Tilbudet har vært lite i april, men det har ikke lagt noen større demper på prisutviklingen. Foto: Per Ervland
Tilbudet har vært lite i april, men det har ikke lagt noen større demper på prisutviklingen. Foto: Per Ervland Vis mer

Nå faller boligprisene

Marginal nedgang fra rekordmåneden mars.

Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene falt med 0,3 prosent fra mars til april. Justert for sesongvariasjoner falt imidlertid boligprisene med en prosent fra mars til april. Det er likevel liten grunn til å fortvile: Boligprisene er åtte prosent høyere enn april 2010, viser meglerbransjens boligprisstatistikk.

- April er en spesiell måned på grunn av påsken. Påsken gir færre omsetningsdager og dermed kan man få større utslag, sier Finn Tveter, direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) ifølge e24.no.

Ikke alle merket den effekten: Denne boligen ble solgt i påskeuken, 500.000 over prisantydning.

Prisfallet kan også ses på som en justering av boligprisene. I årets tre første måneder har verdien på norske boliger steget jevnt og trutt, og langt mer enn forventet. Det har lenge vært refert til toppmåneden for boligpriser, august 2007, men mars i år nådde norske boligpriser en ny topp, både nominelt og reelt. Nå har imidlertid markedet igjen justert seg noe ned.

Det er eneboliger som trekker ned: Prisene har falt med 1,6 prosent, mens prisen på leiligheter steg med 0,2 prosent i april.

Meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk er utarbeidet av Econ Pöyry med data fra Finn.no på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff).

Hvor mye er boligen din verdt?
Finn ut med vår boligpriskalkulator

Færre venter prisøkning

BoligMeteret for april viser at norske husholdningers forventninger til norsk økonomi har økt betraktelig den siste måneden, mens forventningene til hvordan egen økonomi skal utvikle seg de neste 12 månedene har gått tilbake. Dette kan ha en klar sammenheng med at en betydelig overvekt av de spurte i undersøkelsen tror rentenivået skal øke de neste 12 månedene.

Det er også færre som venter at boligprisene skal øke. Andelen nordmenn med flytteplaner det neste året gikk opp i april, og andelen som vil selge før de kjøper har falt til 45 prosent. En av fire planlegger å kjøpe før de selger.

BoligMeteret er utviklet av Prognosesenteret på vegne av Eiendomsmegler1.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer