Nå blir kjøkkenkranen digital

En aldri så liten kranrevolusjon fra Dornbracht.

Perfekt temperert vann fra kranen kan for eksempel brukes når du skal holde sjokolade smeltet i vannbad.  Foto: Dornbracht
Perfekt temperert vann fra kranen kan for eksempel brukes når du skal holde sjokolade smeltet i vannbad. Foto: Dornbracht Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med Dornbrachts nye eUnit kan du enkelt kontrollere både mengde og temperatur. Nå skal det sies at eUnit strengt tatt ikke er en egen kran, men et tilvalg når du kjøper en kran fra Dornbrachts Tara Ultra, Elio eller Lot-serie.

Det består av en liten boks med et spesialdesignet basekort, et lite LED kontrollpanel og en fotsensor, som lar deg skru vannet av og på med foten, om du har hendene fulle. Du kan aktivere temperatur, fotsensor og stille inn temperatur og vannmengde på kontrollpanelet. I tillegg kan du selvfølgelig bruke kranen på ordinær måte.

eUnit Kitchen plasseres i skapet under vasken, kobles på kran med hjelp av rørlegger - men ellers skal det være plug & play. Du trenger altså ikke elektriker, selve boksen må du bare koble til strøm via en stikkontakt.

Drypper kranen? Slik fikser du det

Krannytt

Panelet ser du til høyre for selve kranen - og du kan også skru vannet av og på med foten. Foto: Dornbracht
Panelet ser du til høyre for selve kranen - og du kan også skru vannet av og på med foten. Foto: Dornbracht Vis mer


Det er begrenset hvor mye nytt man kan gjøre med hjulet. Det virker greit slik det er, selv om noen greier å fornye også dette. Det er noe større spillerom når det kommer til kraner og armatur på kjøkkenet, men det er fortsatt langt mellom nyhetene. Likevel har det vært en viss utvikling de siste 100 årene.

Vi tipper husmødrene (ja, husmødrene) jublet da blandebatteriet kom. Og den storkjøkkeninspirerte løsningen der man kan dra ut kranen som en liten hånddusj om man ønsker det er en liten hverdagsredder. Termostatstyring og begrensninger på hvor varmt vann som kan tappes, har nok også hindret mange skoldingsulykker.

Da varmtvannskranen Quooker kom på markedet revolusjonerte også det hvordan man brukte kjøkkenkranen, og blant annet Grohe har en lignende kran; Red. For mens du ikke bør drikke varmtvann som kommer fra varmtvannstanken, kan du fint bruke dette vannet til matlaging, kaffebrygging et cetera.

Les mer om hvor varmt vannet må være i varmtvannsberederen, og hvorfor du ikke nødvendigvis kan lage te rett fra kranen.

Berøringsfri strømsparing

Fotocellestyrte kraner er på vei inn i private hjem - ikke bare på offentlige toaletter. Foto: Produsenten
Fotocellestyrte kraner er på vei inn i private hjem - ikke bare på offentlige toaletter. Foto: Produsenten Vis mer


De siste årene har det også blitt mer vanlig med berøringsfrie armatur,smarte kraner med fotocelle, og kraner med temperaturkontroll for strømsparing. Dette brukes kanskje mest på baderom, men finnes også ulike varianter til kjøkkenet.

En årsak er at oppvarming av vann sluker mye strøm. Med vår varmtvannskalkulator kan du beregne hvor mye du betaler for å dusje og bade, både med og uten sparedusj. Et alternativ kan også være å bruke gjennomstrømmingsvarme som kan kutte varmtvannsutgiftene med opptil 60 prosent.

eUnit kan monteres på både selve vasken og på kjøkkenbenken - og er på vei til forhandlere i disse dager. Vi forventer imidlertid ikke at det skal fly ut av hyllene med én gang. For selv om produktet nok ville passet for de fleste, er prisen tilpasset de få: fra 38.340 kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!