Nå er det godt å leie

Leiemarkedet er lysere enn på lenge. Men høsten kan bli tøff.

Det er ikke alle som har mulighet til å kjøpe bolig.Prisnedgangen i leiemarkedet er derfor gode nyheter for dem som er på utkikk etter et sted å leie. Foto: Colourbox.com
Det er ikke alle som har mulighet til å kjøpe bolig.Prisnedgangen i leiemarkedet er derfor gode nyheter for dem som er på utkikk etter et sted å leie. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ferske tall fra Finn.no viser at det er langt bedre tider i leieboligmarkedet. Det ligger cirka 4.600 uteleieboliger på Finn.no, noe som er drøyt 1.000 flere enn på samme tid i fjor.

Samtidig har leieprisene rast flere måneder på rad. I årets første måneder registrete Oslo kommune den største kvartalsvise nedgangen i leiepriser noensinne i hovedstaden.

- Leieprisene har gått ned tre kvartaler på rad og det er mange boliger til leie, konstaterer daglig leder Lars Aasen i Leieboerforeningen.

Han har tidligere uttrykt stor bekymring for leietakernes situasjon i markedet, men nå er ordlyden mer positiv enn på lenge.

- Det blir spennende å se hva som skjer til høsten. Jeg har spådd at det ikke skal bli så tøft å være leieboerne, men vi vet ikke noe sikkert. Vi er veldig usikre på hvordan det kommer til å gå, sier Aasen til DinSide.

Stille før stormen?

Mye tyder likevel på at det kan bli kamp om leieboligene denne høsten. En av de viktigste forklaringene på dette er den kraftige pågangen av studenter som vil komme denne høsten.

- Det er normalt nå trøkket kommer. De som skal ut på markedet nå vil kjempe om de samme type boligene i attraktive områder, med lavest leiepris. Det er nok mange studenter som vil føle dette er kjempetøft, sier Aasen, som legger til at det naturlig nok er leieboliger i tettsteder og nær populære studiesteder som alltid blir revet vekk først.

Studentenes Landsforbund er veldig bekymret over bosituasjonen til studentene. På grunn av den store pågangen må nok mange studenter belage seg på å se på alternativ til dedikerte studentboligene.

– Vi vet allerede nå at det vil bli en større boligkrise enn i fjor, og i fjor var det rekordlange køer, sa leder Ina Tandberg i Studentenes Landsforbund, til Dagsavisen tidligere denne uken.

AKTUELT: Lønner det seg å kjøpe bolig til barna?

Stive priser i hovedstaden

Nedgangen i leieprisene har kommet etter en lang periode med kraftige prisstigninger, og fortsatt er det nok mange som synes det er dyrt å leie. Naturlig nok er det i hovedstaden kampen om leieboligene er størst og dyrest. Ifølge leiemarkedsundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå, betaler leietakere i Oslo og Bærum i gjennomsnitt 7.365 kroner per måned. Dette er betydelig mer enn snittet for resten av landet, som ligger på 5.405 kroner i måneden.

De minste tettstedene og spredtbygde strøk har de laveste leieprisene. Her ligger leiene for to- og treroms utleieboliger på henholdsvis 3.447 og 3.829 kroner per måned.

Men lønner det seg?

Det kan være mange grunner til at du velger å leie fremfor å eie, men det kan være vel så mange grunner til å komme seg inn på kjøpemarkedet. Boligprisene har steget jevnt og trutt for hver måned som har gått i år, samtidig som bankenes boliglånsrenter har sunket kraftig.

Med DinSides eie-/leiekalkulator kan du regne ut om det lønner seg for deg å betale husleie måned for måned, eller å investere i din egen bolig.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!