Nå bør du vente med byggesøknaden

Fra 1. juli kan du bygge mye uten å søke. Men du må huske å sjekke reguleringsbestemmelsene der du bor.

<b>ENDREDE BYGGEREGLER:</b> Fra 1. juli kan du bygge mye uten å søke, så lenge du holder deg innenfor reguleringsbestemmelsene. Foto: SAMFOTO/NTB SCANPIX
ENDREDE BYGGEREGLER: Fra 1. juli kan du bygge mye uten å søke, så lenge du holder deg innenfor reguleringsbestemmelsene. Foto: SAMFOTO/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 1. juli trer forenklingene i byggesaksforskriften i kraft. Det betyr at du kan bygge mye uten å søke - for eksempel kan du bygge inntil 50 kvadratmeter bod eller garasje helt uten søknad - og inntil 1 meter fra nabogrensa.

Dette er hva den nye forskriften sier. Men husk at du fremdeles må holde deg innenfor de lokale reguleringsbestemmelsene.

Selv om byggeforskriften tillater bygging innenfor 1 meter fra nabogrensa, er det ikke sikkert at dette er i tråd med de lokale reguleringsbestemmelsene - og da er det de lokale bestemmelsene som gjelder.

Dette har også kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner tidligere understreket, i forbindelse med informasjonen som er sendt ut om forenklingene.

LES OGSÅ: - Forventer flere nabokrangler med nye byggeregler

- Mange har oversett det

Atle Jan Larsen, senior kommunikasjonsrådgiver i plan- og bygningsetaten i Oslo kommune, sier til Dinside at de erfarer at svært mange har oversett betydningen av gjeldende regulering.

- Det er få saker vi behandler nå som vil være unntatt etter 1. juli 2015. For store deler av Oslos småhusområder har strengere regler enn de som fremgår av den nye forskriften. Eksempelvis har planene i Nordstrandsskråningen strengere regler for avstand til nabogrense, størrelse på garasje, og plassering og omfang av støttemurer, enn det som fremgår av forskriftene. Til dels gjelder dette også småhusplanen for Oslo, uttaler Larsen til Dinside.

Dinside har vært i kontakt med flere av de største kommunene i Norge, og alle sier at innbyggerne vil få beskjed dersom et tiltak de søker om vil falle inn under fritaket for byggesøknad etter 1. juli.

- For det tilfellet at vi mottar slik søknad eller forespørsel om slik søknad, informerer vi om endringene som kommer slik at kunden får mulighet til å velge hva de vil gjøre; fortsatt søke eller vente til forskriftsendringene har trådt i kraft, sier Steinulf Hoel, bygningssjef ved byggesakskontoret i Trondheim kommune.

LES OGSÅ: Elleville nabokrangler: Dette krangler vi mest om

Folk vil vite om prosjektet vil være unntatt søknadsplikt

Både Larsen i Oslo kommune og Hoel i Trodheim kommune, forteller at de henvendelsene de får rundt forskriftsendringene, gjerne er spørsmål knyttet til hvorvidt et planlagt byggeprosjekt vil være unntatt søknadsplikt eller ikke.

Du kan få svar på om din byggesak vil falle innenfor de forenklede forskriftene, ved å kontakte kundesenteret på plan- og bygg. Du kan også sjekke reguleringsplaner og bestemmelser på nettsidene til kommunen din, for Oslo kommune finner du dette her.

Hoel forteller at de nå ikke mottar mange søknader om byggetiltak som fra 1. juli vil være unntatt søknadsplikt - men at det likevel er noen, som da ønsker å ha byggeprosjektet ferdig til sommeren og derfor ikke ønsker å vente.

- De som ikke har det travelt må gjerne vente. Det er viktig å bruke tiden til å sjekke grundig at vilkårene for unntak er til stede. Særlig dette med bygningens plassering i forhold til vei, reguleringsformål og ledninger i grunnen, sier Larsen i Oslo kommune.

Du kan fremdeles starte ... litt

Det er ikke lovlig å sette i gang et søknadspliktig tiltak før nødvendig tillatelse er gitt, så dersom du ønsker å sette i gang før forskriftsendringen trår i kraft, må du søke. Eller vente.

Kommunene vi har vært i kontakt med, sier at saksbehandlingstiden på for eksempel en garasje på inntil 50 kvadratmeter, vil være på mindre enn tre uker. I Oslo er gjennomsnittlig behandlingstid åtte til ni dager, i Bergen 17 dager.

Men: Det er fremdeles noen muligheter dersom du ønsker å starte litt med byggeprosessen. I tillegg til det Larsen sier om å sjekke reguleringsplaner, kan du starte med litt grunnarbeide, vel og merke dersom dette ikke er søknadspliktig.

- I og med at endringene først trår i kraft 1. juli, vil det ikke være lovlig om man setter i gang bygging allerede nå. Man kan imidlertid begynne med forberedende arbeider, så som planering, støping av såle/enkelt fundament med mer, så lenge disse ikke i seg selv er søknadspliktige, og dette bruker vi å informere om, forteller Hoel til Dinside.

Dette kan du bygge uten å søke, etter 1. juli:


Nå kan du sende nabovarsel på epost

I dag er det slik at nabovarsel må sende rekommandert - eller ved personlig fremøte. Fra 1. juli, vil du kunne sende dette på epost.

Det er også noen andre endringer som kan være verdt å få med seg - som endrede regler til ferdigattest.

Du kan lese mer detaljert om dette på nettsidene til Direktoratet for byggkvalitet.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!