Nå burde du male lister og panel

Fikk du ikke malt de siste listene, eller panelveggen da du flyttet inn? Gjør det nå, før det blir skikkelig vår.

Har du noen panelvegger, dører eller lister igjen å male, er dette tiden å gjøre det på. Er malingen for tykk eller ønsker du lasureffekt, kan du blande ut med litt vann. Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Har du noen panelvegger, dører eller lister igjen å male, er dette tiden å gjøre det på. Er malingen for tykk eller ønsker du lasureffekt, kan du blande ut med litt vann. Foto: Frode Larsen/Ifi.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det spiller ingen rolle når du flyttet inn, det er gjerne et par ting som skal fikses neste sommer, når det er lyst og varmt ute, og det er greit å lufte. Det er mange oppgaver som best løses om sommeren. Maling av panel og treverk er ikke en av dem.

Det bør du gjøre nå, i februar eller mars måned. Da er sjansen minst for at det sprekker opp i etterkant, ifølge Ifi.no.

Treverk lever

Tre er et levende naturprodukt, og vil krympe og svelle i takt med luftfuktigheten. Når treet beveger seg kan det dannes sjenerende sprekker i malingen, og det er i vintermånedene luften er tørrest. I tillegg sørger fyring og oppvarming for enda tørrere luft i kjølige perioder.

– Fuktighetsnivået kommer til å forandre seg fra dag til dag. Det er best å male når det er kaldt ute, og kunstig oppvarming inne, sier malermester Terje Ringdal. Han anbefaler å male panelet i februar-mars for å minske sjansen for krympesprekker. Da har panelet hatt god tid til å krympe fra seg.

- Det er best å male når det er kaldt ute, sier malermester Terje Ringdal. Foto: Frode Larsen/ifi.no
- Det er best å male når det er kaldt ute, sier malermester Terje Ringdal. Foto: Frode Larsen/ifi.no Vis mer


For best mulig resultat bør du male når treets fuktighetsnivå er på det laveste, rundt 15 prosent. Dette kan du måle med en fuktindikator.

NB: Grunnarbeidet er det aller viktigste du gjør

Lenge siden du har malt? Slik får du perfekt resultat med den nye, vannløselige malingen:

Begynn med sprekkene. Vi anbefaler at du velger en liten pensel, men du kan også bruke fordriveren, den brede, tynne penselen, slik som på dette bildet. Men merk at dersom ikke panelet er helt jevnt og fint pusset, kan kosten flise seg opp og da ikke være så god å bruke senere. Fordi vanntynnet maling tørker fort, lønner det seg å arbeide med to og to bord om gangen, for best mulig resultat. Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Påfør malingen på panelbordene med en liten rull, ikke pensel. Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Gjenta prosessen, men denne gangen nedenfra og opp. Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Tynn ut malingen med litt vann, cirka 5-10 prosent. Da blir den lettere å jobbe med og flyter bedre ut. Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Bruk en bred pensel (fordriver) og stryk ut malingen slik at rullestrukturen blir borte. Begynn øverst og stryk nedover. Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Gjør det samme mellom bordene med en liten, tynn strekpensel/fordriver. Først ovenfra og ned, så nedenfra og opp. Foto: Frode Larsen/Ifi.no


Les også: Slik maler du lister

Krympesprekker

Det er altså når treet tørker og trekker seg sammen at sprekkene oppstår.

– Fuktighet er alltid i bildet når det gjelder krympesprekker, forteller Ringdal, og fortsetter:

– Det kan være at treverket er nytt og holder for høy fuktighet når det males, eller at det er høy luftfuktighet i rommet, for eksempel på et bad der det stadig dusjes. Det er også en mulighet at det er konstruksjonsmangler ved et rom som fører til høy luftfuktighet.

Nytt treverk er ikke nødvendigvis fuktfritt, snarere tvert imot. Det kan ha suget til seg fuktighet på lager, under transport, eller mens du bygger. Malermestere anbefaler at du lar nytt panel tørke så lenge som mulig før du begynner å male.

Skaden allerede skjedd? Slik fikser du.

Ikke glem å lufte

En annen ting du bør være oppmerksom på er heksesot. Norske forskere har funnet årsaken:. Synderen er en av ingrediensene i ny vannløselig maling. Det binder seg til andre partikler i luften, blant annet sot fra fyring. For å unngå heksesot er det derfor ekstremt viktig å lufte godt ut av de rommene du maler, slik at disse stoffene ikke blir værende i boligen og du ender opp med et heksesotproblem.

Forskerne fant at heksesot sjelden er et problem i boliger med høyere krav til utluftning enn privatboliger, så sørger du for å ha vinduene åpne, kan du forhåpentligvis unngå problemet. Det kan også hjelpe å øke luftfuktigheten, for eksempel med en luftfukter. Merk at luftuktere ikke anbefales av Norges Astma- og Allergiforbund.

Les hele saken: Har funnet årsaken til heksesot.

Kilde: Ifi.no

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!