Nå bør du rense varmepumpen

Sjekk hva du kan gjøre selv - og hva du må få hjelp til.

Det er viktig å holde varmepumpens luftveier frie - for at den skal virke best mulig.  Foto: Per Ervland
Det er viktig å holde varmepumpens luftveier frie - for at den skal virke best mulig. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med varmepumpe får du mer varme for kilowattimene, og har et godt utgangspunkt for å kutte oppvarmingskostnadene i det kalde vinterhalvåret. Som så mange andre produkter vi omgir oss med, er det viktig å vedlikeholde den, for at den skal virke best mulig - og holde lengst mulig.

– Man må rense den jevnlig - ellers kan den i verste fall slutte å virke, sier Bård Baardsen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening (Novap) til DinSide.

Rens varmepumpen jevnlig, er rådet fra Bård Baardsen i Novap. Foto: NOVAP
Rens varmepumpen jevnlig, er rådet fra Bård Baardsen i Novap. Foto: NOVAP Vis mer


Heldigvis er dette en enkel sak: Det viktigste er å sørge for at luftveiene er frie. Bokstavelig talt. Varmepumpen må ikke være tildekket, og de ulike filtrene må være fri for støv, skitt, småkryp og løv, både i innedelen og utedelen.

Det er imidlertid ikke sikkert at du kan rense alt selv. Dette skal det stå mer om i bruksanvisningen til varmepumpen. For der noen varmepumper enkelt lar seg demontere inn til filteret, krever andre at dette gjøres av en godkjent installatør.

Dette er et moment du bør ta med deg om du skal kjøpe varmepumpe.

Sjekk om det lønner seg for deg med luft-luft-varmepumpe med vår varmepumpekalkulator

Finn ut om du kan gjøre det selv

Sjekk bruksanvisningen som fulgte med pumpen. Er det fritt frem for å fikle med pumpen, er det en enkel prosess: Ta ut filtrene av pumpen og rengjør dem hver for seg enten ved å støvsuge eller ved å tørke av med en fuktig klut.

NB! Det er viktig å sjekke bruksanvisningen og anvisningene om rens av filtre. Enkelte typer kan vaskes, mens andre ikke tåler vann. Du bør uansett unngå å helle vann direkte på delene, og være forsiktig med for varmt vann og ulike rensemidler.

Når du har tatt ut filtrene har du lett tilgang til å kunne rengjøre resten av pumpen. En støvsuger med et lite munnstykke og lang børste er ofte det beste. Da kommer du til overalt samtidig som det er tryggere for de skjørere delene i pumpa. Under filtrene ligger nemlig registeret som er bygd opp av tynne aluminiumsfinner som tåler veldig lite før de bøyes. For en optimal luftsirkulasjon bør du også rense utedelen for løv og annet smuss som kan tette igjen luftinntaket.

Svensk forsikringsselskap: For dårlig kvalitet på varmepumpene

På tide med service?


I tillegg til det du kan gjøre selv, anbefaler de fleste produsentene også at en godkjent installatør har jevnlig service på varmepumpen, typisk annet eller tredje hvert år. Det høres kanskje litt voldsdomt ut, men med tanke på at du bruker motoren i varmepumpen langt mer enn du bruker bilen, er det ikke dumt å investere i vedlikehold.

– Den vanligste feilen vi oppdager når man gjør service, er at det har lekket ut noe gass, og selv om det kun er små mengder, vil det føre til at effektiviteten går ned, sier Baardsen. – I tillegg fører det til økt slitasje, som igjen gir kortere levetid.

Gasslekkasje er ikke noe man bør sjekke selv.

I tillegg bør du be den som har service om å gjøre rent de stedene du ikke kommer til uten å demontere pumpen.

Ny bolig med varmepumpe?

Er du blant dem som har kjøpt ny bolig i år, med varmepumpe, er det viktig at du forhører deg godt med de forrige eierne.

– Få tak i bruksanvisninger og kvitteringer for varmepumpa, er rådet fra Novap. I tillegg bør du forhøre deg om hvilke garantier som gjelder, samt hvor og når den er kjøpt og hvor ofte den har blitt renset eller har fått service.

Er du usikker på når dette sist ble gjort, anbefales du å få en autorisert varmepumpemontør til å ta en sjekk og eventuelt service av anlegget. Da kan montøren samtidig dobbelsjekke at varmepumpen er montert riktig slik at du får optimal besparelse ved bruk.

En av ti monterer varmepumpen selv. Det kan koste dem dyrt

Disse varmepumpene må du ha hjelp til å rense

Har du bergvarme- eller vann-til-vann-varmepumpe du tilkalle rørlegger for rensing og service. Den gode nyheten er at disse varmepumpene ikke trenger å vedlikeholdes spesielt ofte, ifølge Skikkeligrørlegger.no holder det med en sjekk cirka hvert fjerde år. Rørleggeren sjekker i tillegg om det er slitasje på noen av komponentene, og om pumpen fungerer optimalt. Med jevnlig service legger du til rette for god, stabil og økonomisk drift i mange år.

Merk at også her er det viktig at du leser bruksanvisningen: er det anbefalt med en sjekk hvert tredje år, bør du lytte til dette.

Dropp varmepumpe på hytten


Deler av artikkelen har tidligere vært publisert på DinSide