Nå bør du sjekke radonnivået

Ekstra viktig om du eller naboen har pusset opp eller bygget nytt.

<b>MÅL I VINTER:</b> Det er best å måle radonnivået på vinteren, i månedene der temperaturforskjellen er størst mellom ute og inne. Foto: Colourbox.com
MÅL I VINTER: Det er best å måle radonnivået på vinteren, i månedene der temperaturforskjellen er størst mellom ute og inne. Foto: Colourbox.comVis mer

Så godt som alle som leier ut bolig er pliktig å måle radonnivå i boligen, og alle som eier bolig burde måle. Men hvor ofte?

- Radonnivået i boliger kan endres over tid, derfor anbefaler vi å måle regelmessig, sier Maria Larsson, rådgiver i Statens strålevern, til Dinside.

Men hvor ofte regelmessig er, er vanskelig å si. Det må nemlig vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Hvorfor måle radon? Gassen er svært helsefarlig, og radon-nivåene er spesielt store i granitt og alunskifer, som er vanlige bergarter flere steder i landet.

Disse bør måle i år

NYBYGG I NABOLAGET kan gjøre skade på boligen, så vi anbefaler en ekstra radonsjekk.   Foto: colourbox.com
NYBYGG I NABOLAGET kan gjøre skade på boligen, så vi anbefaler en ekstra radonsjekk. Foto: colourbox.com Vis mer


Har du tidligere målt farlig høyt radonnivå i boligen din og iverksatt tiltak? Da bør du foreta en kontrollmåling etter en sesong, for å sjekke at tiltakene faktisk virker.

- Har man først fått påvist for høye radonverdier er det greit å måle med jevne mellomrom, for å sjekke at tiltakene fungerer over tid, sier Larsson.

Har du pusset opp, renovert eller bygget på siden forrige måling, burde du også foreta en kontrollmåling. Dette gjelder også dersom det har blitt bygget, gravd eller sprengt i nabolaget, slik at det kan ha skjedd endringer i grunnforholdene eller bygningsmassen din.

Bygge nytt? Nå er det påbudt med radonsperre i nye boliger

Hvor ofte bør man måle

Statens strålevern har ingen bestemte anbefalinger på hvor ofte man må måle. Det vil variere ettersom du bor i et utsatt område, om det har vært påvist høye radonnivåer i boligen - og for eksempel om du bor i et område med mye byggevirksomhet.

- Vi har sagt tidligere at hvert femte år er en god tommeflingerregel for de fleste, men du bør selvsagt måle første sesong etter tiltak. Men det kan være vanskelig å si akkurat hvor mange år, bruk skjønn og vanlig sunn fornuft.

Har du målt lave nivåer i flere år, trenger du ikke måle særlig ofte.

- Har du målt stabilt lave nivåer under 100 (becquerel per kubikkmeter, grenseverdien for tiltak, red. anm.) kan du vurdere å måle hvert tiende år eller sjeldnere. Med mindre du vet om noen endringer i grunnforholdene, sier Larsson, og legger til at det det vil skje endringer i bygningsmassen over tid, så man bør følge opp med jevne mellomrom.

Er huset kaldt? Sjekk selv hvor varmen lekker ut

Slik sjekker du

MÅLEUTSTYR:Her er eksempler på elektronisk radonmåler (til venstre) og en boks med sporfilm (til høyre) fra nettbutikken Tryggogsikker.no. (Foto: Produsenten) Foto: PRODUSENTEN
MÅLEUTSTYR:Her er eksempler på elektronisk radonmåler (til venstre) og en boks med sporfilm (til høyre) fra nettbutikken Tryggogsikker.no. (Foto: Produsenten) Foto: PRODUSENTEN Vis mer


Det kan derfor lønne seg å ta en sjekk, det vanligste er å bruke sporfilm. Statens strålevern anbefaler at du foretar målinger fra midten av oktober til midten av april. Siden radonkonsentrasjonen kan variere fra dag til dag og uke til uke, anbefaler de at du har sporfilmen hos deg over en periode på minst to måneder. Og som minimum bør du ha to sporfilmer per bolig, minst én per etasje.

Operasjonen er heldigvis langt enklere enn det kanskje høres ut: Sporfilmene er små bokser, omtrent på størrelse med fyrstikkesker. De sendes vanligvis i posten, og du setter dem selv ut, før du sender dem tilbake til et laboratorium for analyse.

Det finnes også elektroniske radonmålere som kan egne seg for borettslag eller sameier, der en skal måle på mange steder.

Du kan også ta en manuell sjekk av sprekker et cetera i kjeller eller underetasje, men merk at radon også kan sive inn i boligen gjennom sprekker som ikke kan ses med det blotte øye.

Slik sikrer du deg

1. juli 2010 ble det obligatorisk med radonsperrer i alle nye boliger. Det legges membraner, og arbeidet må utføres riktig og nøyaktig, siden det ikke er mer enn en ørliten ujevn skjøt eller sprekk for å få lekkasje inn i boligen. Radonsperrer er greit å installere under bygging, men dyrt å ettermontere.

Får du målt for høye verdier, bør du straks kontakte en ekspert for råd om hvordan du utbedrer situasjonen. Ta gjerne kontakt med flere, for å høre hvilke tiltak de anbefaler (og ikke minst for prisoverslag).

Tiltak for å sikre boligen kan variere: Å tette igjen sprekker i konstruksjonen, aktiv trykksenkning av byggegrunnen, eller å installere gode balanserte ventilasjonssystemer, alternativt en kombinasjon av disse.