Nå får du passive ferdighus

Systemhus lar deg være med på å bestemme hvordan det skal se ut.

Passivhuset fra Systemhus utnytter takareal, slik at du kan få mest mulig uteareal på tomten. Foto: Systemhus
Passivhuset fra Systemhus utnytter takareal, slik at du kan få mest mulig uteareal på tomten. Foto: Systemhus Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ferdighus, eller typehus, gir mye hus for pengene i forhold til å få en bolig spesialdesignet. Men alle som har vært på boligjakt i ferdighuskatalogene kan nok skrive under på at det ofte mangler det lille ekstra for at huset er ferdig for nettopp dem.

Les også: Nå kan du gjøre kupp på ferdighus

De fleste ferdighusprodusentene kan hjelpe deg å få skreddersydd din egen bolig. Gjerne mot et vederlag. Systemhus lar deg gjøre det selv, på PC-en din, hjemme hos deg selv.

- På hjemmesidene våre er det et lite ikon under bildet på hvert eneste hus, som tar deg til verktøyet. Der kan man innrede, og flytte på alle vegger som man måtte ønske. Man kan man lage illustrasjoner der, og ta med til våre salgskontorer og diskutere nye løsninger utifra egne tegninger, sier Anders Paulsen, markedssjef i Systemhus til DinSide.

- Det går også an å bygge opp hus opp fra scratch, men denne løsningen er med utgangspunkt i våre boliger.

Boligen din skal energimerkes: Hva skjer med verdien?

Kvalitetskontroll

Det lyse feltet øverst på huset skygger for rutene, for å forhindre problemer med dugg og rim. Foto: Systemhus
Det lyse feltet øverst på huset skygger for rutene, for å forhindre problemer med dugg og rim. Foto: Systemhus Vis mer


Det er ikke bare for papirenes skyld arkitekter og byggingeninører har flere års høyere utdannelse. Så selv om du fritt kan flytte på vegger og rom på nett, er det ikke sikkert at alle dine endringer vil kunne la seg gjennomføre i praksis. Bærende vegger og konstruksjon er foreløpig ikke merket av i verktøyet.

- For enkelhets skyld er alle veggene tilgjengelig for flytting. Det er derfor det må tas opp i dialog med våre teknisk kyndige personer, for å se om dette vil la seg gjennomføre. Det er to faktorer som må tas i hvert enkelt tilfelle: bygningstekniske og kostnader.

Les også: Slik endrer vi på ferdighusene

Ferdig passivhus

I tillegg til det nye designverktøyet har Systemhus en annen stor nyhet i årets ferdighuskatalog: Passivhuset Celsius. Det har allerede blitt bygget et par passivhus i Norge, men dette er den første ferdigvarianten. Du kan selvfølgelig også tilpasse dette huset slik du ønsker det, men noen elementer er satt, slik at huset skal fungere optimalt.

- Husets kvadratiske utforming er skapt for å minimere arealet av yttervegger i forhold til det totale volumet i huset. Dette er gjort for å minimere varmetapet, som er det største energisluket i en bolig, sier Paulsen.

Les også: Huset med null i strømutgifter.

Smarte funksjoner

Passivhus

Er du villig til å betale mer for å få et passivhus? (Avsluttet)
Ja, men ikke ubegrenset(60%) 606
Ja(24%) 244
Nei(15%) 153
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


400 millimetertykk isolasjon i veggene i stedet for standarden på 200 millimeter bidrar også til at huset holder godt på varmen.

- Det er også en termisk vegg i huset, som er en gedigen varmeovn/temperaturregulator. Den forsynes med varme fra overlysvindu, veggen magasinerer varmen og slipper den ut når det er behov for dette.

Kombinert med solfangere på taket og varmepumpe, skal huset være så godt som selvforsynt med varme og varmtvann.

- Du vil jo aldri komme ned i null i energiutgifter, men behovet for energi til oppvarming og varmtvann vil være sterkt redusert, sier Paulsen.

Et problem som gjerne oppstår når hus er tette, er dugg og rim på vinduene. Dette er det også tatt høyde for. - Vi har lagt inn fasademessige elementer som gjør at man får solavskjerming. Den hvite kanten som går rundt karmen skal beskytte mot kosmisk stråling.

Systemhus opererer ikke med listepriser på sine boliger, dette er det forhandlerne som står for. Men Paulsen bekrefter at et passivhus vil bli dyrere enn en standardbolig, blant annet på grunn av de tekniske løsningene.

Bærer du på designerdrømmer? Innred din egen bolig - på nett - med vår boligplanlegger.