Nå er det snart slutt for glødelampene

Løp og kjøp nå, 1. september legges produksjonen ned.

Snart er det adjø, farvel - men ikke på gjensyn til glødelampen.  Foto: Colourbox.com
Snart er det adjø, farvel - men ikke på gjensyn til glødelampen. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Angrer du på at du ikke hamstret 60watts-glødelampene da de forsvant i fjor? Eller de pene lyspærene med frostet glass da produksjonen ble innstilt i 2009?

Da bør du løpe til butikken nå. For den 1. september legges produksjonen av glødelampen ned i EU, så utover høsten vil nok også hyllene tømmes for glødelampen i de aller fleste butikker.

Går du i butikken nå, har du imidlertid god sjanse til å få lagt deg opp et lager. Det har i hvert fall ikke vært tegn til tomme hyller eller utsolgte glødelamper der vi har handlet de siste par ukene.

Alt om lyspærer på DinSide

Kine Søyland kan fortelle at de ikke har merket noen form for hamstring av glødelamper i NorgesGruppens mange dagligvareforretninger. Foto: NORGESGRUPPEN
Kine Søyland kan fortelle at de ikke har merket noen form for hamstring av glødelamper i NorgesGruppens mange dagligvareforretninger. Foto: NORGESGRUPPEN Vis mer


Dette bekrefter Kine Søyland, kommunikasjonssjef i NorgesGruppen. – I våre butikker har det vært et godt salg av lyspærer i hele år, og både de pærene som går ut og andre har hatt god økning. Vi har ikke sett tegn til hamstring så langt, sier Søyland til DinSide.

Per i dag har NorgesGruppens butikker, blant annet Joker, Meny, Centra, Ultra, Kiwi og Spar, halogenpærer og sparepærer.

– Det er over tid utviklet formater innen halogen og sparepærer som har lik form og er tilpasset i wattstyrke, slik at forbrukeren enklere skal finne gode erstattere. Vi forventer at salget hovedsakelig vil dreie mot halogen, men også noe mot sparepærer, sier Søyland. – På sikt er det store spørsmålet rundt forbrukerens handlevaner om de vil etterspørre sparepærer og LED i større grad enn i dag, i tråd med utviklingen av disse, avslutter hun.

Ekspertene hamstret før 60-wattspærene forsvant: Hva gjør du når den siste glødelampen går?

Her er alternativene

Det finnes heldigvis en rekke alternativer. Noen er bedre, noen dårligere, men per i dag er det langt mellom de lyspærene som gir fullgodt erstatningslys. Produsentene jobber, tidvis på spreng, for å finne gode erstatninger. Og så må forbrukerne jobbe, snart på spreng vi og, med å venne oss til de nye lyskildene.

I hovedsak er det tre typer lysteknologi som dominerer. Både i helt nye lamper, og i erstatningspærer du kan bruke i dine eksisterende lamper:

De lyspærene som stort sett gir deg et lys som minner mest om det glødelampene gir, er halogenpærer. Dessverre er det også det alternativet som er minst energieffektivt. Nå kan det imidlertid se ut som om også halgoenpærene er på vei ut, melder NRK.no. Dersom EU vedtar de nye kravene, begynner utfasingen av halogenpærene 1. september neste år, med full produksjonsstopp i løpet av 2016.

Det vi oftest kaller sparepærer, compact fluorescent lamp (CFL) er kanskje grunnen til at alle erstatningspærer mer eller mindre ufortjent har fått et dårlig rykte. CFL-pærene er som små lysrør, gir fra seg et til tider grelt lys, bruker lang tid på å tenne opp, og de svikter i kulden. De aller fleste inneholder miljøgifter som kvikksølv og bly, og de kan avgi farlige gasser dersom de knuser. Prisen er imidlertid ikke så ille.

LED - Light emitting diodes - er vel den mest spennende av erstatningsteknologiene per i dag. Ikke minst fordi man i tillegg til å kunne lage alle verdens farger heller ikke er bundet av form. Det er mest interessant om man skal kjøpe ny lampe - i første omgang vil det være mest aktuelt å finne alternativer til de lampene man allerede har.

Det er nok to hovedgrunner til at LED-pærene ikke har blitt en salgssuksess. Det ene er at de er dyre. Noen ganger mange titalls ganger dyrere enn en "vanlig" lyspære. Skal du bytte ut pærene i lysekronen din må du sannsynligvis ut med mer enn en tusenlapp. I tillegg har fargetemperaturen vært noe ustabil. Mange har hatt blålig lys; mens det har vært vanskelig å finne to pærer som har gitt likt lys. Og det vil du jo gjerne, for pærene har lang holdbarhet, så du må leve med det lyset de gir i mange, mange år fremover.

CFL, LED og halogen: Se hvilken lyspære du bør bruke hvor

Hvilken sparepære bør du velge?

Vi har gjengitt resultater fra flere uavhenginge tester av lyspærer på DinSide. Her kan du få noen pekepinner på hvilke sparepærer du kan stole på, og hvilke du bør holde deg unna:

Vær forsiktig når du kaster lyspærene i butikk

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!