Nå kan du DNA-merke tingene dine

Nytt middel mot tyveri.

<B>DNA-SETT:</B> Ved hjelp av dette settet merker du verdigjenstandene dine, slik at de blir enkle å spore opp. Foto: KOMPLETT
DNA-SETT: Ved hjelp av dette settet merker du verdigjenstandene dine, slik at de blir enkle å spore opp. Foto: KOMPLETTVis mer

Innbrudd i boliger ser ut til å gå i bølger. Heldigvis blir teknologien som kan hindre og fange tyvene stadig bedre og mer tilgjengelig.

Senest natt til søndag ble innbruddstyver i Sande i Vestfold tatt av politiet ved hjelp av helikopter og varmesøkende kamera.

LES OGSÅ: Ny vri på overvåkingskamera

Deler ut til folk i Sandefjord-bydel

Seks mil unna, i Sandefjord, starter i dag utdelingen av DNA-sett i regi av politiet, Safe4, Tryg forsikring, Næringslivets sikkerhetsråd og Finans Norge. Utstyret skal brukes til å merke verdigjenstander, slik at politiet kan spore dem opp.

Det er altså syntetisk DNA det er snakk om, ikke ditt eget spytt eller blod. Inntil 25 gjenstander kan merkes, og disse kan deretter spores opp via en sentral database som er i bruk i 47 land.

KLAR BESKJED: Dette gateskiltet viser tyvene at folk i  området har DNA-merket eiendelene dine. Foto: SAFE4
KLAR BESKJED: Dette gateskiltet viser tyvene at folk i området har DNA-merket eiendelene dine. Foto: SAFE4 Vis mer

- I bydelen Hasleåsen kommer vi til å dele ut slike sett til samtlige husstander fra kl. 18 i morgen, forteller Maria Conradi i selskapet Safe4 Security Group AS, som selger produktet i Norge.

Selv om det er gratis for Hasleåsen-innbyggerne, må du og jeg betale 849 kroner for det samme settet hos Komplett.no.

LES OGSÅ: - Legg smykkene i fryseren!

Gode erfaringer i andre land

Politiet i er også med på prosjektet. De har håp om at det både kan øke oppklaringsprosenten og virke forebyggende

- Vi valgte å gjøre dette fordi erfaringene er såpass gode i våre naboland. I Sverige ble for eksempel vinningskriminaliteten redusert med 85 prosent i forsøksområdene. For oss er det en fordel både at vi lettere kan knytte tyvegods til kriminelle og at vi kan bringe de stjålne gjenstandene tilbake til rettmessig eier. Det er jo ofte håpløst å vite om den ene iPaden vi finner virkelig er den som er stjålet. Og ikke sjelden kommer vi over biler eller bosteder fulle av tyvegods uten å kunne bevise at gjenstandene virkelig er ervervet på ulovlig vis, sier politiinspektør Odd Skei Kostveit til Dinside.

Kostveit leder politiets Grenseløs-enhet, og har godt håp om at dette på sikt også kan være til hjelp over hele landet.

LES OGSÅ: Flest boliginnbrudd om vinteren

På plass i patruljebiler

LESER AV: Ved hjelp av denne pennen kan politiet knytte tyvegodset til deg. Foto: SELECTADNA
LESER AV: Ved hjelp av denne pennen kan politiet knytte tyvegodset til deg. Foto: SELECTADNA Vis mer- Foruten i Vestfold har politiet i Nordre og Søndre Buskerud, Asker og Bærum, samt Telemark dette utstyret om bord i patruljebilene sine. Det betyr at de ved hjelp av en infrarød penn kan lese av hullkoden som ligger på overflaten. Skulle denne være ødelagt, kan vi fortsatt finne eier ved å analysere selve DNA-materialet. Men dette krever naturlig nok en viss alvorlighetsgrad, sier Skei Kostveit.

Han kan fortelle at også tollvesenet i flere land, blant dem Litauen og Polen, har avlesingsutstyret. Det betyr at tyvegods som tar veien ut av landet også kan spores opp.

For å avskrekke de som har til hensikt å stjele fra Hasleåsen-beboere vil det i tillegg sette opp et gateskilt som forteller at gjenstandene i områdets boliger er merket.

- Dette er ikke noe vi kan gjøre overalt, men det kan kanskje være aktuelt for borettslag som ønsker å advare mulige tyver, sier Maria Conradi.