Gamle oljeanlegg som dette må ut om to år. Nå dobler statsforetaket Enova støttebeløpet for å få utskiftingen til å gå raskere. Foto: Enova
Gamle oljeanlegg som dette må ut om to år. Nå dobler statsforetaket Enova støttebeløpet for å få utskiftingen til å gå raskere. Foto: EnovaVis mer

ENOVA-tilskudd til olje-kutt

Nå dobler de støtten

Men sjekk unntakene før du søker.

Hittil har du kunnet få inntil 10.000 kroner av staten dersom du bytter ut den gamle oljefyren med oppvarming som er godkjent av statlige Enova.

Nå dobles støtten til 20.000 ut hele 2018.

Du har bare et år på deg

Men du må være raskt ute, for i 2019 er støtten tilbake på 10.000 kroner igjen. Og i 2020, når det blir forbudt å fyre med fossil olje, fjernes støtten helt.

Dersom du kan krysse av for alle vilkårene som skal til, kan du faktisk innkassere hele 50.000 kroner fra det statlige foretaket før du skriver 2019.

Men det forutsetter at du har oljekjel og tank fra før og velger væske til vann-varmepumpe som ny oppvarmingskilde. Da får du 20.000 for å fjerne det gamle og inntil 30.000 for å installere nytt.

IKKE STØTTE: Snart 1 million norske hjem har nå installert en luft til luft-varmepumpe. Men en slik gir deg altså ikke rett på penger fra staten. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
IKKE STØTTE: Snart 1 million norske hjem har nå installert en luft til luft-varmepumpe. Men en slik gir deg altså ikke rett på penger fra staten. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Liten støtte til det de fleste velger

De aller fleste nordmenn (850.000 så langt, ifølge Norsk Varnepumpeforening NOVAP) velger likevel luft til luft-varmepumper.

Denne typen varmepumpe er både relativt rimelig i innkjøp og enkel og montere. I motsetning til væske til vann og luft til vann kreves det ingen spesielle endringer på hus eller tomt.

I slike tilfeller blir støtten betydelig mindre. Bytter du ut parafin- eller oljekamin med en luft-til-luft-varmepumpe, vedovn eller pelletskamin før 2019 kan du få 6.000 kroner i støtte. Venter du til 2019 får du bare halvparten , før den forsvinner helt når forbudet trer i kraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at du både har kvittet deg med prafin/oljekaminen og tanken og installert varmepumpe, sender du kvitteringene til Enova (kan gjøres via nettsiden enova.no). Da får du pengene inn på konto innen tre uker.

Det er likevel bare disse fire alternativene som gir rett til støtte ved fjerning av oljefyr og tank:

Væske til vann-varmepumpe

Luft til vann-varmepumpe

Biokjel (med pellets eller flis)

Bio-ovn med vannkappe

Bio-olje gir ingen støtte

Dersom du ønsker å bygge om den gamle oljefyren din slik at den kan bruke biobrensel, får du ingen støtte.

– Enova gir bare støtte til løsninger hvor støtte er nødvendig for å gjøre dem konkurransedyktig, og en konvertering til bioolje koster ikke all verden, skriver markedsdirektør Audhild Kvam i Enova i en pressemelding.

Det er også viktig å være klar over at det med dagens priser er dyrere å fyre med bioolje enn vanlig olje. Dette kan imidlertid komme til å endre seg med økt tilgang og konkurranse i et marked som i dag er lite.

En samlet oversikt over alle støtteordningene for privatpersoner finner du på Enova.no.

Oppdatert 17/10-2017 kl. 15.15: I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev vi at luft til luft-varmepumper ikke utløser støtte fra Enova. Dette er ikke riktig. Det korrekte er at det gis inntil 6.000 kroner i støtte til slike varmepumper dersom man samtidig kvitter seg med oljefyringen.