<strong>SKADEDYR?</strong> Ved sol, lys og varme våkner de fra dvalen. Disse insektene har ikke noe innendørs å gjøre. Heldigvis gjør de heller ikke skade. (Bilde fra <a target="_blank" href="http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Malene">Wikimedia Commons</a>) Foto: Malene Thyssen
SKADEDYR? Ved sol, lys og varme våkner de fra dvalen. Disse insektene har ikke noe innendørs å gjøre. Heldigvis gjør de heller ikke skade. (Bilde fra Wikimedia Commons) Foto: Malene ThyssenVis mer

Nå flagrer de rundt ørene dine

Mange hus- og hytteeiere merker våren, blant annet ved at disse insektene kommer frem fra ingenting.

De er grønne, eller brunaktige vinterstid. Lengden er cirka to-tre centimeter, og de har grønnaktige, nettingmønstrede vinger.

Les også: De gigantiske husedderkoppene: Skumle, men ikke farlige

Har ikke noe å gjøre inne

Har du sett disse inne hos deg? Dette er sannsynligvis Vanlig gulløye, eller Chrysopha carnea. Insektet forviller seg ofte innendørs om høsten, og kan overvintre på lune steder inne, spesielt i uisolerte hus. Det er også derfor mange finner disse på hytta, der de våkner opp når du fyrer opp varme og lys etter vinterdvalen.

Med vårsol og teleløsning merker du mer til dem igjen. For eksempel i vinduskarmene eller rundt lamper inne.

Insektet har ingenting å gjøre innendørs. Men heldigvis: Det er også helt ufarlig. Det gjør verken skade på deg eller boligen.

Så hva bør du gjøre? Slipp dem ut rett og slett! De kan nemlig også gjøre nytte for seg - utenfor boligen.

Les også om krypene du ikke vil ha i hus.

Larvene kan bite

Hva med deg:

Har du hatt sånne insekter inne i hus eller hytte? (Avsluttet)
Ja, flere ganger(86%) 845
Nei(7%) 72
Ikke som jeg husker(6%) 61
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Gulløye finnes stort sett over hele verden. I Norge finnes 14 arter, og Vanlig gulløye finnes stort sett over hele Norge.

Insektlarvene kalles bladlusløver, og kan sette til livs store mengder skadeinsekter, for eksempel bladlus, små larver og egg av skadeinsekter og midd, skriver Forskning.no. De voksne individene spiser ikke insekter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hender en sjelden gang at mennesker blir bitt av bladlusløver, for eksempel om man plukker bær i eller steller busker der larvene oppholder seg, og de blir presset eller klemt. Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser at bittet er ufarlig, men at det kan være smertefullt og hos noen gi store hevelser. Mer om insektene hos FHI.

Les også: Dette gjør du ved skadedyrangrep