurdere å hyre inn en takstmann. Dette koster penger, men det vil det sannsynligvis være verdt. Et par tusenlapper til en takstmann i dag, kan bety mange tusenlapper spart det neste året.

Det kan også være verdt å vente til megleren kommer hjem fra ferie. En rekke eiendomsmeglere hevder takstordningen har gått ut på dato, og at takstmenn ikke får med seg svingningene i markedet.

Les mer: Takstordningen er gått ut på dato

Ekstra strenge vilkår

Løp og bytt? Selv om du ved hjelp av rådene over har kommet frem til at du kvalifiserer til DinBanks gode rentetilbud, kan det hende du blir skuffet. Banken har nemlig satt noen ekstra stramme vilkår. Lånet gis kun til selveierboliger, altså enebolig eller selveierleilighet. Bor du i borettslag er du altså automatisk utelukket.

Banken tar også forbehold når det gjelder verdifastsettelsen. De legger låneverdien til grunn, såkalt forsiktig antatt verdigrunnlag, ikke markedsverdi - og de vil også vurdere markedet i sin helhet der du bor. Har du fått verdivurdering av en eiendomsmegler, vil de automatisk trekke fra 10 prosent.