Canal Digitals analoge signaler slokkes

Nå er datoen for slokking av Canal Digitals analoge signaler klar

Har du noen TVer som mottar analoge signaler må du gjøre endringer i september.

KUN DIGITALT: Fra 18. september mister Canal Digitals analogkunder sine TV-kanaler. Da må de over på digitale løsninger. Foto: Shutterstock
KUN DIGITALT: Fra 18. september mister Canal Digitals analogkunder sine TV-kanaler. Da må de over på digitale løsninger. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har lenge vært klart at Canal Digital Kabel skal slokke de analoge signalene, og gå over kun til digital distribusjon av tilbudet sitt.

Det betyr at de kundene som bare har hatt en kabel rett fra veggen og inn i TVen, uten bruk av dekoder eller kortmodul i TVen, nå vil måtte gjøre noen endringer.

Ifølge Canal Digital Kabel er det forsvinnende få som abonnerer kun på analoge signaler. For noen år siden var det snakk om 100.000 analogkunder, men selskapet mener dette tallet er betraktelig redusert.

Det betyr imidlertid ikke at antallet husstander som påvirkes av endringen ikke er høyt.

Canal Digital Kabel har nemlig ingen oversikt over hvor mange av digitalabonnentene som har valgt å benytte seg av analoge signaler i andre rom, for eksempel på soverom eller i kjellerstue.

Skal følges opp

Men de har fortsatt litt tid på seg til å finne ut hva de vil gjøre. De analoge signalene vil være i bruk fram til høsten – nærmere bestemt 18. september.

– Analoge tjenester krever både ressurser og kapasitet. Vi ønsker å frigjøre denne kapasiteten til å gi kundene et bedre digitalt tilbud, sier Birgit Bjørnsen, leder av tv- og bredbåndsdivisjonen i Telenor Norge i en pressemelding.

Hun lover at analogkundene skal følges opp gjennom denne overgangen.

– Vi vil selvsagt hjelpe kundene våre over på digitale plattformer, og ikke minst presentere de muligheter og tjenester som tilbys her, sier Bjørnsen.

Også Gets analogkunder vil miste signalene fremover. Selskapet opplyser at de i stor grad følger NRKs regionvise slokking av FM-nettet, og slokker sine analoge TV-signaler samtidig. Det betyr at de fleste av Gets analogkunder må bli digitalabonnenter innen utgangen av 2017.

Trenger ikke bli dyrt

For fortsatt å få signaler kan du velge mellom to ting, og begge deler vil koste deg noen kroner.

Du kan enten få deg en dekoder, eller du kan kjøpe en kortleser som du kan plugge i TVen dersom den har støtte for det. Førstnevnte er det dyreste – Canal Digitals billigste dekoder koster i skrivende stund 990 kroner, men har en ordinærpris på 1.690 kroner.

En kortleser får du for like under 500 kroner, men da må TVen ha inngang for kortleser og støtte for DVB-C. Mange, for ikke å si de fleste, nye TVer har dette, men sjekk brukerveiledningen for din TV, eller hør med forhandleren dersom du er usikker.

Det er også mange brukte dekodere å finne på Finn.no, Letgo og andre bruktnettsteder. Her kan du ofte spare mye penger.

Bedre TV

Selv om du nå må ut med noen kroner dersom du har analoge signaler til vanlig, er det viktig å huske at dette ikke bare er en ren utgift. Du får tross alt et bedre TV-tilbud med digitale signaler.

Det du vil merke uavhengig av om du går for kortleser eller dekoder, er langt bedre bildekvalitet og bedre lyd.

Velger du dekoder kan du også få tilgang til digitale tjenester som filmleie, programarkiv og opptaksfunksjoner, vel å merke om du velger T-We-dekoderen til 3.000 kroner.

Den billigste dekoderen har ikke slike muligheter, men du kan i det minste koble til en ekstern harddisk, og på den måten ha muligheten til å ta opp programmer.

Et alternativ er selvfølgelig å gå over til strømming i de rommene du har TV og nå mister de analoge signalene. Klikk på lenken under for å se hva du bør ha i bakhodet før du velger strømming:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer