Nå er det ikke slik som før

Nye regler gjelder fra denne måneden.

<strong>NYE REGLER:</strong> Her er noe av det nye boligeiere og boligbyggere må forholde seg til nå. Foto: Colourbox.com
NYE REGLER: Her er noe av det nye boligeiere og boligbyggere må forholde seg til nå. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal du bygge, er det nye regler som gjelder fra 1. juli. Her er de viktigste endringene i plan- og bygningsloven med tilhørende forskrifter, samt andre regelendringer som gjelder deg som bygger eller har bolig.

Radonsperre blir obligatorisk

Radongass som siver inn i hus er helseskadelig for beboeerne. Flere steder i landet har problemer med radongass i grunnen, men det er ikke endelig kartlagt over hele landet. Nybygg der mennesker oppholder seg, skal fra 1. juli bygges med radonsperre. Det gjelder både boliger, barnehager, skoler og kontorer. Radonsperre på 100 kvm grunnflate koster cirka 17.000 kroner.

Les mer om påbud om radonsperre

Oljefyr blir forbudt

Nybygg kan ikke lenger installeres med oljekjele. Er bygget over 500 kvm må også 60 prosent av oppvarmingsbehovet som hovedregel dekkes på andre måter enn ved elektrisitet, olje eller gass.

Les også: Nye varmekilder

Større bad

De nye byggereglene har som krav at minst ett av badene i boligen skal ha et toalett som er tilgjengelig for rullestolbrukere. I praksis må da badet være minimum fire kvm.

Men ikke fiks det selv …

Kun godkjente våtromsbedrifter kan nå utføre søknadspliktige arbeider i våtrom. Fortsatt kan du gjøre noen enkle ting selv, men større installasjoner og ombygginger blir (igjen) søknadspliktig.

Unntatt er eneboliger, der du kan søke personlig ansvarsrett som selvbygger.

Les også: Helt trygt å selge bolig med selvbygget bad, så lenge du forteller om det

Meldingsordningen utgår

Tidligere kunne du bare sende melding om bygging av eksempelvis garasjer, uthus, boder under 70 kvadrat, eller tilbygg uten innlagt vann på under 50 kvadrat. Nå må du søke kommunen før du gjennomfører slike tiltak. For mindre bygg kan du fortsatt bygge uten søknad, eksempelvis lekestuer og boder under 15 kvadrat, som ligger minst fire meter fra eiendomsgrensen og er maks tre meter høyt til mønet og 2,5 meter til gesims.

Les mer om bygg uten byggemelding

Montere peis?

Skal du montere ildsted må du nå søke om dette. Tidligere holdt det å få kontrollert monteringen av fagpersoner i etterkant.

Krav om energimerking

Alle som skal selge eller leie ut bolig på mer enn 50 kvm etter 1. juli må energimerke boligen, etter en skala som går fra A til G. Du kan gjøre det selv - slik gjør du det. Dette gjør du enkelt på nett, så ikke gå på for eksempel tilbud fra dørselgere eller lignende som vil gjøre det for deg mot betaling.

Peter Batta i Huseiernes Landsforbund advarer i en artikkel hos Huseierne mot dørselgere som tilbyr energimerking:

- Dette kan være kriminelle som utnytter folks usikkerhet for å få urettmessig adgang til boligen.

Les mer om energimerking: Hvilken karakter får boligen din?

Våpen i skap

Fra 1. juli må alle som eier ett eller flere skytevåpen oppbevare våpenet eller en vital del i FG-godkjent våpenskap. Nå gjelder altså kravet om våpenskap også for eiere av rifler og hagler. Kravet gjelder i bebodd bolig, det er ikke tillatt å oppbevare skytevåpen i ubebodd bolig, som for eksempel jakthytter, selv om det skjer i våpenskap. (Unntatt for kravet er midlertidig opphold i forbindelse med for eksempel jakt, men om du ikke kan holde våpenet under oppsyn skal du fjerne en vital del og ta den med deg.)

Les også: Kjempebot for ulovlige våpen

Kilder: Politiet, Regjeringen.no, Huseierne, DinePenger.no

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!