Nå bør du male panelet

Februar og mars er den beste tiden å male på.

Maler du nå, er sjansen for oppsprekking minst.  Foto: Frode Larsen/ifi.no
Maler du nå, er sjansen for oppsprekking minst. Foto: Frode Larsen/ifi.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Det finnes aldri noen garanti med treverk - det lever!Rino Ringsrød, malermester»


Skal du male panel eller annet treverk innendørs, bør du gjøre det i februar eller mars. Da er sjansen minst for at det sprekker opp i etterkant, melder Ifi.no.

Tre er et levende naturprodukt, og vil krympe og svelle i takt med luftfuktigheten. Når treet beveger seg kan det dannes sjenerende sprekker i malingen. Og det er i vintermånedene luften er tørrest. I tillegg sørger fyring og oppvarming for enda tørrere luft i kjølige perioder.

– Fuktighetsnivået kommer til å forandre seg fra dag til dag. Det er best å male når det er kaldt ute, og kunstig oppvarming inne, sier malermester Terje Ringdal. Han anbefaler å male panelet i februar-mars for å minske sjansen for krympesprekker.

- Det er best å male når det er kaldt ute, sier malermester Terje Ringdal. Foto: Frode Larsen/ifi.no
- Det er best å male når det er kaldt ute, sier malermester Terje Ringdal. Foto: Frode Larsen/ifi.no Vis mer


– Da har det vært kaldt ute lenge, og man har fyra inne lenge. Da har panelet fått krympa fra seg, forsetter han og forklarer at i de varmere månedene som kommer etterpå vil treverket trekke til seg fukt og ese ut.

Hvilken glansgrad bør du velge? Se vår miniguide

Krympesprekker

Det er altså når treet tørker, og trekker seg sammen, at sprekkene oppstår.

– Fuktighet er alltid i bildet når det gjelder krympesprekker, forteller Ringdal. – Det kan være at treverket er nytt og holder for høy fuktighet når det males, eller at det er høy luftfuktighet i rommet, for eksempel på et bad der det stadig dusjes. Det er også en mulighet at det er konstruksjonsmangler ved et rom som fører til høy luftfuktighet.

Nytt treverk er ikke nødvendigvis fuktfritt, snarere tvert imot. Det kan ha suget til seg fuktighet på lager, under transport, eller mens du bygger. Malermestere anbefaler at du lar nytt panel tørke så lenge som mulig før du begynner å male.

Ikke slurve innerst: Grunnarbeidet er det aller viktigste du gjør

Skaden allerede skjedd? Slik fikser du

Store sprekker kan fikses på med litt fugemasse.  Foto: Frode Larsen / Ifi.no
Store sprekker kan fikses på med litt fugemasse. Foto: Frode Larsen / Ifi.no Vis mer


For best mulig resultat, bør du male når treets fuktighetsnivå er på det laveste, rundt 15 prosent. Dette kan du måle med en fuktindikator.

Skulle ulykken likevel skje, er det mulig å utbedre, uten å måtte gjøre hele jobben om igjen. Særlig om du akkurat har malt.

Først må du skrape rent og jevnt der malingen har sprukket, eventuelt mattslipe lett med slipepapir. Dersom sprekken er skjemmende stor, kan du jevne den ut med en overmalbar fugemasse. Deretter maler du over med den samme malingen som ber brukt på resten av panelet.

Malermester Rino Ringsrød advarer mot bruk av silikon, da dette ikke er egnet. Han peker også på at man ikke må forhaste seg med å fikse opp i skadene, aller helst bør man vente ett år. Da har vi gått gjennom alle fire årstider, og den nye panelveggen bør være ferdig med sine største endringer. Er panelveggen gammel, har det ikke noe å si om du tar det med en gang.

Merk at krympingen kan skje med alle malingstyper. Akryl er dog hakket mer fleksibel, så det tar gjerne litt lenger tid før den sprekker opp.

Les også: Hvorfor flasser malingen?

Kilde: Ifi.no

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!