Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.comVis mer

Nå bør du selge boligen din

Har du sittet på gjerdet en stund, er dette tiden å selge boligen.

Optimismen er mer enn tilbake på boligmarkedet. Aldri før har boligprisene vært så høye, viser boligbransjens ferske eiendomsstatistikk.

Og det er slutt på den ekstreme forsiktigheten. Glemt er tydeligvis skrekkhistorier om de stakkarsene som satt på to boliger med to boliglån og ikke fikk solgt, midt i finanskrisen.

- Nå kjøper folk før de selger, sier Christian Dreyer, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF). - Det store spørsmålet er nå hva som skjer med varelageret.

Økonom og analytiker Bjørn Erik Øye er bekymret: Bygges for få nye boliger

Færre boliger til salgs

For det er med boligmarkedet som med alle andre marked: Når tilbudet faller og etterspørselen øker, kan man øke prisen. Antall usolgte boliger på Finn har falt fra 21.671 høsten 2008 til 12.870 i januar i år. I tillegg igangsettes få nye boligprosjekter, noe som vil føre til økt prispress og rift om boligene i de mest populære områdene.

- Vi ser nå at man får solgt boliger som har ligget lenge ute for salg, sier Dreyer.

Høy formidlingstid av boliger kan være et bra tegn, mener NEF-lederen. For det er mange måter å se formidlingstidstatistikken på. Ta for eksempel Tromsø. Der var gjennomsnittlig formidlingstid på boliger som ble solgt i januar på 103 dager. Det betyr ikke nødvendigvis at markedet er tregt. - Det betyr at gamle hyllevarmere nå blir solgt, sier Dreyer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Omsetningshastigheten er nå på 46 dager i snitt.

DinSide: Hvordan er dette nivået i forhold til idealnivået? Hva er omsetningstakten i et sunt boligmarked?

- Slik vi har det nå er sunt, sier Torbjørn Ek, nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) til DinSide, men peker på at han ikke nødvendigvis sikter til januar måned isolert sett. - Et sunt marked kjennetegnes av variasjoner, slik vi har sett den siste tiden.

- Er dette et bra tidspunkt å selge på?

- Ja, vi ser at mange velger å kjøpe først, og når volumtilgangen er lav, slik som nå, kan det lønne seg å prøve igjen, dersom man har vært litt på vent, sier Ek.

Hvor mye er boligen din verdt?

Finn ut med vår boligtakstkalkulator

Prisene opp 10 prosent i år?

Skal du selge for å kjøpe deg oppover, er dette også tiden for snu seg rundt. For bransjen tror ikke på lavere boligpriser med det første.

Effs prognose for boligprisutviklingen i 2010 er på 7-8 prosent. Organisasjonens prognoser tilsier at prisøkningen vil bli kraftigst i første kvartal, for så å dabbe litt av i andre kvartal som følge av økt ledighet og høyere rente, for så å se en ny vekstperiode i august-september. - Men det kan fort bli 8-10 prosent, sier Ek.

Selge bolig? Da bør du unngå disse tabbene