Nå har de kommet!

Det er selvsagt katalogene fra Clas og Biltema det er snakk om

Hvis vi ser bort fra strengt religiøse hjem, så er nok katalogene fra visse store varehus de som leses mest i løpet av året. I likhet med de religiøse trykksakene leses de ikke fra perm til perm, men brukes for å få idéer, til fordypelse, som trøst og til ren adspredelse, gjerne daglig.

I tillegg til Ikeakatalogen, som vi har en følelse av i første rekke henvender seg til den feminine halvdelen av folket, er det katalogene fra Clas Ohlson og Biltema som rår grunnen i de tusen hjem. Den harde kjerne har selvsagt flere eksemplarer av hver, strategisk henlagt på rommet der man sitter ned i ensomhet, på nattbordet, under stuebordet, i mekkeboden, i bilen, på jobben, i veska og kanskje også noen som ligger og slenger i tillegg.

Nå har både Biltema og Clas Ohlson kommet med vårens og sommerens utgave, og vi har lest så øynene har blitt små og tørre, etter en periode som store og våte.

1400 nyheter

Biltema slår til med et svimlende antall nyheter, fra sykler til tankadapter for båt, mange nye nedsenkbare vannpumper, vanningsløsninger - inkludert hagedusj på stativ - PC-tilbehør, sakser, flere nye kompressorer, skruautomat - listen blir svært lang.

Nå har de kommet!


En del av nyhetene virker mer som oppgradering/kosmetisk endring av tidligere produkter, andre er splitter nye og etterlengtede.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå har de kommet!


Samtidig inneholder katalogen flere produkter som sto med status "utgått" da vi sjekket hylleplassering på terminalen i butikken på Alna-senteret. Vi var ute etter tilbehør til overfres, men der var det skralt.

Vi søkte også etter noen av nyhetene på Biltemas nettside, men der var ikke alt oppdatert. Nyhetene dukker vel opp der også etter hvert som de kommer inn på lager.

Organiseringen av katalogen er i tråd med tidligere utgaver, her er det ingen store overraskelser.

Biltema har mange svært rimelige produkter i overraskende god kvalitet. Vi handlet diverse utstyr til vårt hobbyverksted tidligere i vinter, og bortsett fra en tvilsom hylle i metall som raskt viste tendenser til heroin-knekk både i ben og hylleplater, var både arbeidsbord, trillekrakk og verktøybord helt glimrende. Det samme for skrustikke og lysrør-arbeidslampe på stativ. For ikke å snakke om vifteovnen på de kalde vinterdagene.

Clas Ohlson med ny sesong

Utvalget hos Clas Ohlson favner kanskje bredere mot husholdningen generelt, enn det Biltema gjør. I hvertfall har Clas nå fått et helt nytt avsnitt i katalogen, som er kalt "Sesong".

I sesong-seksjonen finner vi alt som med litt fantasi hører hjemme i kommende årstider der katalogen er aktuell. Den er delt inn i Båt/fiske, Sport/friluftsliv og Reiseartikler.

Utover dette er Clas Ohlson-katalogen i kjent og kjær stil, uten noen vesentlige endringer.

Noen utgåtte produkter har gjenoppstått med nye varenummer og nesten identiske spesifikasjoner og priser. Elvinsjene er én av disse produktgruppene, det finnes sikkert flere. Dette kan skyldes skifte av leverandør, eller et lett oppgradert/modifisert produkt.

Nå har de kommet!


Fordelen med Clas Ohlson er at varehusene ofte ligger sentralt plassert i bykjernene i tillegg til i handlesentre i periferien.

De gamle jernvarehandlene kan ikke lenger hamle opp med Clas Ohlson når det gjelder utvalg, det er bare en håndfull som har lange tradisjoner, spesiell kompetanse og utvalg som holder stand.

Utfordreren - Jula

Men det er ikke bare Clas Ohlson og Biltema, det har kommet en utfordrer på banen som det er verdt å merke seg. Jula har 30 år på baken i Sverige, med en forhistorie som produsent av vedkløyvere som ble solgt fra katalog.

I dag finner du Jula-varehus i Haugesund, Trondheim, Ålesund og Lørenskog (Elkjøps tidligere lokaler).

Utvalget hos Jula går litt videre sammenlignet med utvalget hos Clas Ohlson og Biltema. Her finner du også mer avansert verktøy og utstyr, enda flere fikse løsninger og til og med mopeder og 4-hjulinger. Dreiebenker for metall, popnagletang for trykkluft, tyngre verkstedutstyr og deler til tilhenger - her er det mye for den nevenyttige og mekkeglade.

Jula har en rikholdig katalog som kommer i ny utgave i løpet av denne uken - vi gleder oss allerede!