Nå blir også disse forbudt

Ikke bare de tradisjonelle glødelampene som forbys.

Det er de matte lyspærene som nå skal ut.  Foto: Colourbox.com
Det er de matte lyspærene som nå skal ut. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra september i år vil butikker i EU ikke lenger få kjøpt tradisjonelle matte lyspærer. Når lageret så blir tomt, vil det følgelig ikke lenger være i salg. Forbudet er en del av EUs planer om å bytte ut mindre energieffektive lyskilder med nye lyspærer som bruker langt mindre energi, melder det britiske forbrukermagasinet Which.

Australia var først med å legge ned forbud mot glødelampene. De har ønsket å fase ut salg av glødelamper innen 2009. EU fulgte etter, og målet er å fase ut glødelampene innen 2012. Allerede i fjor forsvant 125-watts pærer, og i år forsvinner 100-watts lyspærer fra det europeiske markedet. Også Norges tidligere Olje- og Energiminister Odd Roger Enoksen vurderte å legge ned forbud mot de tradisjonelle lyspærene.

Frostete lyspærer

Det er de matte lyspærene, eller frostete om du vil, som nå skal trekkes fra markedet. Også de såkalte perlemorslampene på 60 watt forsvinner, samtidig med 25 og 40-watts frostete pærer. Slik skal forbrukerne tvinges til å bruke mer energivennlig belysning.

Den britiske regjeringen håper bytte til minidre energikrevende belysning vil spare miljøet for mer enn fem millioner tonn karbondioksid hvert år.

Betaler du for mye for strømmen du bruker? Finn ut med vår strømkalkulator

Hva skal vi bruke da?

Ett mer miljøvennlig alternativ, er å bytte ut vanlige lyspærer med sparepærer. Disse er imidlertid heller ikke helt ufarlige. De skal avgi en svært giftig gass, dersom du skulle være så uheldig å knuse en av dem. Og britiske forskere har tidligere advart mot sparepærer fordi stråling fra disse skade hud og gi økt risiko for kreft. Statens strålevern bekrefter disse mistankene. Men det er ikke alle sparepærer som skal være like ille, her kan du se hvilke du bør velge.

Et annet alternativ er å bytte til LED-lamper. Disse skal ha både lenger levetid, og de trekker langt mindre strøm i bruk enn tradisjonelle lyspærer. Les mer om LED-lampene.