Planlegger du å bygge nytt, bygge på, eller pusse opp, bør du gjøre det nå.  Foto: Colourbox.com
Planlegger du å bygge nytt, bygge på, eller pusse opp, bør du gjøre det nå. Foto: Colourbox.comVis mer

Nå er det ledige håndverkere

Finanskrisen gir direkte utslag på igangsatte byggeprosjekter.

Registrert bruksareal for igangsatte bygg gikk ned med hele 20,3 prosent fra oktober i fjor til oktober i år. Antall igangsatte boliger har falt med 29,9 prosent, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Hederlige unntak

Kommunene har registrert over 20 prosent færre påbegynte nye boliger hittil i år, sammenlignet med samme periode i fjor. Med tre unntak, Aust-Agder, Nord-Trøndelag og Nordland, har alle fylker hatt en markant nedgang. Aller størst har nedgangen vært i Troms og Oppland med 69,5 og 65,0 prosent.

Også hyttemarkedet sliter. Nedgangen i byggeaktiviteten merkes også på fritidsbygg, som inkluderer hytter, garasjer, et cetera, som har falt med 34,3 prosent det siste året.

Finanskrisen har foreløpig ikke satt dype spor i markedet for næringsbygg. Her er det registrert en liten nedgang på 3,1 prosent, fra oktober i fjor til oktober i år. Men ser vi på byggeaktiviteten hittil i år, er det en liten økning, på 5,2 prosent.

Er du en boligvinner?

Gode tider for forbrukere

Frank Ivar Andersens råd er klart: Slå til nå. Foto: Byggmesterforbundet
Frank Ivar Andersens råd er klart: Slå til nå. Foto: Byggmesterforbundet Vis mer


Hadde det ikke vært for næringsbygg hadde denne statistikken sett mye mørkere ut. Men som privatperson finnes et stort lyspunkt: Nå er det ledige, dyktige håndvekere!

- Skal du bygge eller vedlikeholde noe, bør du gjøre det nå, sier Frank Ivar Andersen, daglig leder i Byggmesterforbundet til DinSide Bolig.

En bråstopp etter den enorme veksten de siste årene, har gitt mange håndverkere og byggefirma ledig kapasitet.

- Det er nå du har sjansen til å lage avtaler med de gode bedriftene, de gode håndverkerne og hente inn gode tilbud.

Les også: Nå blir et lettere å klage på håndverkeren

Mer svart arbeidskraft

Ledig kapasitet fører dessverre også med seg økt arbeidsledighet. Ifølge Andersen øker det svarte arbeidsmarkedet innenfor privatboligsegmentet i takt med at håndverkere blir arbeidsledige.

- Dette er en utfordring når markedet faller. Vi så det samme, sist markedet falt, sier Andersen.

I tillegg til de opplagte moralske aspektene, og at det er ulovlig å benytte seg av svart arbeidskraft, peker Andersen på en viktig grunn til at du som forbruker bør benytte deg av hvit arbeidskraft: Muligheten til å klage dersom noe går galt.

Det er to typer klagenemder for privatpersoner:

Bruker du en håndverkerbedrift til å bygge en ny bolig eller fritidsbolig, er de håndverkerbedriftene som er tilsuttet bransjeorganiasasjoner forpliktet gjennom boligtvistnemda. Her kan du få behandlet klagesaker til en rimelig penge.

Når det gjelder håndverkertjenester på fast eiendom, behandles dette i den nye håndverkerklagenemda. Denne er gratis, under forutsetning av at man bruker organiserte bedrifter. Denne håndterer klagesaker i forbindelse med oppussing og endringer av eksisterende boliger.

Kostnadsveksten bremser

Næringsbygg holder liv i byggemarkedet. Foto: Colourbox.com
Næringsbygg holder liv i byggemarkedet. Foto: Colourbox.com Vis mer


I tillegg til at langt færre bygg igangsettes, har kostnadsveksten bremset opp. Byggekostnadene for boliger steg med 4,4 prosent fra november i fjor til november i år, mens materialene økte med 3,8 prosent i den samme perioden.

Byggekostnadene for boliger steg med 0,7 prosent fra oktober til november i år, og det er lønnskostnader som trekker opp. Lønnskostnadene steg med 2,2 prosent, mens materialkostnadene falt med 0,2 prosent i den samme perioden.

Byggekostnadene steg mest for boligblokker, med 5,3 prosent, mens eneboliger i tre økte med 3,8 prosent. Materialkostnader for de samme boligene steg med henholdsvis 5,7 og 2,5 prosent.

Fra oktober til november steg kostnadene med 0,6 prosent for boligblokker og 0,7 prosent for eneboliger i tre. Materialkostnadene gikk ned med 0,3 og 0,2 prosent.

Duell: Bør du bygge i mur eller tre?

Etterslep i registrering

Ifølge SSB er det viktig å ha i mente at forsinkelsen i registrering av nye bygg i kommunene har økt. Det vil si at en rekke av byggene som registreres nå er fra tidligere i år, men også at noen bygg ikke har blitt registrert.

- Den nedadgående trenden kan dermed være større enn registrert i byggearealstatistikken, skriver SSB i en presentasjon av statistikken.

Statistikkene tar heller ikke høyde for om prosjekter som er meldt igangsatt har blitt utsatt.