<b>På'n igjen: </b>Neste runde med boligprisstigning starter nå. Her er alt du behøver.
På'n igjen: Neste runde med boligprisstigning starter nå. Her er alt du behøver.Vis mer

Nå braker det løs igjen

Boligmarkedet vil gå som en rakett i høst. Her er verktøyene du trenger.

Norsk økonomi som sådan er ennå ikke over det verste. Industrien sliter, og nybygg er på et lavmål. Dette vil ikke bedres før neste år, og i mellomtiden har sentralbanksjefen tenkt å holde renten lav.

Bieffekten av lav rente er at den også fyrer opp markeder som allerede er hete nok, slik som boligmarkedet. Sentralbanksjefen brukte store deler av pressekonferansen etter rentemøtet i mai til å forsøke å snakke ned boligmarkedet.

Det lyktes ikke, og mye tyder på at vi nå går mot en het bolighøst. Mange som tenkte å sitte på husene eller leilighetene de hadde, kan nå bli fristet til å selge. Mange vil orientere seg mot nye byer, bydeler og boligtyper.

Her er verktøyene du behøver for å klare deg i boligmarkedet i høst.

Hva koster boliglånene nå?

Prisene henter vi fra Finansportalen, som bankene har en plikt til å informere om alle renteendringer.

Hvor mye kan du låne?

Dette er et minibudsjett der du kan se hva som gjenstår til å betjene boliglånet når nødvendigheter forøvrig er betalt. Er du usikker på forbruket ditt, kan du forsøke deg med tall fra Sifos standardbudsjett.

Hva er boligen min verdt?

Denne kalkulatoren lager et verdianslag for boligen din ved å sammenligne den med andre boliger til salgs i nabolaget.

Skattekalkulatoren

Endrer du lånet ditt, endres også rentefradraget. Og dermed skatten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bolig til barna-kalkulator

Det som fyrte opp boligmarkedet skikkelig i 2007 var folk som kjøpte bolig for utleie, med sikte på kanskje senere å overdra den til barna, og dem som kjøpte bolig som ren spekulasjon. Denne kalkulatoren ser hva som behøves av egenkapital under bestemte forutsetninger.

DinSides budsjett

Skal du gjøre noen store sprell med privatøkonomien, kan det jo være på sin plass å analysere hvordan det vil gå med den over tid. Budsjettmodellen hjelper deg til dette og til et rolig liv, uten frykt for at du ikke skal klare dine forpliktelser.

Gjeldsordningskalkulatoren

Når Gjedrem får rett likevel (og husk, han er en av de få som ikke bare analyserer boligmarkedet, han kan gjøre noe med det) så må man kanskje gå den tunge veien til kreditorene og be om gjeldsordning. Denne kalkulatoren viser om du kan få det, og hva du i tilfelle vil ha å leve av.