- Nå er det selgers marked

Her kom budene inn allerede før visning, og salgssummen var hele 540.000 over prisantydning.

Boligen gikk 540.000 over prisantydning. Foto: Finn.no/DinSide
Boligen gikk 540.000 over prisantydning. Foto: Finn.no/DinSide Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Palmehelgen var det visning på denne leiligheten i Ringnes Park. En toroms, med balkong, til prisantydning 1,98 millioner kroner.

Salgssummen? 2.520.000 kroner. 540.000 over prisantydning.

Ifølge Kjerstin Falkum, eiendomsmegler og partner i iHus på Grünerløkka, er ikke den høye salgssummen nødvendigvis representativt for dagens marked, men en kombinasjon av mange faktorer. Det er få boliger på markedet i området, og den hadde visning palmehelgen da det kun var 30 visninger i området mot normalt 80. Følgelig kom det mange på visning, og det var hele 16 budgivere.

- I tillegg var det en fin og fresh leilighet med lave fellesutgifter: en god totalpakke, sier Falkum til DinSide.

Hun synes likevel det var overraskende at den gikk så høyt, til tross for at de hadde ventet en god pris.

Hvor mye er boligen verdt?
Finn ut med vår smarte kalkulator

Prisantydning 220.000 under takst

I forhold til prisantydningen på boligen virker salgssummen kanskje vanvittig høy. Taksten blir ikke oppgitt i annonsen, men var ifølge Falkum på 2,2 millioner kroner. Leiligheten har ikke fellesgjeld, men fellesformue på 3.378 kroner, og felleskostnadene utgjør 1.260 kroner i måneden, og inkluderer oppvarming, varmtvann, kabel-TV, i tillegg til kommunale avgifter, drift og andre ordinære felleskostnader.

DinSide: Er det noen spesiell grunn til at dere ikke oppgir taksten i annonsen?

- Vi valgte å legge prisantydningen rett under 2 millioner. Prisantydningen ble satt på bakgrunn av en grundig analyse for hva andre tilsvarende leiligheter lå ute for akkurat nå, og hva sammenlignbare leiligheter var blitt solgt for. Vi valgte denne gangen å gå ut lavere enn taksert verdi, da vi var spente på hvordan folk ville oppleve den noe trafikkerte beliggenheten. Da jeg startet prosessen gjorde jeg selger oppmerksom på at en realistisk salgssum burde ligge på rundt to millioner. Fellesutgiftene er også såpass lave og dette bidrar til at folk kan strekke seg noe lengre i en budprosses, sier Falkum.

Hun forteller at det er en del leiligheter til salgs i området som er omtrent like store, men har vesentlig høyere fellesutgifter.

Skal du kjøpe borettslagsbolig? Ny forskrift skal gjøre det enklere å se hva som er inkludert i felleskostnadene

Selgers marked

Det er også lite leiligheter ute for salg, og mange som ønsker å kjøpe.

- I dag er det rundt 140 leiligheter til salgs i dette området, noe som ikke er et spesielt høyt tilbud. Vi må ikke mange månedene tilbake før det var dobbelt så mange leiligheter ute for salg. Dette skaper prispress, sier Falkum.

De opplever at det er selgers marked nå. Både utifra antall som kommer på visning, og hvor mange boliger som ligger ute.

Boligen over fikk inn flere bud, under visning.

- Vi holdt en privatvisning rett før den annonserte, og der ble det lagt inn ett bud, og to bud kom inn på visningen, forteller Falkum.

Selge bolig? Ikke selg før visning

Råd til deg som skal kjøpe


Uansett om det er selgers eller kjøpers marked, det er viktig å ikke miste hodet i budrunden. Her er Falkums råd til deg som skal kjøpe:

- Bruk god tid, gå nøye igjennom boligen, og tenk deg godt om og bestem deg for hva som er ditt tak for den akutelle boligen før du går inn i budrunden.

Du bør heller ikke glemme magefølelsen: Det er viktig at du kjøper en bolig du kan tenke deg å bo en god stund.

- I tillegg må en selvfølgelig se an standard, og ikke minst huske å sjekke fellesgjeld og fellesutgifter. Dette henger tett sammen med pris.