Bra å plante om høsten

Nå får du den beste hagen - til halv pris

Ikke bare er det billigere, det er også mange andre gode grunner til å gjøre hagearbeidet om høsten.

HØSTPLANTING ER BÅDE BILLIGERE OG BEDRE: Nå får du hageredskaper, hagemøbler og hageplanter til halv pris. OG høsten er en bra tid for plantene å komme i jorda. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
HØSTPLANTING ER BÅDE BILLIGERE OG BEDRE: Nå får du hageredskaper, hagemøbler og hageplanter til halv pris. OG høsten er en bra tid for plantene å komme i jorda. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange ønsker seg en lettstelt hage. Med god planlegging og de beste tipsene, kommer du langt i jakten på nettopp dette.

Og det er nå du bør starte arbeidet.

Her er seks gode grunner til at høsten er tiden for hagearbeid.

#1: Det er salg - du får hage til halv pris

Alle med hage eller uteområder vet at hage ikke kommer billig. Både planter og arbeidsredskaper kan være en kostbar affære.

Fordelen med å intensivere investeringene i hagemateriell nå på høsten, er at det er salg.

Nå kan du gjøre gode kupp både på hageredskaper som gressklippere og annet, samt på hagemøbler og på hageplanter.

Mange hagesentre kjører nå jevnlig halv pris på deler eller hele sortimentet av hagemøbler. Se etter gode priser på hageredskaper på byggvarehuset. Og jakt på flerårige hagevekster til halv pris eller mer, hos hagesentrene.

#2: Velg de beste plantene

Men pass på: Tenker du langtidsplanlegging av hagen så må du være sikker på at du kjøper flerårige vekster som stauder, trær eller busker.

Disse bruker å være på salg helt ned i 70 prosent, inn mot senhøsten. Men allerede nå er det mange som kjører dette til halv pris.

Kontroller også at du får med deg de beste eksemplarene fra hagesenteret:

Velg planten som er mest buskete. Og styr unna de med mye visne blader langt opp på planten. Visne blader nederst er derimot helt ok. Og gule blader på løvfellende busker og trær er selvsagt helt ok, det er jo bare en del av den naturlige syklusen.

Sjekk også røttene, at det ikke er mange røtter som er surret rundt og rundt hverandre - og at røttene ellers ser bra ut.

Ikke alt passer overalt. Hageblogger Anne Havåg Holter-Hovind gir deg tipsene. Video: Endre Vellene Se også de andre tipsene i serien her: https://www.youtube.com/playlist?list=PLw_ms_E_4dCOOkjUXHMtbScL7F5CgMC7j Vis mer

#3: Du slipper tørke

Det kan være en utfordring å plante på sommeren, med tanke på at det gjerne blir mye jobb med vanning for å unngå uttørking.

Planter du på høsten, slipper du dette problemet: Da er det mer fuktighet i bakken, så plantene tørker ikke så lett.

Plantenes behov for fuktighet er også mindre vår og sommer, så det er også en fordel ved høstplanting.

#4: Røttene trives

Selv om plantene ikke vokser så mye over jorda etter at høsten setter inn, er det derimot mye aktivitet under jorda.

Gartner Hilde Poppe hos Plantasjen har tidligere sagt til Dinside at det faktisk er på høsten at røttene vokser mest.

Så planter du om høsten i stedet for på våren, gir du plantene et forsprang i forhold til første sommersesong. Da får plantene et ekstra halvår på seg til å etablere seg før våren kommer – den får altså et godt utgangspunkt.

SJEKK HERDIGHETSSONE: Sjekk herdighetssonen der du bor, før du kjøper nye planter. Det skal stå på informasjonen på planten når du kjøper den. Foto: Kristin Sørdal
SJEKK HERDIGHETSSONE: Sjekk herdighetssonen der du bor, før du kjøper nye planter. Det skal stå på informasjonen på planten når du kjøper den. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

#5: August og september er best

August og september, og til og med senere om været tillater det, skal være veldig gode plantemåneder ifølge planteeksperter Dinside har snakket med.

Det er selvsagt noen unntak, men det meste går bra. Og pass bare for at du får plantene ned i jorda så de får tid til å sette seg skikkelig før frosten kommer.

Roser og gress er det faktisk aller best å plante eller så på høsten, da gjerne i august eller begynnelsen av september:

Rosene skal man vente til etter at de er skikkelig avmodnet, i august. Og august er en av de beste månedene for plensåing, ifølge ekspertene.

#6: Du kan spare deg for rakingen!

Og ja, du kan spare deg for arbeide med å rake i hagen i høst: Løv og blader fra trær og planter kan du bare la ligge. Bruk det som dekke i bedene. Det er ypperlig næring for jorda.

Er det snakk om store blader, bør du ta det bort, men blader fra for eksempel lønn og rogn er kjempebra for jorden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer