For første gang har det blitt solgt mer blu-ray-spillere enn DVD-spillere. Denne er fra Sharp. Foto: Sharp
For første gang har det blitt solgt mer blu-ray-spillere enn DVD-spillere. Denne er fra Sharp. Foto: SharpVis mer

Nå er denne mest populær

Salget av blu-ray-spillere har passert DVD-spillere.

Salget av blu-ray-spillere øker kraftig. Elektrokjeden Lefdal Elektromarked skriver i en pressemelding at de nå for første gang har registrert større omsetning av blu-ray enn DVD.

– I oktober omsatte vi for 30 prosent mer på blu-ray enn DVD. Selv om blu-ray-spillere er dyrere, oppfatter vi dette som en milepæl, sier Ørjan Wilhelmsen, salgssjef for lyd og bilde i Lefdal Elektromarked.

Erik Andersen i Elektronikkbransjen bekrefter at salget av blu-ray-spillere er i sterk vekst.

– Hittil i år er det solgt cirka 40.000 spillere. Det er over fire ganger flere enn på samme tid i fjor, sier han.

Toppspekket blu-ray til (nesten) budsjettpris

2010: Blu-ray-spillerens år?

Erik Andersen i Elektronikkbransjen tror salget av blu-ray vil øke enda mer neste år.  Foto: Stian Sønsteng, Elektronikkbransjen
Erik Andersen i Elektronikkbransjen tror salget av blu-ray vil øke enda mer neste år. Foto: Stian Sønsteng, Elektronikkbransjen Vis mer


Salg av blu-ray-spillere har blitt spådd å ta av de siste par årene. Fagbladet Elektronikkbransjen kåret blu-ray-spilleren til årets julegave 2008, men salget har ikke tatt ordentlig av før i år. Dette bekrefter tendenser fra det europeiske markedet.

- Da vi kåret blu-ray til årets julegave i fjor, gikk det på forventningene til salget. I fjor jul ble det solgt få spillere, men salget har nå kommet ordentlig i gang, sent men godt, sa Andersen til DinSide i midten av november. Han peker på at prisene på en blu-ray-spiller nå er halvert i forhold til i fjor. De billigste blu-ray-spillerne får du nå fra en drøy tusenlapp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge prognosene vil 2010 bli året der salget av blu-ray virkelig tar av.

– Vi tror det kommer til å bli solgt 120.000 blu-ray spillere neste år og bare rundt 50.000 DVD-spillere, sier Erik Andersen.

Les også på DinSide Data: Slik kopierer du blu-ray-filmen

Kinofølelse

Hva har du?

DVD eller blu-ray? (Avsluttet)
blu-ray(52%) 726
DVD, men skal nok snart bytte til blu-ray(33%) 461
DVD, og det har jeg tenkt å fortsette med(12%) 167
HD-DVD(4%) 55
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Blu-ray-formatet har mye bedre lagringskapasitet enn DVD, og kan derfor lagre mer bilde- og lysinformasjon på blu-ray enn DVD.

– Med en blu-ray-spiller får du følelsen av å være på kino hjemme i egen stue. Best bilde får du hvis du har en TV med full HD, sier Ørjan Wilhelmsen i Lefdal.

Som med mange alle nyvinninger er det også slik at du fortsatt kan spille dine DVD-filmer i blu-ray-spilleren - men du kan ikke spille blu-ray-filmer i en gammel DVD-spiller. Har du et stort filmbibliotek på DVD vil du ikke miste disse - men du kan se nye filmer i bedre kvalitet.


TV & Hjemmekino på DinSide

Hvilken skal du velge?

Vi i DinSide tester jevnlig blu-ray-spillere. De siste vi testet, blu-ray-spillerne BD30 og BD50 fra Panasonic falt begge i smak hos vår anmelder, som likevel ikke var i tvil om hvilken av dem han ville ha valgt om han var i markedet for en ny blu-ray-spiller.

Du får nå også blu-ray-spiller i en rekke PCer, ja til og med PlayStation 3 kan spille av blu-ray-filmer.

Alt om blu-ray på DinSide