Nå kan det bli dyrere nettleie

Nettleien kan bli dyrere for deg som trekker mye strøm på kort tid, kontra deg som sprer strømforbruket over lengre tid.

DYRERE Å LADE RASKT: Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) ønsker å endre nettleien. En av modellene de skisserer vil straffe de som bruker mye strøm på én gang: Det vil for eksempel være dyrere om du har utstyr for det hjemme og lader bilen raskt på kortere tid (semi-hurtiglading e.l.), enn om du lader den med lavere effekt over flere timer. Foto: ALL OVER PRESS
DYRERE Å LADE RASKT: Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) ønsker å endre nettleien. En av modellene de skisserer vil straffe de som bruker mye strøm på én gang: Det vil for eksempel være dyrere om du har utstyr for det hjemme og lader bilen raskt på kortere tid (semi-hurtiglading e.l.), enn om du lader den med lavere effekt over flere timer. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ønsker at nettleien skal gjenspeile belastningen som hver enkelt strømkunde påfører nettet. De vurderer derfor om kostnadene skal fordeles annerledes enn i dag, slik at det blir dyrere å bruke mye strøm på en gang, og mer lønnsomt å redusere effektuttaket.

De har sendt et forslag ut på høring, hvor de skisserer flere modeller for hvordan dette kan løses.

Én av modellene er at du som bruker mye strøm på én gang, skal måtte betale mer i nettleie enn andre som sprer strømforbruket over lenger tid.

Les også: Dette betaler du gjennom strømregningen

Belaster du nettet mer enn naboen?

Målet er at man med dette kan spare strømnettet for høy belastning, og dermed spare samfunnet for investeringer i nytt strømnett.

- Strømnettet må dimensjoneres slik at alle får nok strøm, selv når forbruket er på sitt høyeste. Strømkunder som har et høyt effektuttak, det vil si bruker mye strøm på en gang, belaster nettet mer enn kunder som sprer strømforbruket ut i tid. Vi vurderer nå om nettleien bør utformes slik at den i større grad enn i dag reflekterer hvordan ulike forbruksmønstre påvirker nettselskapenes kostnader, sier Ove Flataker, avdelingsdirektør i NVE, i en pressemelding.

Billigere enn før om du har jevnt forbruk

I høringen som nå er ute, skisserer NVE tre modeller for beregning av nettkostnader:

 • Kundens målte effektuttak i fastsatte referansetimer
 • Kundens sikringsstørrelse (avgjør hvor mye effekt kunden har mulighet til å ta ut fra nettet)
 • Kundens abonnerte effekt («bredbåndsmodellen»)
 • De understreker at en endring uansett ikke skal øke nettselskapenes inntekter, men heller fordele nettkostnadene mellom kundene bedre.

  - Det betyr at folk som har utstyr som trekker mye strøm, kanskje må betale høyere nettleie. Et jevnt strømforbruk vil gi lavere nettleie enn med dagens struktur, sier Flataker.

  LES OGSÅ: Nordmenn kaster bort mange millioner på å velge feil strømavtale

  Energieffektive produkter kan bli dyrere bruke

  DYRERE VANNVARMERE: Med det nye forslaget, kan det bli dyrere å benytte nye og energieffektive vannvarmere som disse gjennomstrømmingsvannvarmerne - fordi de bruker mye effekt på kort tid. Foto: CLAGE
  DYRERE VANNVARMERE: Med det nye forslaget, kan det bli dyrere å benytte nye og energieffektive vannvarmere som disse gjennomstrømmingsvannvarmerne - fordi de bruker mye effekt på kort tid. Foto: CLAGE Vis mer


  Det som er verdt å merke seg, er at nye og energieffektive produkter kan ende opp med å koste deg mer i nettleie enn tidligere.

  NVE peker spesielt på produkter med høyt effektuttak - som elbilladere og gjennomstrømmingsvannvarmere.

  - De nye direkte vannvarmerne har for eksempel fem til ti ganger høyere effektuttak enn tradisjonelle varmtvannstanker. Selv om de nye produktene kan være energieffektive, bidrar de til å øke behovet for å investere i nytt nett.

  - Opplegget vi skisserer vil gjøre det billigere å «fylle full tank» på elbilen, men det kan bli dyrere å lade den raskt, forklarer Ove Flataker.

  Selv om de fleste lader hjemme med lav effekt, finnes det etterhvert muligheter for å kunne lade med høyere effekt og dermed hurtigere, også hjemme. Dette forutsetter naturligvis at du har kapasitet og utstyr for dette.

  Ifølge NRK, forbyr Gudbrandsdal Energi allererede kundene sine å «hurtiglade» - og krever at de må betale for forsterking av strømnettet dersom de absolutt insisterer.

  Det blir også spennende å se hvordan for eksempel den nye laderen til Tesla vil slå ut i forhold til slike endringer i nettleie, når de kommer med hjemmeladeren som kan lade alt hjemme hos deg - ikke bare elbil

  Les også: Smart utstyr for styring av varme

  Vil at du skal bruke smart utstyr

  Hva er nettleie?

  Nettleie betaler du til det lokale nettselskapet, og beløpet skal dekke selskapets kostnader til strømtransport, deriblant for å få overført strømmen til huset ditt. Nettleia skal også dekke kostnader til bygging, drift og vedlikehold av strømnettet.

  Nettleie består av en fast del og en variabel del, som er avhengig av ditt strømforbruk.

  I motsetning til strøm, som du kan kjøpe av stort sett hvilket strømselskap du vil, kan du ikke selv velge aktør for nettleie.


  Det finnes etterhvert mange produkter som lar deg overvåke strømforbruket ditt. Via en app kan du enkelt få oversikt over hvor mye strøm du bruer, og hvor de store strømtyvene er. Har du veldig høyt forbruk et sted i huset, kan du få varsel om det - og dermed har du en mulighet til å undersøke og muligens gjøre noe med strømtyven.

  Dette er eksempel på utstyr som kan få forbrukere til å få et mer aktivt forhold til strømforbruket sitt, og er noe NVE ønsker.

  - Om strømkundene vil bruke disse mulighetene, avhenger blant annet av hvordan nettleien utformes, skriver NVE i pressemeldingen, og sier videre at det er noe av bakgrunnen for den nye skissen til nettleie.

  Les også: De viktigste strømsparegrepene

  Høringsfristen er 15. august. Deretter skal NVE vurdere de inkomne svarene, før en beslutning tas om endringer i nettleien.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer